Zemetrasenie v SaS ho katapultovalo do funkcií: Všetko zlé je na niečo dobré, tvrdí v rozhovore liberál Klus

0
Martin Klus (Autor: Reprofoto/Facebook: Martin Klus)

Po zemetrasení v SaS v podobe sporov a následného odchodu poslancov okolo Ľubomíra Galka ste sa najskôr stali predsedom poslaneckého klubu a následne vás strana nominovala aj na post podpredsedu parlamentu, do ktorého vás potom zvolili poslanci. Do budúcoročných volieb budete kandidovať z deviateho miesta. Zrejme ste spokojný so svojím postavením v SaS. Ako s tým chcete naložiť?

Priznám sa, spokojnejší by som bol, ak by spomínané spory a odchody nikdy nenastali. Naštrbili sme dôveru voličov a máme pred sebou veľa práce, aby sme ju získali späť.

Keď som pred piatimi rokmi z akademickej a analytickej pôdy vstupoval prostredníctvom SaS do politiky, preferencie strany boli dokonca nižšie ako dnes.

Aj vtedy sme tu mali rôzne nové alternatívy, no nezľakli sme sa, ponúkli najlepší program a aj vďaka poctivej kampani sme sa stali druhou najsilnejšou stranou na Slovensku. Tak trochu verím, že sa história bude opakovať a že moje nominácie v tom v maximálnej možnej miere pomôžu. Za seba poviem, že urobím, čo bude v mojich silách. 

SaS najskôr hovorila, že po nezvolení Ľubomíra Galka už na túto pozíciu nebude nikoho navrhovať, nakoniec zmenila názor z obavy, že by toto miesto mohlo pripadnúť ĽSNS. Myslíte si, že táto obava bola reálna a že by poslanci v tajnej voľbe zvolili niekoho od kotlebovcov?

Po nezvolení nášho nominanta sme sa rozhodli zaujať principiálny postoj a nechať túto pozíciu, ktorá podľa dohodnutej parlamentnej politiky patrí SaS, neobsadenú.

Vedenie parlamentu a vládna koalícia však mala celkom inú predstavu a postavila nás do situácie, že ak toto miesto neobsadíme my, ponúknu ho inej opozičnej politickej strane.

Nedalo sa vylúčiť, že možno aj ĽSNS, ktorá má aktuálne 11 poslancov rovnako ako SaS. To celkom zmenilo situáciu a rozhodli sme sa konať. Moje zvolenie širokou väčšinou vnímam ako veľký záväzok a verím, že nesklamem. 

Pogratulovali vám po zvolení ostatní podpredsedovia alebo šéf parlamentu Andrej Danko? Čo vám prípadne povedali? Aký máte s nimi vzťah?

Gratulovali mi rovnako koaliční, ako aj opoziční poslanci, vrátane celého vedenia parlamentu. Vážim si to. Ocenili, že hoci máme roky iné politické názory, neprenášam ich do osobnej roviny.

Ja som ich zase ubezpečil, že v prípade vedení schôdzí a reprezentácie NR SR sa môžu spoľahnúť na moju absolútnu profesionalitu.

Mojou malou osobnou výzvou je využiť tých pár mesiacov aj na to, aby sa prípadne podarilo zlepšiť obraz politiky a osobitne parlamentu v očiach verejnosti. 

Plánujete využívať výhody súvisiace s touto funkciou – auto, ochranku a podobne alebo uvažujete, že sa toho vzdáte ako vaša predchodkyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová?

Priznám sa, ešte včera ráno (v stredu 16. 10. – pozn. PL.sk) som ani netušil, že budem v tejto funkcii a len veľmi postupne sa zoznamujem s tým, aké úlohy a zároveň benefity so sebou prináša.

Akonáhle sa s nimi zoznámim, určite zvážim, ktoré z nich reálne využiť, resp. ktorých sa vzdám. 

Vy ste sa v minulosti ohradili voči našej oficiálnej zahraničnej politike, na ktorej vám prekáža jej dvojkoľajnosť. Ako s tým chcete z pozície podpredsedu parlamentu bojovať?

Táto výhrada súvisela najmä s poslancami koalície, ktorých správanie sa v niektorých konkrétnych prípadoch úplne nekorešpondovalo s Programovým vyhlásením vlády, ktoré si sami schválili.

Budem sa snažiť na nich formálne aj neformálne vplývať, aby nehazardovali s takou dôležitou vecou, ako je dobré meno našej vlasti v zahraničí.

Aká je dnes v strane nálada po tom, ako ju opustili členovia takzvaného demokratického jadra?

Som si istý, že SaS je z najhoršieho vonku.

Posledný prieskum preferencií, ktorý nám napriek vnútrostraníckej kríze nameral takmer sedem percent, povzbudil každého z nás, aby sme pomohli strane po tomto turbulentnom období odraziť sa od dna a vrátiť sa na pozície, ktoré sme donedávna právom zastávali.

