Zdravotné sestry bojujú o prežitie a už čoskoro sa z nich môže na Slovensku stať ohrozený druh

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Slovenské zdravotníctvo hradia z väčšej časti zdravotné poisťovne, ktoré nerozlišujú, kto je zriaďovateľom zdravotného zariadenia. Sestrám sa nepáči, že zákon takéto rozdiely zavádza, pretože sa vzťahuje len na zamestnancov štátnych zdravotníckych zariadení. „Keď teda hovorí ministerstvo zdravotníctva o zavedení poriadku, prečo sa netýka všetkých zdravotníkov bez ohľadu na zriaďovateľa?“ pýta sa na blogu denníka SME predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Na čo boli roky vyjednávania?

„Treba otvorene povedať, že postoj Ministerstva zdravotníctva SR, podľa ktorého garancie základných mzdových nárokov majú mať iba sestry a pôrodné asistentky pracujúce v štátnych nemocniciach, nahráva veľkým súkromným spoločnostiam podnikajúcim v slovenskom zdravotníctve,“ píše Kavecká na svojom blogu. Podľa predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek ministerstvo zdravotníctva zavádza absurdné opatrenia, ktoré povedú k znižovaniu miezd zdravotných sestier.

Kavecká na blogu uviedla, že kroky rezortu zdravotníctva povedú k tomu, že štátne nemocnice budú môcť za prácu sestier, pôrodných asistentiek a ošetrovateliek vyplácať neprimerane nízke platy. Tie sa môžu blížiť až k hranici minimálnej mzdy, ktorá je momentálne na úrovni 380 eur mesačne. „Pán premiér, kam nás chcete až zatlačiť? Čo musíme my sestry a pôrodné asistentky urobiť, aby ste s nami rokovali na rovinu ako chlap, a čo musíme my sestry urobiť preto, aby ste konečne pochopili, že Váš návrh zákona je likvidačný pre sestry ako profesiu?“ pýta sa na záver predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Odborové združenie zdravotných sestier a pôrodných asistentiek tvrdí, že návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti je nielen podrazom zo strany vlády, ale je to aj signál, že Slovensko sestry nepotrebuje. V internetovej výzve apelujú slovenské zdravotné sestry na občanov, aby sa pripojili k hromadnej pripomienke ich odborovej organizácie. Od 17. júla sa pod hromadnú pripomienku na internete podpísalo takmer 3 500 ľudí.

Celý blog Moniky Kaveckej si môžete prečítať TU

Hromadnú pripomienku Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek nájdete TU

- Reklama -