Najväčší lenivci v parlamente! Predstavujeme vám najzbytočnejších poslancov Národnej rady SR. Dokopy nepovedia takmer nič, ale napriek tomu ich kráľovsky platíme. Kto je táto „hviezdna“ rota?

0
Zľava: Michal Lukša, najväčší parlamentný flákač (SMER-SD) a Pavol Paška, odídený predseda parlamentu (SMER-SD) (Autor: michalluksa.sk)

Kto je Michal Lukša? Pochádza z východoslovenského mestečka Snina. Je poslanec NR SR za SMER-SD a zároveň aj okresný predseda strany SMER v Snine. Vo voľbách do Národnej rady mu odovzdalo svoj hlas 2 661 ľudí. Je členom dvoch výborov NR SR (Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS a Zahraničný výbor NR SR). Taktiež figuruje ako náhradník v Stálej delegácii NR SR v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Najdrahší poslanec NR SR

„Smerák“ Lukša nehovorí, nevyvíja žiadnu legislatívnu činnosť, no napriek tomu zamestnáva dvoch asistentov a živí poslaneckú kanceláriu v Prešove. Jeho asistent Peter Frey poberá mesačnú odmenu vo výške 1 620 eur a Martina Zubková dostáva 173 eur. Výdavky na poslaneckú kanceláriu Lukšu sa v 6. volebnom období (k dátumu 14. 4. 2015) vyšplhali na sumu 14 646, 83 eur. Plat poslanca Národnej rady s trvalým pobytom mimo Bratislavy činí mesačne 3 576 eur. Lukšovi teda od apríla 2012 pribudlo na účet neuveriteľných 150 192 eur!

Prehovoril len raz!

Za takmer tri a pol roka nepredložil Michal Lukša ani jeden návrh zákona, ba dokonca ani jeden pozmeňujúci či doplňujúci návrh. V pléne prehovoril len raz. Bolo to 10. februára 2015. Za pár minút prečítal spoločnú správu výborov k zameraniu slovenskej zahraničnej politiky. Lukšovi poslaneckí kolegovia sa aspoň mohli presvedčiť, že nie je úplne nemý.

„Smeráčka“ Mazúrová sa od roboty tiež nepretrhla

Lukšova stranícka kolegyňa Viera Mazúrová je nemenej zaujímavým zjavom v parlamente. Bývalá starostka obce Oravská Lesná je v aktuálnom volebnom období náhradnou členkou Výboru NR SR pre európske záležitosti a vo Výbore NR SR pre kultúru a médiá je overovateľkou. Má dvoch asistentov a dve poslanecké kancelárie. Načo také počty, keď je v parlamente ako tieň? Veď posúďte sami. Viera Mazúrová prehovorila v pléne za celé volebné obdobie len trikrát. V dvoch legislatívnych iniciatívach síce figuruje jej meno, ale takmer všetku svoju poslaneckú iniciatívu predviedla ešte v roku 2012, teda na začiatku volebného obdobia. Od 18. 10. 2012 Mazúrová mlčí. Peniaze zo štátnej kasy však bez ohľadu na túto skutočnosť poslankyni aj ďalej tečú na účet.

Tretie miesto v hitparáde parlamentných mlčiacich rýb má dvoch víťazov

Poslanci Faič a Jakab sú na tom rovnako – v Národnej rade sa odvážili prehovoriť osemkrát. Elemér Jakab je poslancom za stranu Most-Híd. Aj napriek pomerne zaujímavým výborom, v ktorých pôsobí, veľa toho nenahovorí. Jeho posledná poslanecká iniciatíva je relatívne čerstvá. Dňa 2. júla 2015 sa v rámci doplňujúcej otázky vyjadril takto: „Nechcem, len chcem poďakovať pánovi ministrovi za odpoveď. Veľmi pekne ďakujem.“

Neaktívny poslanec Faič je predsedom Zboru poradcov predsedu vlády SR a pýši sa komunistickým titulom

Vladimír Faič je poslanec za vládny SMER-SD. Pochádza z obce Prašice v okrese Topoľčany. Mimochodom, aj premiér Fico pochádza z Topoľčian. To však nie je jediné, čo týchto dvoch pánov spája. Faič je predsedom Zboru poradcov predsedu vlády SR. Okrem toho jeho meno zdobí titul RSDr., teda v preklade: absolvent Vysokej školy politickej ÚV KSČ v Bratislave. Je všeobecne známe, že menovaná škola bola vzdelávacím centrom komunistickej strany, ktorej absolventi boli elitnými politickými kádrami strany. V Národnej rade hovorí zriedka. Počas volebného obdobia vyvinul aktivitu na dve legislatívne iniciatívy a v tomto roku ešte nestihol povedať nič.

Ak si chcete skontrolovať aktivity svojich volených zástupcov, môžete tak urobiť TU

- Reklama -