Bidenovi gratulujú svetoví lídri a politici

0
americký prezident Joe Biden (Foto: TASR/AP)

Lídri a politici z mnohých krajín sveta v stredu zagratulovali novému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi a viceprezidentke Kamale Harrisovej k slávnostnému uvedeniu do úradu.

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok zagratuloval novému americkému prezidentovi na sociálnej sieti Twitter, pričom uviedol, že Slovensko je pripravené spolupracovať s Bidenovou administratívou.

Taliansky premiér Giuseppe Conte uviedol, že “ide o skvelý deň pre demokraciu” s tým, že Taliansko “je spolu s USA pripravené čeliť výzvam našej spoločnej medzinárodnej agendy”, informovala agentúra DPA.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, blízky spojenec bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, vyjadril optimizmus, pokiaľ ide o budúce vzťahy s USA pod novým vedením.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí zase uviedol, že Peking dúfa “v spoluprácu prospešnú pre obe strany”. Podľa hovorcu si však Čína zachová svoje vlastné záujmy i národnú bezpečnosť a nenechá sa Spojenými štátmi očierňovať.

Iránsky prezident Hasan Rúhání podľa agentúry AFP privítal odchod “tyrana” Trumpa. Vyhlásil, že Irán je vo všeobecnosti pripravený vyriešiť svoje spory s USA. “Všetko, čo urobia, urobíme presne to isté… nič viac, nič menej,” povedal Rúhání.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas očakáva, že Spojené štáty opäť pristúpia k Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) a parížskej klimatickej dohode.

Aj pápež František novému americkému prezidentovi zagratuloval, pričom Bidena vyzval, aby podporil “zmierenie a mier” na celom svete. “Modlím sa, aby sa vaše rozhodnutia riadili záujmom o budovanie spoločnosti charakterizovanej autentickou spravodlivosťou a slobodou,” uviedol pápež.

Bidenovi zablahoželali aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, kanadský premiér Justin Trudeau či indický premiér Nárendra Módí.

- Reklama -