Kolíková: Ide o ambicióznu reformu súdnictva a právny štát

0
Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí). Foto: TASR

Reformu justície a hodnoty, ktoré je pri jej realizácii potrebné dodržať, ozrejmila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková predstaviteľom neziskových organizácií, akademického prostredia a diplomatom. Ministerka Kolíková reformu a svoje ďalšie zámery v úrade predstavila počas diskusie na tému Boj proti korupcii a kleptokracii, ktorú zorganizoval German Marshall Fund v USA v spolupráci so slovenským veľvyslanectvom vo Washingtone.
    

  „Reforma, ktorú robím, je ambiciózna. Dotýka sa viac-menej každého v justícii – od sudcu okresného súdu po sudcov Najvyššieho súdu. Táto oblasť bola na Slovensku dlho zanedbávaná. Dôvera našich občanov v spravodlivosť je tak nízka, že hádam už ani nemôže byť nižšia. Aj preto len malé zmeny nestačia. Musíme ľudí presvedčiť, že robíme dostatočne veľkú zmenu, aby mohli opäť veriť v spravodlivosť a právny štát,“ priznala M. Kolíková.
     

 Ako ďalej ministerka pokračovala, za dôležité nepovažuje len to, čo sa jej poradí presadiť, ale aj spôsob, akým k tomu príde. To ide podľa nej ruka v ruke – zmeny, ktoré zavádza, otvorili aj diskusiu o tom, aké súdnictvo na Slovensku chceme. Obzvlášť v období, keď čelíme obvineniam sudcov, je vecná a slušná debata podľa ministerky nesmierne dôležitá pre prinavrátenie dôvery verejnosti v spravodlivosť. „Možno by som vedela nájsť spôsob, akým zmeny presadiť rýchlejšie, jednoduchšie. Ale nechcem žiadne skratky. Chcem dialóg a vzájomné porozumenie. O zmenách pravidelne komunikujem aj s Európskou komisiou, zaujíma ma názor a skúsenosti krajín, v ktorých je demokracia zakorenená dlhšie ako v postsocialistických krajinách,“ dodala. Zároveň opakovane odmietla tvrdenia, že v regióne strednej Európy by mal platiť iný výklad právneho štátu, aký vyznáva Európska únia.
    

  Organizátori vyzdvihli, že reformy, ktoré Slovensko robí, sú skutočne veľké a náročné. Zaujímali sa o to, aké je to realizovať ich v čase pandémie Covid-19. „Občas čelím otázkam, či je teraz dobrý čas na reformu. Moja odpoveď je, že demokracia musí fungovať vždy. Vždy musíme dodržiavať zásady právneho štátu. Priznávam, snažím sa byť citlivá a reagovať aj na sťažené podmienky, napríklad aj tým, že som iniciatívne predĺžila niektoré zákonné lehoty,“ vysvetľovala šéfka rezortu justície. Pokiaľ ide o boj proti korupcii, nesmierne dôležitá je transparentnosť a to, aby bol systém do maximálnej možnej miery otvorený.
     

 Diskusiu na tému Boj proti korupcii a kleptokracii, ktorá sa konala vo štvrtok večer, organizoval popredný washingtonský think-tank German Marshall Fund. Podľa analytikov práve podpora právneho štátu bude patriť medzi priority novej americkej administratívy pod vedením prezidenta Joea Bidena. Online diskusia bola otvorená aj širšej komunite – pripojilo sa viac ako 220 predstaviteľov univerzít, neziskových organizácií či diplomatov nielen z USA a Slovenska, ale aj Česka, Ukrajiny, Belgicka, Veľkej Británie či Nemecka.  

- Reklama -