Belgicko si pochvaľuje dohodu s Londýnom o výmene údajov DNA

0
DNA, ilustračná snímka. (Foto: qimono, Pixabay)

Dohoda medzi Belgickom a Spojeným kráľovstvom o automatickej výmene údajov DNA na justičné účely a forenzný výskum prináša svoje prvé výsledky. Informovali o tom v pondelok viaceré belgické médiá.

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že Belgicko a Spojené kráľovstvo si od 21. decembra 2020 automaticky vymieňajú údaje o DNA podozrivých alebo hľadaných osôb. Za necelý mesiac sa britským úradom podarilo identifikovať vyše 300 podozrivých Belgičanov.

Belgický federálny minister spravodlivosti Vincent Van Quickenborne v tejto súvislosti spresnil, že v prípade 312 z 2180 žiadostí (14 percent) mohol byť neidentifikovaný profil stopovej DNA spojený s menom osoby známej anglickým úradom, lebo táto osoba už bola zaregistrovaná v ich databáze.

Podľa denníka The Brussels Times je prevažná väčšina identifikovaných osôb (223) spojená s prípadmi vlámania, nasledujú krádeže s použitím násilia (18), príslušnosť k zločineckej skupine (14), sexuálne obťažovanie, mravné delikty alebo znásilnenie (12) a činnosť spojená s nelegálnym šírením drog (12). Okrem toho boli v britskej databáze nájdené aj štyri “belgické stopy” súvisiace s vraždou jednej osoby.

“Táto výmena je mimoriadne sľubná,” uviedol Van Quickenborne v rozhovore pre flámsky denník Het Nieuwsblad. Jeho rezort uviedol, že všetky zhody s občanmi Belgicka už nahlásili sudcom, ktorí vedú príslušné súdne spisy.

- Reklama -