Taraba: Ľudia majú právo na lieky proti covid-19. Parlament musí zaviazať vládu k zmene

0
poslanec NR SR Tomáš Taraba /nezaradený/ Foto: TASR

Neviem si  predstaviť ako by zdôvodnili, keby za to nehlasovali – hovorí o svojej aktivite zabezpečiť pre ľudí na Slovensku lieky proti covid-19 poslanec NR SR Tomáš Taraba (nezaradený). “4 300 mŕtvych!  To ako zatiaľ bojujú proti covid-19 je jedno obrovské fiasko,” hovorí Taraba. 

Avizovali ste, že pracujete na tom, aby sa liek na covid-19, ivermectin, dostal konečne do slovenských lekární a k pacientom. Čo presne idete v rámci svojich politických možností urobiť?

Na schôdzi Národnej rady tento  týždeň chcem dať hlasovať o tom, aby parlament  zaviazal vládu, aby sprístupnila či už na individuálne použitie, alebo priamo aby bola zaviazaná, že priamo do Štátnych hmotných rezerv budú nakupované zásoby týchto liekov, ivermectinu a ešte ďalších dvoch účinných liekov. Včera kardiológovia z Kanady zverejnili aké majú úžasné výsledky aj s tým protizápalovým liekom, ten žiadam tiež. 

Problém je aj v tom, že ak liek stál v zahraničí ešte pred  dvoma mesiacmi  80 centov,  tie ceny idú hore a dnes stojí na západe 50-60 eur.

Jednak ceny idú hore, čo je logické, napríklad remdesivir,  ktorý naše nemocnice stále používajú, tak jeho výroba stojí podľa externých odborníkov asi 10 eur, Indovia ho produkovali za 60 dolárov za jednu dávku, ale korona vyšplhala jeho cenu na 2 100 eur…  Druhá vec je, že pre pacientov na Slovensku je ivermectin v rámci štátu ako  liek nedostupný. Pacientom na JIS už ministerstvo zdravotníctva umožnilo ivermectin podávať, ale – pacient si ho musí zohnať sám. A zohnať ho v nemocničnej  lekárni je nemožné, keďže účinný liek podľa svetových štúdií môžu na Slovensku predpisovať len veterinári, ale nie lekári ako liek pre ľudí.  Táto situácia je v čase vrcholu krivky pacientov na covid-19 priam neuveriteľná.

Ľudia by určite mali mať možnosť sa pre liek rozhodnúť, samozrejme, tí ktorí chcú, či už v krajnom alebo normálnom prípade, lebo zdravie a život patria človeku a nie štátu. Tieto prieťahy, ktoré sú, sú úplne nevhodné a nie sú na mieste. Takže preto dám hlasovať, aby  parlament zaviazal vládu k potrebnej zmene. 

Ste nezaradený poslanec Národnej rady, ako vidíte priechodnosť svojho návrhu v parlamente? Diskutovali ste o podpore s niektorými stranami?  

Parlament  funguje tak, že koaliční poslanci nehlasujú za opozičné návrhy, ale častokrát si ich “osvoja”. Keď vidia, že je tam reálne tlak verejnosti týmto smerom, tak do týždňa či dvoch prídu sami s niečím podobným, alebo minister niečo podpíše… Takže v tomto si myslím, že ak ten návrh prejde, budem rád. Ak neprejde, aj tak si myslím, že ten tlak aj na alternatívnu liečbu je veľký. Už v minulosti som vyzval ministra, aby nakupovali vitamíny a robili propagáciu ako sa pred covid-19 chrániť, či už budovaním imunity alebo bojom proti obezite, aby Slováci vedeli,  že čo všetko ich chráni, okrem očkovania a testovania. Dnes počúvam z radov koalície, že chcú spustiť kampaň aj v tomto smere.  Takže prinajmenšom má zmysel poukázať na to, kde štát zlyháva a čo treba riešiť. Neviem si predstaviť ako by odôvodnili,  že za lieky nehlasujú, ale aj keď hlasovať nebudú, tlak rastie a budú nútení vyjsť ľuďom v ústrety. To ako zatiaľ bojujú proti covid-19 je jedno obrovské fiasko, čo dokazujú celosvetové čísla.  

Tak už dávno nie sme – ako hovoria nielen odborníci – “v hodine dvanástej”, ale “po dvanástej”,  je skutočne čas aby sa tempo politikov zrýchlilo.  4 300 mŕtvych  na covid-19  je podľa dát zo sveta veľmi vysoké číslo na počet obyvateľov. Takže tempo rozhodovania treba asi urýchliť. 

Nielenže 4 300 obetí na covid, ale 4 300 obetí,  ku  ktorým sa vláda prihlásila, že je to produkt ich neschopnosti. Slovenská vláda je jediná na svete, ktorá sa v priamom prenose  prihlásila k tomu, že zanedbaním ich povinnosti spôsobila smrť toľkých ľudí.

Máte na  mysli výroky premiéra Matoviča, ktorý niekoľkokrát obviňoval vicepremiéra Sulíka zo zodpovednosti za tieto úmrtia, áno? 

Áno. A to ešte treba pridať k 4  300  ľuďom ďalších. Nerátame k tomuto číslu totiž, že vlani zomrelo doma o 1 500 ľudí viac ako rok predtým a otázka je: akí sú to ľudia? Sú to ľudia, čo sa nedostali načas do nemocníc? Sú to ľudia, ktorým nebola poskytnutá pomoc? Realita je taká, že sme najhorší na svete čo sa týka úmrtnosti na covid-19. Takže to je vysvedčenie vlády. Nezvládli to. A tie akcie s testovaním – v sobotu nahnali do  radu 1 milión 300 tisíc ľudí a našli 10 000 pozitívnych čo e 0,77 percenta. A ešte sa tvária spokojne.

Viaceré kapacity upozorňovali,  že toto testovanie je vhodné v ohniskách a inde nikam nepovedie a nech ľudia radšej doržiavajú  lockdown a sedia doma a  nevystavujú sa riziku nákazy na testovacích miestach, kde bude združených viac ľudí…

Presne preto to nikto na svete nerobí. Nechápem, čo si týmto dokazujú, je to akcia odkázaná na neúspech. Veď aj tie záchyty, v Nitre, čo bola najkontaminovanejšia lokalita… Namiesto toho, aby povedali, že to bol v Nitre prepadák, lebo podľa PCR testov zachytávali každého tretieho človeka a pri antigénových testoch smiešnych 2 a pol percenta, čo je dva a  pol človeka zo sto ľudí… Namiesto toho, aby povedali,  že je to totálne fiasko,  povedali,  že zachytili 4x viac ako na jeseň. Toto je čisté fiasko, ktoré vláda predviedla. Takže táto vláda nevie s covidom urobiť nič. A  obávam sa, žiaľ, že túto situáciu zneužívajú na presadzovanie zákonov,  ktoré by nikdy v živote nepresadili  v demokratickej krajine, keby nebol núdzový stav pre covid-19.

- Reklama -