Zeman sa nakoniec vyjadril k výročiu okupácie. A poslal drsný odkaz Kiskovi

Český prezident Miloš Zeman (Autor: TASR)

Pán prezident, pripomínali sme si 50. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Pietnych aktov, koncertov, výstav a ďalších akcií bolo neúrekom. Česká televízia tomu venovala rekordný čas, podľa niektorých to bolo až prehnané. Ako ste to vnímali?

Pokiaľ ide o mňa, zastávam názor, že pri príležitosti výročia sovietskej okupácie mali hovoriť tí, ktorých táto okupácia postihla. Ak hovorili napríklad takzvaní normalizační komunisti, teda ľudia, ktorí boli až do roku 1989 členmi Komunistickej strany Československa, treba vedieť, že títo členovia museli schvaľovať sovietsku okupáciu. Je teda trochu bizarné, keď sa teraz vyjadrujú proti nej. To je tiež dôvod, prečo som sa k nim nepridal.

Máte na mysli predsedu Senátu Milana Štěcha, ktorý bol v KSČ v rokoch 1978 – 1989?

Každý, kto vie, ktorí ľudia a v akom poradí hovorili, vám musí dať za pravdu.

Vo chvíli, keď hovoril pred Českým rozhlasom Milan Štěch, demonštranti mu tlieskali. Zatiaľ čo počas prejavov Andreja Babiša a Radka Vondráčka pískali a pokrikovali. Čo hovoríte na narušenie pietneho aktu za obete okupácie zo strany demonštrujúcich?

Pokiaľ ide o Radka Vondráčka, pokiaľ viem, nebol v Komunistickej strane Československa. Pískali na neho len preto, že je členom hnutia ANO, čo je dosť úbohý dôvod. Priznám sa, že toto kričiace stádo považujem za natoľko úbohé, že ho azda ani nemá cenu komentovať.

Uviedli ste dôvody, prečo ste pri príležitosti výročia 21. augusta 1968 nevystúpili. Urobil to však váš priateľ a náprotivok zo Slovenska Andrej Kiska. Prejav odvysielala aj ČT. Niektorí českí politici, predovšetkým z TOP 09, Kisku nazvali tieňovým prezidentom. Ako to na vás pôsobilo?

Andrej Kiska dobrovoľne končí na čele slovenskej politiky budúci rok a nie je teda možné, aby bol naším tieňovým prezidentom. Som však ochotný pripustiť, že môže byť tieňovým prezidentom TOP 09.

V rámci akcií prebiehajúcich okolo výročia augusta 1968 sa konala aj demonštrácia pred ruskou ambasádou v Prahe. Následne zazneli názory, že by tí istí ľudia mali 15. marca demonštrovať pred nemeckou ambasádou alebo pri výročí Mníchova pred ambasádami Francúzska a Anglicka. Ako dáva zmysel demonštrovať pred veľvyslanectvom Ruska pre okupáciu vojskami Varšavskej zmluvy?

Nehrozí nám nemecká okupácia, pretože Nemecko je dnes demokratický štát. Rovnako ako nám nehrozí sovietska okupácia, pretože Sovietsky zväz sa rozpadol. Demonštranti, ktorí protestovali pred ruskou ambasádou, si tento fakt zrejme neuvedomili, čo zodpovedá celkovej úrovni ich znalostí.

- Reklama -