Štát môže použiť peniaze z druhého piliera na financovanie Sociálnej poisťovne. Peniaze už má k dispozícii mesiace

0
Sociálna poisťovňa (Autor: ReproFoto: youtube)

Teraz sa ukázalo, že časť peňazí z pol miliardy eur, ktorú dôchodkové správcovské spoločnosti poslali štátu, skončila v správnom fonde určenom na financovanie fungovania Sociálnej poisťovne. Konkrétne ide o 8,8 milióna eur, ktoré sa ocitli na účte používanom napríklad aj na vyplácanie bonusov pre zamestnancov či úhradu súdnych trov Sociálnej poisťovne.

Bývalý minister sociálnych vecí Jozef Mihál v rozhovore pre denník SME uviedol, že Sociálna poisťovňa môže minúť peniaze z fondu na akékoľvek účely, ale podľa neho by sa dali ušetriť na vyplácanie penzií. Do správneho fondu ide v súčasnosti 2,4 % z poistného, ktoré Sociálnej poisťovni ľudia uhradia.

Práve správny fond určila Sociálna poisťovňa ako zdroj príjmov, z ktorého bude v rokoch 2011 až 2016 financovať svoje fungovanie aj plnenie strategických cieľov. Medzi ne patrí napríklad  zvyšovanie kvalifikácie zamestnancov či vyplácanie motivačných bonusov. Financie od ľudí, ktorí odišli z druhého piliera, zostanú v správnom fonde do konca tohto roka. Ak sa všetky neminú, Sociálna poisťovňa bude nútená presunúť ich do takzvaného rezervného fondu solidarity, z ktorého vypláca dôchodky.

- Reklama -