Všetko zlé je teda na niečo dobré a ja konečne cítim mimoriadne pozitívnu energiu a odhodlanie, z čoho sa úprimne teším. 

V parlamentne sa pozdravíte alebo sa navzájom vyhýbate?

Ja osobne som s kolegami z jadra, ktorí vo štvrtok ohlásili kandidatúru za inú politickú stranu, nemal žiadny osobný spor. Viacerých z nich si dokonca dovoľujem označiť za priateľov.

Bol by som veľmi rád, ak by to tak zostalo aj po tom, ako sme na niektoré politické otázky začali mať rozdielne názory. Zdravíme sa a komunikujeme spolu. 

Majú odídenci šancu v budúcoročných voľbách, nech už kandidujú pod akoukoľvek stranou?

Ja im prajem len to najlepšie. Ideálne, ak by sme sa stretli v rámci novej vládnej koalície, ktorá bude mať šancu priniesť dôležitú veľkú zmenu v našej spoločnosti.

Po všetkých tých Kočneroch, Threemach, Trnkoch či Gorilách to už potrebujeme ako soľ. 

Je náhrada, ktorá za nich prišla do strany, adekvátna? Bez urážky – išlo len o to, že sú známi alebo naozaj je to posilnenie? Mám na mysli youtubera, kaderníka…

Mnohé nové tváre sú skvelým novým vetrom, ktoré strana potrebovala. Dokážu sa zamerať na voličov, ktorých sme doposiaľ osloviť nedokázali. 

Veľmi sa teším, že nezaváhali ísť do toho, a napriek tomu, že slová politik a politika u nás nie sú práve pozitívne vnímané, chcú pomôcť a zlepšiť život v krajine, na ktorej im záleží. 

Prejdime ku kauzám týchto dní – nahrávka Kočner-Trnka a nahrávka Gorila. Čo vás viac šokovalo?

Človeku je po ich vypočutí ešte ťažšie ako dosiaľ. Niežeby sme o prepojení zločinu, politiky a súdnictva, resp. prokuratúry doposiaľ nevedeli, ale tieto nahrávky dávajú konkrétne mená, tváre a obsah.

A ak už ani toto nepomôže, aby sa pomery na Slovensku konečne zmenili, tak už neviem, čo iné by mohlo. 

Tieto kauzy znechucujú verejnosť, ľudia sú ešte viac averzní. Vy práve v tomto čase zažívate stranícky kariérny boom. Neznechucujú vás tie kauzy v ďalších plánoch pôsobiť v politike?

Práve naopak. Po zvolení mi stovky ľudí gratulovali a písali, že som súčasťou novej nádeje na inú politiku, v ktorú dúfajú. Nikdy by som si neodpustil, ak by sme ich teraz sklamali. 

Kočnerove chápadlá svojho času objali aj vášho predsedu. Má Richard Sulík dnes morálne právo hovoriť, ako sa má zachovať Dobroslav Trnka po tom, čo sám bol prichytený na dôvernom stretnutí s Kočnerom a sám priznal, že Kočner mu dal rýchlokurz politiky?

Dôsledne som si vypočul, o čom a ako Richard Sulík s Marianom Kočnerom komunikoval. Porovnávať to s Dobroslavom Trnkom či aktérmi v Gorile je úplne neadekvátne.

Iste, predseda SaS a vtedajší predseda NR SR na také stretnutie nemal vôbec chodiť.

Ak teda školou politiky preňho boli tieto udalosti spred deviatich rokov, za ktoré sa opakovane ospravedlnil a na základe ktorých si dnes dáva podstatne väčší pozor, s kým a o čom komunikuje, tak aj pre túto udalosť platí, že všetko zlé je na niečo dobré. 

Čím to je, že ľudia z kandidátky SaS (Sulík, Droba), ktorí mali preukázateľný kontakt s Kočnerom, nie sú už dnes pod takým mediálnym a verejným tlakom?

Určite tým, že nie je kontakt ako kontakt. Všeobecne sa vie, že Marián Kočner cielene vyhľadával politikov, aby ich osobným kontaktom mohol do budúcna kompromitovať. Keďže sa mu to v uvedených prípadoch nepodarilo, lebo obaja sú čestní a slušní ľudia, tak je minimálny, resp. nulový mediálny tlak z môjho pohľadu úplne pochopiteľný. 

Ako by mala s týmito kauzami verejnosť bojovať? Dá sa to vôbec vstrebať?

Nebolo by v žiadnom prípade správne, ak by ich verejnosť len tak “vstrebala”. Také závažné veci, o akých sa hovorí v týchto kauzách, musia mať nielen trestnoprávne, ale aj politické dôsledky.

O trochu viac ako štyri mesiace, už budú mať občania možnosť vystaviť dokonca niektorým priamym aktérom vysvedčenie a ja dúfam, že to urobia. 

Autor: Ľudovít Kusal

 

- Reklama -