Nedostatok čipov predlžuje čakacie lehoty na nové autá

0
budúcnosť a vývoj automobilového priemysluje v elektromobiloch a automobiloch na vodíkový pohon (Foto: TASR)

Celosvetový nedostatok čipov sa začína dotýkať aj koncových zákazníkov. Ako v tlačovej správe konštatuje spoločnosť Arval Slovakia, priemerné čakacie lehoty na novo vyrobené vozidlá sú totiž enormne dlhé. Prerušovanie výroby viacerých svetových ako aj slovenských automobiliek už pociťujú aj slovenskí poskytovatelia operatívneho lízingu. V drvivej väčšine majú totiž v ponuke práve automobily priamo z fabrík.

„Keď si klient ešte pred rokom objednal napríklad model Škoda Octavia, čakal naň tri až štyri mesiace. Dnes je to aj deväť mesiacov,“ priblížil aktuálnu situáciu obchodný riaditeľ Arval Slovakia Michal Duška. Ak teda zákazníci uvažujú nad kúpou nového vozidla, mali by na to myslieť výrazne vopred. Nedostatok pritom hlási takmer každá značka. Arval Slovakia zároveň dodáva, že s ešte výraznejším posunom dodávky sa môžu stretnúť tí klienti, ktorí chcú prémiové auto alebo mimoriadnu výbavu.

Otázne je aktuálne aj to, kedy príde k zlepšeniu situácie. Poskytovatelia operatívneho lízingu sa však pripravujú na to, že áut bude stále nedostatok aj v budúcom roku. Je to predovšetkým z dôvodu, že automobilky nemajú situáciu s čipmi vo svojich rukách, keďže sú odkázané predovšetkým na ázijských dodávateľoch.

Spoločnosť Arval Slovakia je členom finančnej skupiny BNP Paribas. Špecializuje sa na operatívny lízing automobilov s plným servisom pre malé, stredné podniky a veľké spoločnosti. Svojim zákazníkom poskytuje fleetové riešenia na mieru, odborné poradenstvo, 24-hodiný zákaznícky servis a plnú starostlivosť o vozový park klienta.

- Reklama -