Berényi (SMK-MKP): Hlas z Gabčíkova na Úrade vlády nepočuť

0
Zľava: Bývalý predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi, predseda Republikovej rady László Szigeti a člen rady Iván Farkas (Autor: SITA)

Rozhodnutie ministerstva vnútra umiestniť 500 utečencov na dva roky v obci však ostáva nemenné. A padlo bez akejkoľvek diskusie s miestnymi. Obyvatelia Gabčíkova ale majú obavy a sú proti. Najprv rozbehli petíciu, bolo aj verejné zasadnutie zastupiteľstva, a teraz referendum. Žiaľ, bez výsledku. Prví utečenci sa očakávajú už v najbližších dňoch.

Aj táto prax (ale aj skúsenosť Tešedíkovčanov, ktorí platným referendom v roku 2012 žiadali zmenu názvu obce na Pered, no zatiaľ márne) ukazuje, aké bezbranné je miestne obyvateľstvo proti centrálnej moci a svojvoľnému rozhodnutiu zhora.

Strana maďarskej komunity preto pripravuje zmenu legislatívy – a ak získame mandát od voličov, následne aj predloží – v takom zmysle, aby miestna samospráva v principiálnych otázkach, pokiaľ ide napríklad o umiestnenie utečencov, realizáciu nebezpečnej skládky odpadu alebo stavieb, ktoré ohrozujú bezpečnosť miestneho obyvateľstva, životné prostredie a ovplyvňujú každodenný chod obce, mohla vetovať rozhodnutie vlády. A pokiaľ vláda trvá na svojom, v prípade strategického rozhodnutia, záujmu štátu, mohla by prelomiť veto cez parlament, no iba dvojtretinovou väčšinou.

Podľa môjho názoru totiž nie je v poriadku, keď ministerstvo vnútra napriek obave miestnych a ich odmietnutému stanovisku koná direktívne a rozhoduje o nich bez nich. Umiestni utečencov blízko strategického vodného diela a bez toho, aby o tom s miestnymi vôbec komunikovala, a poskytla im aspoň potrebné garancie.

Zdôrazňujem, že tento tábor pre utečencov sa nachádza v blízkosti takého vodného diela, ktorého bezpečie si zasluhuje dôraznú pozornosť. Akýkoľvek čin v spojitosti s vodným dielom by mal dôsledky na celý Žitný ostrov, ale aj na Matúšovú zem.

Základom demokracie je rešpektovanie vôle ľudu a nie svojvôľa moci. V tomto smere treba zmeniť aj legislatívu.

József Berényi,
predseda Strany maďarskej komunity

- Reklama -