Rusko vyzvalo Bidena na “konštruktívnejší” prístup ku kľúčovej zmluve o zbrojení

0
ruský prezident Vladimir Putin (Foto: TASR/AP)

Rusko v stredu vyzvalo novú administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, aby zaujala “konštruktívnejší” prístup k rozhovorom o predĺžení zmluvy Nový START, čo je posledná platná dohoda Washingtonu s Moskvou o kontrole zbrojenia. Vypršať má 5. februára. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

 “Očakávame, že nová administratíva USA zaujme konštruktívnejší prístup v dialógu s nami,” uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. “My sme pripravení na takúto prácu podľa zásad o rovnakých právach a ak sa budú brať do úvahy obojstranné záujmy.”

Biden sa už skôr vyjadril za zachovanie zmluvy, ktorá bola vyrokovaná počas jeho pôsobenia v úrade viceprezidenta, a Rusko tiež predtým oznámilo, že je otvorené jej rýchlemu predĺženiu.

Zmluvu Nový START o znížení počtu strategických útočných zbraní podpísali roku 2010 na Pražskom hrade vtedajší americký prezident Barack Obama a ruský prezident Dmitrij Medvedev. Nový START obsahuje záväzok, aby obe krajiny nemali viac než 1550 jadrových hlavíc a 700 ich nosičov, teda rakiet a bombardovacích lietadiel. Zmluva tiež počíta s rozsiahlymi kontrolami priamo na mieste, ktoré majú preverovať dodržiavanie dokumentu.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo administratívu Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa z “úmyselného a zámerného” rozkladu medzinárodných dohôd o kontrole zbrojenia.

Moskva obvinila predchádzajúcu administratívu USA z toho, že zmluvu Nový START ani nemala v úmysle predĺžiť, a poukázala na “kontraproduktívny a otvorene agresívny” prístup k rozhovorom.

Rezort ruskej diplomacie tvrdí, že zmluva by sa mala predĺžiť v jej súčasnej verzii a “bez akýchkoľvek podmienok”. Dodal tiež, že dáva “prednosť” predĺženiu zmluvy o päť rokov.

“To umožní Rusku a Spojeným štátom seriózne začať spoločne skúmať, aké sú riešenia v záležitostiach medzinárodnej bezpečnosti a strategickej stability, ktoré sa teraz vynárajú,” doplnilo ruské ministerstvo vo vyhlásení.

- Reklama -