Figeľ (KHD): Ľudia si zaslúžia rozumnú a zodpovednú sociálnu politiku štátu

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Vláda Roberta Fica prichádza s balíčkami neskoro, pred voľbami. Majú zakryť sociálne problémy a nízku životnú úroveň spôsobenú vysokou nezamestnanosťou a prehlbovaním regionálnych rozdielov. A majú za cieľ udržať volebnú podporu pre slabnúci SMER.

Podobne ako predtým, viaceré z opatrení II. sociálneho balíčka KDH navrhovalo alebo podporovalo už niekoľko rokov. Napríklad zníženie sadzby DPH na základné potraviny a opatrenia na podporu rodín s deťmi. Preto tieto opatrenia vítame. Viaceré zámery Ficovej vlády sú však neefektívne a nesystémové. Vláda dáva ľuďom omrvinky v porovnaní so stámiliónovými stratami cez korupciu a klientelizmus na úrovni štátnej moci, ktorá nemá účinnú kontrolu. Odhadujeme túto stratu na úrovni 1,5 mld EUR len za obdobie súčasnej vlády R. Fica. Teda občanom pôjdu minibalíčky, kým miliónové balíky finančných stimulov, podpory a garantovaných ziskov z predražených štátnych tendrov a transakcií posiela schránkovým firmám, finančným skupinám  a oligarchom na Bahamy, Cyprus, či iné exotické miesta. SMER garantuje istoty len vyvoleným. A všetkým ľuďom pritom garantuje rastúci verejný dlh Slovenska.

Ľudia si zaslúžia rozumnú a zodpovednú sociálnu politiku štátu. Teda opatrenia adresné a spravodlivé, zamerané najmä na tvorbu pracovných miest, na ekonomickú podporu rodín a zaostávajúcich regiónov. Takéto opatrenia budeme navrhovať a podporovať. KDH zhodnotí návrhy SMERu konkrétne, keď budú predložené na rokovanie vlády a parlamentu. Hnutie predstaví prioritné, účinné opatrenia na zvýšenie životnej úrovne, zvlášť cez rast zamestnanosti a rozvoj regiónov.

Ján Figeľ
predseda KDH

- Reklama -