Hudec (TIP): Komu chce byť náš štát vzorom?

0
Zľava: Podpredsedovia strany TIP Martin Schwantzer, Ivana Augustinská, Jana Vološinová a predseda strany Tomáš Hudec (Autor: SITA)

Na jednej strane chce od nás, aby sme dodržiavali zákony, legislatívu, rôzne predpisy a termíny. A oficiálne majú tieto pravidlá platiť rovnako pre všetkých. Áno, súhlasím, že by to tak malo byť. Už moji starí rodičia mi hovorili, že ak od niekoho niečo požadujem, sám by som mal ísť vzorom. Akým vzorom je pre nás tento štát?

Je štát dobrý hospodár?

Nový daňový systém SAP je oproti tomu pôvodnému daňovému informačnému systému KONS päťkrát drahší (KONS stál okolo 16 miliónov,za systém SAP sme z našich daní zaplatili vyše 60 miliónov bez DPH). Je pravdou, že pri zavádzaní systému KONS dochádzalo k častej chybovosti. To bol vlastne oficiálny dôvod, prečo sa zaplatilo za drahší SAP. A bolo by to možno aj v poriadku, keby SAP dokázal to, čo mal. Jednoducho povedané, keby sme dostali to, za čo sme zaplatili- systém, ktorý dokáže Finančná správa používať tak, aby mohla Sociálnej poisťovni vo vopred dohodnutom termíne doručiť potrebné údaje, na základe ktorých by si Sociálna poisťovňa splnila povinnosť a načas informovala živnostníkov o povinnosti a výške odvodov.

Moje hodnotenie? Štát dobrý hospodár nie je. Jednak sme zaplatili viac, jednak to, za čo sme zaplatili, nefunguje.

Je štát dobrý manažér?

Pôvodný daňový informačný systém KONS bolo podľa predchádzajúceho modrého vedenia Finančnej správy treba len doladiť a dokázal by fungovať správne. Po zmene vlády padlo rozhodnutie investovať do systému SAP. Nová vládna garnitúra tvrdila, že SAP bude fungovať správne. Štát sám určil termíny, dokedy mal byť systém SAP funkčný, sám priebežne kontroloval proces zavádzania systému. Finančná správa mala najneskôr do 31. mája poskytnúť potrebné údaje Sociálnej poisťovni. Na základe týchto údajov mala Sociálna poisťovňa najneskôr do 20. júla oznámiť živnostníkom výšku odvodov. Ani jedno, ani druhé nebolo dodržané. A toto nie sú termíny, ktoré si niekto určil na nejakej porade a môže ich na inej porade zasa len tak posúvať hore-dole. To sú termíny uvedené v zákone o sociálnom poistení a meniť obsah zákonov má v právnom štáte možnosť len zákonodarca, ktorým je u nás parlament.

Moje hodnotenie? Štát nie je dobrý manažér. Nedokázal celý proces menežovať tak, aby boli dodržané termíny určené zákonom.

Je štát spravodlivý?

Podľa zákona mala Sociálna poisťovňa najneskôr do 20. júla oznámiť živnostníkom povinnosť a výšku poplatkov a odvodov. Na základe toho mali živnostníci povinnosť uhradiť tieto poplatky a odvody za mesiac júl Sociálnej poisťovni najneskôr do 10. augusta. Keďže kvôli nefungujúcemu systému Sociálna poisťovňa nedokázala splniť zákonom danú povinnosť a neoznámila živnostníkom výšku odvodov, odkázala verejnosti, že odvody za júl stačí zaplatiť do 2. septembra. Niekto si možno povie:„Aké veľkorysé. Však oni vlastne len vychádzajú živnostníkom v ústrety.“ Skúsme si však položiť otázku, čo by sa stalo v prípade, ak by niektorý živnostník nestihol zaplatiť odvody v termíne určenom zákonom. Bol by sankcionovaný a dostal by pokutu.

Moje hodnotenie? Štát nie je spravodlivý. Rovnaký meter, na základe ktorého by živnostník už bol dávno a nekompromisne sankcionovaný, neplatí pre štátnu inštitúciu, ktorá si svojvoľne posúva zákonom stanovené termíny podľa toho, ako jej to vyhovuje.

Je náš štát transparentný?

Tu mám chuť až sa ospravedlniť, že som si dovolil položiť aj túto otázku. Ale predsa len. Ak by bol náš štát skutočne transparentný, tak v tomto prípade by nemal problém zverejniť minimálne pôvodný dokument obsahujúci časový harmonogram implementácie systému SAP do praxe, kde by boli viditeľné termíny konkrétnych čiastkových úloh a mená zodpovedných osôb za ich plnenie. A keďže každý(aj ten najnezodpovednejší pracovník) má nad sebou nadriadeného, ktorý by mal dohliadať na plnenie úloh svojho podriadeného, vhodné by bolo aj zverejnenie zápisov porád tímu, ktorý bol zodpovedný za zavedenie SAP-u do praxe. Aby sme videli, či vôbec niekto niečo kontroloval, dohliadal na niečo, prípadne či bol niekto upozornený, opakovane napomínaný, prípadne nejakým spôsobom sankcionovaný. Predsa len predpokladám, že organizácia práce či už v Sociálnej poisťovni, alebo aj na Finančnej správe je nejakým spôsobom organizovaná a písomne podchytená. Lebo ak nie, tak potom už naozaj neviem, komu by toto malo slúžiť ako príklad dobrej praxe.

Moje hodnotenie? Štát nie je transparentný. Momentálne je ticho, hlavu má schovanú v piesku. Vyzerá to tak, že namiesto otvoreného informovania o príčinách tohto zlyhania a vyvodenia zodpovednosti sa bude snažiť kauzu ututlať a vinný nakoniec nebude nikto.

Záver?

Na záver sa teda spýtam: „Komu chce byť náš štát vzorom?“ Ak zlým manažérom a lajdákom, ktorí svoje povinnosti nevedia správne naplánovať a vykonať, nedokážu spravodlivo a férovo hodnotiť a kontrolovať, či už nechtiac, alebo úmyselne nakúpia draho a nakoniec to aj tak nefunguje, tak áno. Tejto skupine obyvateľov náš štát dáva primeraný príklad. Ale potom sa už len pýtam sám seba:„Som občanom nesprávneho štátu? Alebo nám tu vládne neschopná garnitúra?“

- Reklama -