Dnes zasadá vláda, témou je aj zvýšenie materskej pre policajtky a vojačky

0
Na snímke vpravo predseda vlády SR Eduard Heger a vľavo minister financií SR Igor Matovič (obaja OĽaNO) Foto: TASR

Témou vládnej schôdze bude dnes aj zvýšenie materskej pre policajtky a vojačky. Ide o návrh koaličných poslancov, ktorí tak chcú zlepšiť sociálnu situáciu a zaistiť príjem pre poberateľa dávky v čase, keď nemôže vykonávať štátnu službu. Materská by sa mala zvýšiť na 75 percent. Vyplýva to zo zverejneného programu vlády.

Vládny kabinet Eduarda Hegera (OĽaNO) by mal rokovať i o schválení nariadenia, ktorým sa pandemická nemocenská dávka a pandemické ošetrovné (OČR) mali zvýšiť z 55 percent na 75 vymeriavacieho základu aj za máj. Pandemické dávky by tak rovnako ako za apríl predstavovali takmer 100 percent čistého príjmu. Podľa vlády by tento krok ľudí motivoval k tomu, aby dodržiavali karanténne opatrenia. Kabinet by mal byť informovaný o vývoji dlhu v rezorte zdravotníctva za rok 2020. Celkový objem záväzkov spolu na úrovni istiny je ku koncu roka 2020 vo výške 1,57 miliardy eur.

Ministri by sa mali tiež oboznámiť s úlohami súvisiacimi s prípravou sčítania obyvateľov. Podľa Štatistického úradu SR, ktorý správu na rokovanie predloží, boli všetky úlohy splnené. Úrad na príprave sčítania spolupracoval s viacerými ministerstvami, štátnymi inštitúciami či zástupcami samospráv a samosprávnymi združeniami podieľal na príprave sčítania.

- Reklama -