Autodopravcovia nesúhlasia, aby štát odkúpil zastaralú technológiu mýtneho systému

0
Diaľnica D1 (Autor: TASR)

Únia dopravcov Slovenska (UNAS) nesúhlasí s tým, aby štát v zastúpení Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) odkupoval od spoločnosti SkyToll akúkoľvek zastaralú technológiu mýtneho systému. Ako informoval agentúru SITA šéf autodopravcov Stanislav Skala, sú znepokojení z toho, že diaľničiari a SkyToll podpísali memorandum o audite, na základe ktorého by štátna firma mohla rokovať o odkúpení mýtneho systému.

„NDS hovorí, že by mala záujem kúpiť časť podniku v prípade, že by to bolo výhodnejšie ako vybudovanie nového systému podľa ponúk zo súťaží. UNAS má však podozrenie, že po vyhlásení nového prevádzkovateľa mýtneho systému sa budú požadovať od štátu ďalšie, nie malé financie na vytvorenie novších technológií,” dodal Stanislav Skala.

NDS podpísala so SkyToll Memorandum o spoločnom postupe pri vykonávaní komplexného auditu podniku poskytovateľa. Na základe neho si zabezpečila súčinnosť súčasného prevádzkovateľa mýtneho systému pri stanovení hodnoty časti podniku. Cieľom je stanoviť hodnotu jednotlivých častí súčasného mýtneho systému a po otváraní ponúk v už vyhlásených verejných obstarávaniach prípadne rokovať so súčasným dodávateľom o odkúpení súvisiacej časti jeho podniku.

„Tento variant je však aplikovateľný iba za predpokladu, ak po zohľadnení ponúk predložených v súvisiacich obstarávaniach bude odhadovaná kúpna cena časti podniku súčasného dodávateľa výrazne výhodnejšia ako vybudovanie komplexne nového mýtneho systému,” vysvetlila NDS.

NDS v rámci prípravy nového elektronického výberu mýta vyhlásila dve verejné obstarávania, ktoré aktuálne plynú. „Priebežne však vyhodnocujeme všetky varianty zabezpečenia elektronického výberu mýta po roku 2022. Práve due diligence nám umožní posúdiť efektivitu prípadného odkúpenia časti podniku súčasného dodávateľa v širších súvislostiach,” uzavrela NDS.

- Reklama -