Z tohto majú odporcovia Trumpa a Putina nervy v kýbli. Práve zbierajú sily na úder. Znalec Ameriky hovorí o následkoch stretnutia prezidentov

0
Donald Trump a Vladimir Putin (Autor: TASR)

Čo si myslíte o summite Trump – Putin? Trump hneď ďalší deň začal cúvať a obrátil svoje vyjadrenie v otázke ne/zasahovania Ruska do volieb v USA. Je to pre Trumpa trapas alebo, ako uviedla Tereza Spencerová, je to také okaté, že si skôr Trump robí z močiara žarty?

Ide o udalosť mimoriadneho významu. Už tým, že sa vôbec stretli. Trumpovi odporcovia – teda väčšina amerického establishmentu – sa do poslednej chvíle snažili Trumpa od odletu do Helsínk odradiť. Preto tri dni pred summitom obvinili orgány, ktoré vyšetrujú údajné spolčenie Trumpovho volebného štábu s Kremľom, 12 príslušníkov ruskej vojenskej spravodajskej služby, že zasahovali do priebehu volebnej kampane. Na prvý pohľad je pritom zrejmé, že toto obvinenie má rýdzo politický a propagandistický charakter, že nikdy nič vyšetrené nebude. Alebo si azda dokážete predstaviť, že Rusko vydá svojich oficierov cez veľkú mláku na trestné stíhanie?

O vine a nevine by mal predsa rozhodovať nezávislý súd, nie americkí prokurátori či médiá. Z Trumpových „ja som to tak nemyslel“ by som si zase takú ťažkú hlavu nerobil. Jednak je naozaj možné, že vo svojich myšlienkových piruetách zámerne prestreľuje, aby bolo na prvý pohľad zrejmé, že k nim bol vonkajšími okolnosťami donútený, ale dôležitejší je iný aspekt veci. Čo bolo raz verejne vyslovené, už nikdy nemožno vziať úplne späť. Nieto zničiť ozvenu, ktorú tieto slová vyvolali.

Trump a Putin spolu rokovali vyše dve hodiny len s tlmočníkmi. Myslíte si, že sa mohli na niečom tajnom, čo neoznámili, dohodnúť? Trump pozval Putina do USA. The Washington Post napísal, že americkí vládni činitelia sa stále márne snažia zistiť, čo šéf Bieleho domu vlastne v Helsinkách dohodol. To podľa denníka dokladá aj fakt, že hovorca ministerstva obrany USA nie je schopný odpovedať na otázky novinárov, aký vplyv môže mať schôdzka na americkú armádu. Samotný Trump vo štvrtok na Twitteri obvinil médiá z vyvolávania vojny. „Lživé médiá sa zúfalo usilujú o konfrontáciu s Ruskom, dokonca takú, ktorá môže viesť k vojne. Vyvíjajú bezohľadný nátlak a nenávidia skutočnosť, že budem mať pravdepodobne dobré vzťahy s Putinom,“ napísal. Môže to byť Trumpova taktika, že mnoho vecí v otázke dohody s Putinom udržuje v tajnosti, aby mu ich jeho odporcovia neprekazili?

O čom spolu Trump s Putinom tie dve hodiny rokovali, pochopiteľne, nebudem špekulovať. Práve z tejto neistoty majú Trumpovi odporcovia nervy v kýbli. Že by dôkaz spolčenia Putina s americkým farmaceutickým priemyslom? O miere paniky svedčí, že demokratickí kongresmani podnikajú kroky, aby prinútili tlmočníka, ktorý sa rozhovoru medzi oboma štátnikmi zúčastnil, pod trestom sankcií vyzradiť, o čom si tam tí sprisahanci vlastne šuškali! Pre veľkosť a moc „tieňového štátu“ v USA je manévrovací priestor prezidenta značne obmedzený.

 

 

Zdroj: Twitter / Donald J. Trump

Ak chce Trump postupovať v určitých situáciách relatívne slobodne, musí hľadať cesty, ako svoje plány držať do poslednej chvíle v utajení. Na to napokon slúži aj jeho za normálnych okolností trochu bláznivá „twitterová politika“. Občas síce niečo len tak trepne, ale väčšinou ide o zásadné vyjadrenie, na ktoré musia ostatní reagovať. Takto agendu nastoľuje on, nie jeho protivníci. To, že za súčasnej situácie, keď mediálny mainstream nehovorí o ničom inom ako o Trumpovej „vlastizrade“, si zatvítuje, ako sa teší na ďalšie rokovanie s Putinom, je len ďalšou známkou toho, že globálne močiare tohto excentrického „vodcu slobodného sveta“ ešte úplne nepohltili.

Spencerová zároveň varovala, že summit by naopak mohol priniesť opak toho, čo sa na prvý pohľad javilo. Odporcovia Trumpa by mohli v reakcii ešte usilovnejšie pracovať na rozpútaní konfliktu…

Súhlasím, už som o tom napokon písal inde. Každá akcia vyvoláva reakciu. Myslieť si, že všetky tie bažinaté potvory nad tým všetkým po pár dňoch len mávnu rukou a budú sa venovať niečomu inému, čo s Trumpom nesúvisí, nie je určite namieste. Práve teraz zbierajú sily na odvetný úder. Kedy sa tak stane a ako bude vyzerať, nevieme, ale že príde, tým si môžeme byť istí. Či to povedie k vojne? Neviem, ale vopred nemožno vylúčiť nič. Možno sa však uspokoja len s tým, že zaútočia na nejaké Trumpovo zvlášť citlivé miesto. Vzhľadom na jeho predchádzajúci bujarý život by nebolo žiadnym prekvapením, keby mal pár nepríjemných kostlivcov v skrini.

Obaja štátnici sa zhodli na svojich dobrých vzťahoch s Izraelom a hovorili aj o kooperácii v Sýrii. Nie je skôr pravdepodobné, že bola nejaká debata o Sýrii, že napríklad keď sa stiahne Irán, Izrael nebude podporovať útoky proti Asadovi?

Áno, tomuto scenáru zodpovedajú posledné kroky všetkých dôležitých aktérov na sýrskom vojnovom poli. Jedno je však isté – pôvodný americko-izraelsko-saudský plán na teritoriálne rozbitie Sýrie a následný transport ropy či skvapalneného plynu cez týmto triumvirátom kontrolované územie je v troskách.

Keď ste už spomenuli Izrael: tamojší parlament prijal zákon, ktorý krajinu definuje ako výlučne židovský štát. Arabčina už nie je oficiálnym jazykom, zakladanie židovských osád zákon označuje za národný záujem a za hlavné mesto stanovuje Jeruzalem. Skoro by sa chcelo zvolať – Nič než národ! To, za čo sa v našich liberálne demokratických pomeroch chodí takmer do väzenia, predstavuje v „bašte liberálnej demokracie na Blízkom východe“ teraz zákon. Čert aby sa v tom vyznal.

Keď Trumpa hodnotíme všeobecne, plní niečo zo sľubov, ktoré sľúbil voličom?

V oblasti domácej politiky celkom určite. Pokiaľ ide o zahraničnú politiku, už to skoro vyzeralo na uterák. Lenže udalosti práve uplynulých dvoch týždňov situáciu zásadným spôsobom zmenili. Uvidíme, k akým reálnym krokom bude mať nakoniec silu pristúpiť, ale jeho posledné činy konečne začínajú zodpovedať jeho predvolebnej rétorike. Pán Boh zaplať.

- Reklama -