Strana TIP je druhá najzadlženejšia na Slovensku. Za minulý rok je viac ako pol milióna eur v mínuse. Odkiaľ chce zobrať peniaze na svoje fungovanie a splatenie dlhov?

0
Zľava: Podpredsedovia strany TIP Martin Schwantzer, Ivana Augustinská, Jana Vološinová a predseda strany Tomáš Hudec (Autor: SITA)

Celá kampaň, reklama a inzercia strany TIP stála vlani spolu 880 000 eur. To je väčšina výdavkov strany, ktoré za rok 2014 predstavujú vyše 940 000 eur. Suma, ktorú strana TIP minula, ju zaradila na tretie miesto v rebríčku strán, ktoré míňali najviac. Viac minuli už len KDH a SMER-SD. Výdavky kresťanských demokratov sa vyšplhali na takmer jeden milión 400-tisíc a vládna strana minula za minulý rok takmer 6 miliónov eur. TIP má však len 250 členov a preferencie strany u voličov ju do parlamentu určite nedostanú. Podľa júnového prieskumu agentúry FOCUS by stranu TIP podporilo len 2,4 percenta voličov.

Strana TIP sľubuje v kampani najmä boj proti korupcii a spoluprácu v tomto úsilí. Médiá sa však stále častejšie pýtajú, odkiaľ má na to malá strana peniaze. „Vzhľadom na masívne financovanie kampaní strana nejakým zásadnejším spôsobom verejnosť nedokázala osloviť,“ hodnotí Pavol Marchevský z agentúry PRIESKUMY kampaň TIPu. Marchevský pre portál Aktuality.sk uviedol, že robiť kampaň v období medzi voľbami nie je nezmyselné pre stranu, ktorá sa chce zviditeľniť, ale podľa neho je otázne, či je taká kampaň aj účinná.

Viacero otáznikov okolo strany TIP

Podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka je strana TIP len projekt podpredsedu strany SMER-SD Pavla Pašku. Dôkazom toho majú byť zárobky vedenia TIPu. Ivana Augustinská, ktorá bola členkou prípravného výboru, podľa informácií týždenníka Trend získala od ministerstva zdravotníctva tender na výučbu anglického jazyka za 19 000 eur. Podobné kurzy viedla aj pre firmu MEDICAL GROUP SK, ktorá je verejnosti známa z kauzy predraženého CT. V MEDICAL GROUP SK kedysi figuroval aj Pavol Paška.

Paškovi chlapci

Tieň podozrenia padá podľa článku aj na 1. podpredseníčku strany TIP Janu Vološinovú, ktorej firma s názvom EDELMA dostala od ministerstva zdravotníctva nenávratný príspevok vo výške 2 300 000 eur v čase, keď bol šéfom rezortu Richard Raši. Aj predseda strany TIP Tomáš Hudec sa slušne nabalil na zákazkách v zdravotníctve. Patrí mu súkromné zdravotnícke zariadenie, ktoré zhodou okolností sídli v priestoroch firmy Jany Vološinovej, ktorá naň získala štátnu dotáciu. Prakticky celé vedenie strany TIP zarába na tendroch vo verejnom zdravotníctve, ktoré má podľa komentára Daga Daniša na portáli HNonline.sk pod palcom košická skupina SMERu-SD na čele s Pavlom Paškom. Ľudí z vedenia strany TIP kritici práve preto prezývajú „Paškovi chlapci“.

Celý článok si môžete prečítať TU

Komentár Daga Daniša k zárobkom vedenia strany TIP si môžete prečítať TU

- Reklama -