Za ľudí bude vo vláde? Nepredbiehal by som. Bloger Benčík bude mať extrémistických politikov doslova pod nosom

0
Ján Levoslav Benčík. (Autor: Archív J. L. B.)

Stať sa prvýkrát poslancom NR SR vo  veku 70  rokov, to už má človek všeličo za sebou.  Vy posledné roky bojujete proti extrémistom svojimi blogmi, kde ich v podstate odhaľujete až do tej miery, ktorá je im nepríjemná. Teraz ste sa však stali politikom. Ako  to vnímate?

Mám zmiešané pocity z výsledkov volieb. Mali sa ešte dve strany dostať, Progresívne Slovensko-Spolu a KDH. Je veľká škoda, že toľko hlasov demokratickej opozície prepadlo.

 

Vaša strana však zrejme bude súčasťou vládnej koalície.

Tak to neviem, o tom sa ešte len rozhodne.

 

Máte nejaké pochybosti?

Nepredbiehal by som, ale ešte nezasadalo predsedníctvo strany.  

 

Dobre, povedzme si teda, s čím prichádzate do parlamentu ako prvým?

Mojou prioritou ostáva boj proti extrémizmu, vďaka tomu a preto mi dali ľudia ten mandát cez krúžky. Bez ohľadu na to, či bude strana Za ľudí vo vláde, alebo nie, mojou prioritou je byť poslancom a členom branno-bezpečnostného výboru. 

 

Predpokladám, že budete inklinovať k štátnym zložkám bojujúcim proti extrémistu. Máte už predstavu?

Určite budem spolupracovať s protiextrémistickými jednotkami polície aj s Úradom špeciálnej prokuratúry. Bol by som rád, ak by sa podarilo rozšíriť počty členov zložiek špeciálnej prokuratúry a polície, ktoré bojujú proti extrémistickej trestnej činnosti. Chcel by som skvalitniť zákony, ktoré tieto extrémistické prejavy postihujú, a uľahčiť tak prácu orgánom činným v trestnom konaní. 

 

Ocitnete sa v jednej rokovacej miestnosti s poslancami z ĽSNS, budete ich mať takpovediac pod priamym dohľadom aj s ich prejavmi. Máme očakávať nejaké  nepríjemnosti?

Nepredpokladám nejaké nepríjemnosti. Budem tam ja, budú tam oni a vedia, že ich sledujem. 

Autor: Lucia Balichová

- Reklama -