Japonsko začalo očkovať osoby nad 65 rokov, rastú obavy z novej vlny

0
Cestujúci s ochrannými rúškami kráčajú počas rušných ranných hodín stanicou Šinagawa v Tokiu. (Foto: TASR/AP)

V Japonsku sa v pondelok začala vakcinačná kampaň, ktorej cieľom je zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 36 miliónov ľudí starších ako 65 rokov, tvoriacich približne 29 percent obyvateľstva. Dôvodom sú rastúce obavy z ďalšej vlny nových infekcií koronavírusom SARS-CoV-2, uviedla agentúra DPA.

Táto ostrovná krajina síce začala svojich obyvateľov očkovať v polovici februára, odvtedy však obe dávky vakcíny dostalo len 0,4 percenta populácie, vyplýva z piatkových údajov japonského ministerstva zdravotníctva.

Japonská vláda v pondelok zároveň predĺžila stav núdze v prefektúrach Tokio, Kjóto a Okinava, kde varianty koronavírusu spôsobili prudký nárast prípadov infekcií. Núdzový stav vyhlásili pred týždňom aj v prefektúrach Mijagi, Osaka a Hjógo.

Úrady v metropole Tokio, kde sa za necelé štyri mesiace začnú Letné olympijské hry, zaznamenali v nedeľu 421 nových prípadov nákazy, pričom predchádzajúce štyri dni pribudlo denne viac ako 500 novonakazených.

Japonský premiér Jošihide Suga v piatok uviedol, že nové varianty koronavírusu sú zodpovedné za približne 70 percent prípadov nákazy v prefektúrach Osaka a Hjógo a za 20 percent prípadov v Tokiu.

Japonsko eviduje od začiatku pandémie 508.280 prípadov nákazy a 9425 súvisiacich úmrtí, informovala televízia NHK.

- Reklama -