Vyššie penzie môžu dôchodcovia čakať v novembri

0
Sociálna poisťovňa (Autor: ReproFoto: youtube)

Špecifický prípad predstavuje 3 200 seniorov, ktorí okrem dôchodku poberajú aj dávky v hmotnej núdzi. O tie s minimálnou penziou prídu. Už vyplatené dávky ale nebudú musieť vrátiť úradu práce. Automaticky im ich totiž strhnú zo zvýšeného dôchodku. „Sociálna poisťovňa z doplatku odpočíta už poskytnutú pomoc v hmotnej núdzi,“ uviedla riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Michaela Putecová pre denník Pravda.

O zvyšovanie dôchodku na minimálnu úroveň nastavenú štátom nie je potrebné požiadať. Všetkým seniorom, ktorí majú na minimálny dôchodok nárok, pošle Sociálna poisťovňa do konca augusta výzvu, aby predložili doklady o príjmoch z dôchodkov vrátane zahraničných a výsluhových penzií. Až po obdržaní všetkých podkladov rozhodne Sociálna poisťovňa o udelení alebo zamietnutí minimálneho dôchodku. Na vyjadrenie má zo zákona 60 dní.

Ak senior neodošle podklady, Sociálna poisťovňa o jeho nároku na minimálnu penziu nerozhodne. Opatrenie, ktoré zavádza minimálny dôchodok, sa týka 75-tisíc Slovákov a len od júla do konca tohto roka vysaje zo štátneho rozpočtu takmer 16 a pol milióna eur. Na budúci rok má byť suma určená na minimálne dôchodky dvojnásobná.

Cieľom opatrenia je dorovnať príjmy ľuďom, ktorí pracovali najmenej 30 rokov a dosiahli dôchodkový vek, a to tak, aby nemuseli poberať od štátu aj pomoc v hmotnej núdzi. Pre tých, ktorí aspoň 30 rokov platili odvody do Sociálnej poisťovne, bude minimálna mzda na úrovni 136 % životného minima, ktoré tento rok predstavuje necelých 269,50 eur.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -