Znalec cudzích krajín a kultúr, principál cirkusu Joo: Skúste u moslimov postaviť kostol. Ukameňujú vás. Ja som niečo podobné zažil…

0
Ilustračná fotografia (Autor: pixbay.com)

Čo hovoríte na migráciu? Veď cirkus, to sú samé cesty, kočovanie z miesta na miesto. Nemáte pre migráciu pochopenie?

To je niečo iné, my jazdíme po svete, je to naša práca. Čo sa týka utečencov a migrantov, stotožňujem sa s tým, čo hovorí náš prezident Miloš Zeman. Čo hovorí, je ľudské a pravdivé, myslí si to každý normálny človek.

A čo také to multi-kulti miešanie, náboženská znášanlivosť? Boli ste predsa v desiatkach krajín v Európe, Ázii i Amerike…

Ja by som to obrátil. Skúste prísť tam do tých krajín a skúste si tam postaviť kostol alebo v inak nábožensky orientovanej krajine sa na verejnosti modliť. Propagovať niečo, čo im nie je po srsti. Tak vás ukameňujú. Ja som niečo podobné zažil. Ja milujem Jeruzalem, obdivujem židovský národ, pretože to je národ vyvolených. V Egypte sa mi stalo, že som sa pre tento názor na lodi, keď som sa išiel potápať, pobil. Ten človek mi začal vysvetľovať, že nenávidí Židov, a ja som mu povedal – ja ich tiež nemám rád… a tiež cyklistov. A on na to, prečo cyklistov? A ja som mu povedal – a prečo ty, idiot, zas Židov?

Do svojich programov beriete cudzincov, napríklad ste tu mali artistov z Mongolska, pre ktorých ste boli prvou zastávkou v EÚ a potom šli ďalej. Je to zložité, takýchto ľudí pritiahnuť do Európy, a ako oni potom reagujú?

Samozrejme, tie procedúry sú zdĺhavé, ale na to mám schopných manažérov. Každopádne je to beh na dlhú vzdialenosť, ale som rád, že sem môžem dostať také špičky z celého sveta. To máte ako v inej práci. Keď budete hľadať prácu, nájdete továreň, ktorá dobre platí. A to isté artisti. Tí si tiež vyhľadávajú cirkusy z celého sveta, kde majú dobré zázemie. Preto aj my dostávame množstvo ponúk. Všetci tí, čo tu pracujú alebo sa dostávajú do EÚ, tak musia dodržiavať predpisy a nariadenia. To, ako sa sem dostanú, je veľmi zložité, aj právne, a ako som už povedal, mám na to ľudí. Avšak všetci by mali dodržiavať predpisy. A tu vidíte rozdiel od tej neriadenej migrácie. Tu ľudia ponúkajú, čo vedia, a chodia za slušnou prácou, ale oficiálne – a to je naozaj diametrálny rozdiel.

Vy ste vlastne taký multikultúrny človek…

Áno, vo mne je krv kočovníkov. Narodil som sa síce v Čechách, ale otecko v Juhoslávii a mamička v Podkarpatskej Rusi.

… A kým sa teda cítite byť?

Pravoverným Čechom, samozrejme. Propagujem Českú republiku v celom svete. V Amerike, v Číne, ale viete, v týchto krajinách, keď poviete Czech Republic, tak oni povedia, ok, Europe. Ale pamätajú si pána Havla a futbalistov. A potom v Singapure si jeden človek tiež pamätal Českú republiku, pretože mu ukradli kufre priamo v Prahe na letisku. Tak ten to vedel naozaj presne.

Pracujete so zvieratami a hovorí sa, že s nimi je práca lepšia ako s ľuďmi. Je to tak?

Stopercentne! To sa nedá porovnať. Ony nemajú tie škaredé ľudské vlastnosti, čo máme my ľudia. Závisť, nenávisť, udávanie, faloš. Zviera, keď nesklamete, tak je to najvernejší priateľ, nemusí to byť len pes, ale i napríklad tiger.

Český národ bol vždy cirkusový, či už napríklad ľudia zo Šumavy chodili hrať do cirkusov, alebo sa tu toto povolanie dedilo z otca na syna. Nezabúdame na svoje korene?

Celkom určite. Cirkus, nech si každý hovorí, čo chce, je neoddeliteľnou súčasťou našej kultúry. Keby ľudia cirkus nechceli, tak prirodzenou selekciou zanikne. Ľudia ho prestanú navštevovať. Ale opak je pravdou. Keď sa pozriete do môjho cirkusu, tak ho máme takmer stále vypredaný. Ľudia ho jednoducho chcú.

Taliani si svoje cirkusy strážia ako národné bohatstvo a podporujú ich. Myslíte, že by to u nás tiež bolo dobré?

Samozrejme. Slovami klasika: cirkus bol, je a bude. Cirkus je posledná romantika na svete. Chcel by niekto, aby to zaniklo? To budeme chodiť len do obchodných domov a všetko ostatné zanikne alebo sa to zakáže? To je veľmi zlé…

… Niekto namietne, že je moderný cirkus bez zvierat…

Samozrejme, to ide, ale nie dlho. Väčšina cirkusov, ktoré vystupujú bez zvierat, nebude mať dlhé trvanie. Každý druhý návštevník, ktorý príde k pokladni, sa opýta: Naozaj máte zvieratá? Ak by ich cirkus nemal, tak zanikne. Už bola kopa cirkusov, ktoré to skúšali, ale neobstáli. Sú, samozrejme, tie nadnárodné, ako du Soleil, ktoré majú dotácie – v poriadku, ja to mám tiež rád, ale cirkusy bez zvierat zanikajú.

Boli ste niekedy príjemcom nejakých dotácií, grantov?

Mojou dotáciou sú moji diváci, ktorí prídu a obdivujú môj cirkus. To sú od nich najlepšie dotácie. Ja od nikoho nič nedostávam, ale toto, to je to pravé. Spokojný divák, nie neosobné granty…

Jaromír Joo (nar. 1955) – artista, žonglér, chovateľ mačkovitých šeliem. Majiteľ a riaditeľ prvého Národného cirkusu Jo-Joo (od r.1998). Potomok českej rodiny Werthelmovcov. V roku 1952 bol cirkus jeho dedka znárodnený a väčšina zvierat zastrelená. Joo vychoval od roku 2007 celkom 23 sibírskych tigrov, čo je najväčší odchov u nás. Všetci sú registrovaní v medzinárodnej plemennej knihe vzácnych a ohrozených druhov zvierat.

- Reklama -