Moravčík (KDH): Štyri zlyhania Finančnej správy nechávajú státisíce ľudí v neistote

0
Miloš Moravčík, podpredseda KDH (Autor: SITA)

„Podľa našich zistení sa však nestala jedna chyba, ale štyri rôzne zlyhania veľkých rozmerov. Stovky tisíc Slovákov sú pre to stále v neistote. Dokazuje to, že IT systém Finančnej správy za 100 miliónov eur funguje nespoľahlivo a aj v budúcnosti na to môžu doplatiť ľudia,“ povedal podpredseda KDH pre verejné financie Miloš Moravčík.

Finančná správa podľa KDH zlyhala zásadne až 4-krát: poslala údaje s chybami zdravotným poisťovniam, nestihla včas pripraviť údaje pre Sociálnu poisťovňu, poslala údaje s chybami Sociálnej poisťovni, nezabezpečila testovanie a kontrolu dát. „Politicky je za to zodpovedný minister financií. My sa pýtame, kde je, kde sa skrýva? Vyzerá to, že strká hlavu do piesku ako pštros a bude sa snažiť zamiesť problém pod koberec. Ak by mu išlo o ľudí, ktorí trpia pre problémy systému Finančnej správy, tak by už situáciu osobne riešil,“ dodal Moravčík.

Toto zlyhanie Finančnej správy spôsobilo chaos a problémy takmer miliónu ľudí, ktorí dodnes nevedia aké zdravotné a sociálne odvody majú zaplatiť štátu. Pochybenie Finančnej správy spôsobí nemalé straty aj štátu. Aby bolo známe aké reálne straty vznikli z tohto pochybenia Finančnej správy Sociálnej poisťovni, poslanec NR SR za KDH Pavol Zajac včera interpeloval generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Ing. Dušana Muňka a spýtal sa ho:

–          koľkých živnostníkov a SZČO sa dotýkali nesprávne údaje zaslané z Finančnej správy,
–          koľkým ľuďom už zaslali oznámenia o výške odvodov,
–          koľko bude stáť nové zaslanie údajov,
–          aká bude finančná strata Sociálnej poisťovne z dôvodu predĺženia termínu splatnosti odvodov?

„V správe o zlyhaní Finančnej správy, ktorú prisľúbil minister financií Peter Kažimír predložiť Finančnému výboru NR SR budem preto požadovať vyčíslenie finančných strát všetkých štátnych inštitúcií. Podľa môjho názoru vzniknú štátu veľké finančné straty z tohto zlyhania a preto žiadam ministra financií, aby okamžite konal, straty vyčíslil a vyvodil osobnú zodpovednosť voči tým, ktorí túto stratu spôsobili.“ Vyzval ministra poslanec Pavol Zajac.

- Reklama -