Čína schválila zákon o ochrane osobných údajov, firmám sťažuje možnosť zhromažďovať údaje o zákazníkoch

0

20.8.2021 Čína zákonom, ktorý schválila v piatok, sprísňuje kontrolu nad tým, ako firmy zhromažďujú údaje o verejnosti. Zákon o ochrane osobných údajov nasleduje po krokoch zameraných na ochranu hospodárskej súťaže voči takým firmám, ako sú online predajca Alibaba a prevádzkovateľ sociálnych médií Tencent.

Nová legislatíva, ktorá nadobudne účinnosť prvého novembra, nasleduje po sťažnostiach, že firmy zneužili alebo predali údaje o svojich zákazníkoch bez ich vedomia alebo súhlasu. Schválený zákon určuje, aké informácie môžu firmy zhromažďovať, a stanovuje štandardy, ako sa musia zaznamenávať. Celý text zákona hneď nezverejnili, ale predošlé verzie vyžadovali súhlas zákazníkov pred predajom údajov inej spoločnosti.

Zákon o ochrane osobných údajov sa podobá európskemu všeobecnému nariadeniu o ochrane osobných údajov (GDPR), ktoré obmedzuje zhromažďovanie údajov o zákazníkoch. Na rozdiel od legislatívy v západných štátoch však čínsky zákon nič nehovorí o obmedzení prístupu k osobným údajom zo strany čínskej vládnucej strany.

Tá je obviňovaná z toho, že na realizáciu rozsiahlych represií využíva zhromažďovanie údajov o Ujguroch a iných prevažne moslimských etnických skupinách v regióne Sin-ťiang na severozápade Číny.

 

pudong, shanghai, china
Photo by Red_Raccoon on Pixabay
- Reklama -