Krajčí: V čiernych okresoch treba mať maximálne 7 dní starý test do práce

0
minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) Foto: TASR

V čiernych okresoch, ktorých je podľa aktuálnych dát na celom Slovensku deväť, bude treba od stredy (10. 2.) disponovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako sedem dní na chodenie do práce. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v piatok po rokovaní vlády. Testovať sa bude treba aj v bordových a ďalších okresoch, avšak menej často.

Ako spresnil Krajčí, minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) chcel, aby sa v najlepších regiónoch nevyžadoval negatívny test od zamestnancov. Keďže však nepodporil prijaté uznesenie, tak sa vláda vrátila k pôvodnému odporúčaniu. “Budeme síce diferencovať jednotlivé regióny, ale len čo sa týka platnosti testu, tak to v podstate bolo aj myslené,” dodal Krajčí.

Celá krajina je v čiernej zóne, čiže všetky opatrenia platia, avšak, ak je nejaký región v lepšej farbe, v tom prípade nemusí mať periodicitu testovania ľudí chodiacich do práce každých sedem dní. “Pokiaľ sa budú nachádzať v okresoch, ktoré sú v druhom stupni varovania alebo v prvom stupni varovania, tu sa zamestnanci potrebujú testom preukazovať až 15. februára a pokiaľ ich okres ostane v tomto druhom stupni varovania, bude im stačiť len 14-dňový test,” zdôraznil Krajčí. Keďže v prvom stupni varovania je len okres Veľký Krtíš, ak si svoju epidemiologickú situáciu nezhorší, jeho obyvateľom (zamestnancom) bude stačiť 21-dňový test na povolenie ísť do zamestnania.

Minister však zdôraznil, že ak niekto cestuje do zamestnania prostriedkami hromadnej dopravy, autobusom, vlakom, bude sa musieť testovať každých sedem dní. Platí to pre celé územie SR, čiže aj pre okresy s lepšou epidemiologickou situáciou. Pri týchto prostriedkoch je totiž veľmi vysoké riziko nákazy novým koronavírusom.

- Reklama -