Slovenské zdravotné sestry sú sklamané. Ani tri roky rokovaní s vládou nepomohli. Mzdy zdravotných sestier a ošetrovateľov neporastú

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý je zatiaľ v pripomienkovom konaní, vyplýva, že platy zdravotných sestier by sa mali po novom pohybovať v rozmedzí od 695 do 824 eur mesačne. To je však oveľa menej, ako majú v súčastnosti, keďže niektoré sestry dostávajú tisíc eur za mesiac.

„Sme absolútne zhrození z ignorácie našich požiadaviek. Tri roky rokovaní padli na hluchú pôdu. Sestry v štátnych nemocniciach pôjdu do mínusu. To je absurdita,“ uviedla Monika Kavecká, predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek pre denník Pravda. „Neprinesie to žiadne navýšenie. To je výsmech slušnosti, a ak v septembri chcú schváliť tento zákon, to bude arogancia moci,“ dodala Kavecká.

Odborové združenie zdravotných sestier a asistentiek pôvodne žiadalo, aby platy sestier a ošetrovateľov rástli úmerne s odpracovanými rokmi. Toto pravidlo požadovali pre zamestnancov štátnych aj súkromných zdravotníckych zariadení, ale táto požiadavka sa podľa sestier v novele zákona neobjavila.

Ministerstvo zdravotníctva sa bráni tým, že sa len snaží urobiť poriadok v platových tabuľkách  zamestnancov zdravotníctva. „Od začiatku tvrdíme, že úpravu odmeňovania vieme garantovať pre štátne nemocnice. Veríme však, že predkladaná zmena v odmeňovaní bude inšpiráciou aj pre súkromných poskytovateľov,“ avizoval hovorca rezortu Peter Bubla, ktorý poukázal na to, že počas rokovaní sa mohli vyjadriť zástupcovia všetkých profesií a rovnako majú možnosť návrh aj pripomienkovať.

Podľa Bublu sa novela dotkne 39 zamestnávateľov a mala by začať platiť od budúceho roka. Opatrenie z dielne ministerstva zdravotníctva zasiahne spolu 13-tisíc zdravotných sestier v štátnych zariadeniach.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -