Most, SMK a Spolupatričnosť sa ešte nedohodli na fungovaní v spoločnej strane

0
Predsedovia strán zľava László Sólymos (Most-Híd), Krisztián Forró (Strana maďarskej komunity) a Szábolcs Mozes (Spolupatričnosť). Foto: TASR

Predstavitelia mimoparlamentných maďarských strán Most-Híd, SMK a Spolupatričnosť sa na utorkovom (19. 1.) online rokovaní nedohodli na rozložení síl v spoločnej strane. Ďalšie kolo rokovaní ich čaká 28. januára. Most-Híd tvrdí, že ide o poslednú nevyriešenú otázku, pričom rokovania by chceli ukončiť do 15. februára. Most-Híd a SMK nesúhlasia s návrhom Spolupatričnosti, aby o početnom zastúpení strán v orgánoch spoločnej strany a o funkcionároch rozhodli voliči hlasovaním.

SMK navrhuje mať v spoločnom politickom projekte 50-percentný podiel, k čomu podľa tlačového tajomníka strany Róberta Králika nemajú Most-Híd ani Spolupatričnosť výhrady. Problém má byť v rozdelení zvyšných 50 percent. SMK tvrdí, že Spolupatričnosť žiada o štvrtinové a Most-Híd o tretinové zastúpenie. Most-Híd chce pri rozložení síl vychádzať z výsledkov posledných parlamentných volieb. “Pomer 3 : 2 : 1 podľa nás zodpovedá tomu, čo sme pred rokom v týchto voľbách dosiahli. Predsedníctvo preto prijalo uznesenie, ktorým delegáciu zaviazalo rokovať o jednej tretine,” uviedol pre TASR predseda Mosta-Híd László Sólymos. Spolupatričnosť mala navrhnúť, aby o pomernom zastúpení síl v spoločnej strane rozhodli občania. Označili to za tzv. primárky.

Ideu primárok si vie Most-Híd predstaviť pri výbere lídra kandidátky a SMK by ich akceptovalo pri zostavovaní budúcej volebnej kandidátky. “V demokratickom svete totiž nemá obdobu, aby o vnútorných straníckych záležitostiach hlasovali voliči. O vnútrostraníckych záležitostiach všade rozhodujú jedine členovia danej strany,” reagoval Králik.

Názory sa tiež podľa SMK rôznia aj pri termíne ukončenia rokovaní a podpísania konečnej dohody o založení novej strany. “Spolupatričnosť sa nechce nikde ponáhľať, podľa nich je ešte dosť času. Strana Most-Híd by rada ukončila rokovania do začiatku sčítania obyvateľov, čiže do 15. februára. SMK je tiež toho názoru, že nemá zmysel rokovania zbytočne naťahovať, chce ich ukončiť čím skôr,” doplnil Králik.

Hnutie Spolupatričnosť tvrdí, že na rokovanie prišlo s konštruktívnym balíkom úloh. “Naši partneri už neodmietajú striktne myšlienku primárok, v rámci ktorých by sme zverili rozhodnutie do rúk našim voličom. Zatiaľ sa prikláňajú k primárkam v prípade budúcej kandidátky, podľa nášho názoru by sme mali dať priestor našim voličom aj v otázke pomeru síl platforiem, najmä ak sa na tom nevieme dohodnúť,” uviedol predseda Spolupatričnosti Szabolcs Mózes. Konečné rozhodnutie padne podľa Spolupatričnosti pravdepodobne až na jeseň, keď budú môcť zasadnúť kongresy strán.

Všetky tri strany podpísali v auguste minulého roka memorandum o vytvorení spoločného politického projektu.

- Reklama -