Danko (SNS): Živnostníci sa majú horšie a horšie!

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

Opäť sa im minulý mesiac zvýšili odvody, spoľahnúť sa nemôžu ani na stabilitu legislatívneho prostredia. Podľa SNS si však zaslúžia maximálnu podporu štátu, pretože sú pilierom hospodárstva.

Malí a strední podnikatelia zamestnávajú takmer tri štvrtiny osôb v súkromnom sektore. Tvoria 99,9 percent podnikov a skladajú sa na vyše polovicu celkových tržieb a zisku v slovenskej podnikovej ekonomike. Nie je však tajomstvom, a potvrdzujú to samotní živnostníci a malí podnikatelia, že podnikateľské prostredie sa zhoršuje a byť živnostníkom je čoraz ťažšie. Zdá sa však, že tento trend sa tak skoro nezmení.

Slovenská národná strana sa stavia na ochranu práv živnostníkov a vyjadruje im podporu. V rámci programových téz tiež pripravila niekoľko návrhov, ktoré – ak bude mať možnosť – bude v budúcnosti presadzovať na zlepšenie podnikateľského prostredia a stavu živnostníkov.

To, že sa čoraz menej ľudí púšťa do podnikania a že zaniká čoraz viac malých firiem, je dôsledkom aj neprehľadnej a často sa meniacej legislatívy a zlej vymožiteľnosti práva. Stabilita legislatívy napomáha stabilite podnikateľského prostredia. Ale to ťažko udržať, ak sa zákony novelizujú priemerne každé dva týždne a nie sú dobre a dôkladne pripravené.

SNS niekoľkokrát navrhla zaviesť paušálnu daň pre živnostníkov a daňovo aj finančne podporovať rozvoj malého a stredného podnikania. Jedným z cieľov by mala byť tiež podpora rodinného podnikania. SNS sa pokúsi presadiť zjednodušenie účtovných predpisov a administratívneho zaťaženia, ako aj celkového zníženia nákladov pre živnostníkov a samostatne zárobkovo činné osoby, zrušenie licencií pre právnické a fyzické osoby. Podľa SNS by mala byť tiež zrušená odvodová povinnosť pri určitých typoch pracovných zmlúv – napr. pri brigádnickej činnosti či dohode o vykonaní práce.

- Reklama -