Ford skúma sústredenie vodičov za volantom

0
Vedci sa pokúšajú nájsť spôsob ako odhaliť únavu vodiča. Foto: Ford

Spoločnosť Ford sa rozhodla zistiť, kedy sa vodič prestáva sústreďovať za volantom. Rýchle upozornenie vodičov, ktorí sú unavení alebo roztržití, by mohlo pomôcť zvýšiť bezpečnosť vodičov  a ostatných účastníkov cestnej premávky. Únava vodičov prispieva až k 25 percentám smrteľných a vážnych dopravných nehôd. Prieskum ukázal, že 40 percent vodičov v Európe nedodržiava odporúčanú prax, aby si na dlhých cestách každé dve hodiny urobili prestávku.

Zaujímavá spolupráca

Spoznať reakcie mozgu vodičov môže prispieť k vyššej bezpečnosti na cestách. Foto: Ford

Spoločnosť Ford začala spolupracovať s neurovedcami a verí, že odborníci dokážu identifikovať reakcie mozgu a odhalia výpadky koncentrácie, aby potom dokázali priradiť skeny k ich fyzickým prejavom – ako sú zmeny srdcovej frekvencie alebo dýchania. Ak by došlo k strate koncentrácie, napríklad ak by sa pomocou technológie nositeľného zariadenia zistili zmeny srdcového tepu, vozidlo by mohlo upozorniť vodiča.

Jedinečný výskumný projekt

Aj keď asistenčné technológie vo vozidle ponúkajú vodičom stále viac podpory, stále je kľúčové, aby sa vodič sústredil a príliš sa nespoliehal len na asistenčné technológie. Ford uskutočňuje tento výskum mapovania reakcií mozgu na správanie vodiča s nemeckou klinikou Uniklinik RWTH Aachen. Testovania sa zúčastnia účastníci, ktorí vykonávajú simuláciu jazdy, pričom vedci skenujú ich mozgovú aktivitu pomocou prístroja MRI. Vďaka špeciálne umiestnenému zrkadlu môžu účastníci sledovať simuláciu na obrazovke. Scenár je prevzatý z hernej technológie a zahŕňa nočnú jazdu po trojprúdovej diaľnici, kde vozidlo v strednom pruhu náhle zabrzdí. Účastník musí prevziať kontrolu nad vozidlom a pomocou ručného zariadenia sa presunúť s autom doľava alebo doprava.

Pribudne monitorovanie vodiča

Mozog vodiča vykazuje jeho únavu po dlhej jazde bez odpočinku. Foto: Ford

Už viac ako desať rokov sa na prístrojovej doske zobrazuje symbol šálky kávy a upozorňuje vodičov vo vozidlách Ford, že javia známky únavy a mali by si urobiť prestávku. Tento jedinečný výskumný projekt by teraz mohol posunúť systém monitorovania správania vodiča o dôležitý krok ďalej a pomôcť zaistiť hladký prechod k riadeniu vozidiel s pokročilými funkciami asistencie vodičovi.

- Reklama -