Vymierame. Mladý človek si nemôže kúpiť cigarety, ale dievča núdzovú antikoncepciu áno. Hovorca pochodu za život a kandidát KDH Michalčík pre PL.sk

0
Marek Michalčík (Autor: Archív MM)

Prečo idete do politiky?

V prvom rade chcem pokračovať v práci, ktorú robím už 18 rokov a ktorá je zameraná na ochranu života a rodiny. Doteraz som ju robil v občianskom sektore a myslím si, že za tie roky sa nám spoločne s priateľmi podaril veľký posun v tejto oblasti. Dostal som ponuku kandidovať do parlamentu, ktorú som prijal z toho dôvodu, že momentálne je podľa mňa viac potrebné posunúť túto tému skôr v oblasti legislatívy. Po dvoch Národných pochodoch za život mám pocit, že čo sa týka občianskej úrovne sme dosiahli veľa, ale čo sa týka legislatívy, tak tu bola len jedna pozitívna zmena v roku 2009 a to si myslím, že je málo. Preto som sa rozhodol využiť skúsenosti, ktoré mám a pokúsiť sa uchádzať sa o dôveru ľudí do parlamentu práve s tým cieľom, aby sa aj v legislatíve udiali zmeny, ktoré by zlepšili právo na život detí a pomohli by mamám a rodinám.

Aké zmeny máte konkrétne na mysli?

Čo sa týka ochrany života, tak vidím niekoľko línií. Aby sme mohli pomôcť deťom, tak je dobré pomôcť ich rodičom. Konkrétne by to mohlo znamenať napríklad zavedenie príspevku na pomoc tehotným ženám v núdzi. Tak isto podporiť legislatívne, ale i morálne rozvinutie siete organizácií na pomoc tehotným mamám v núdzi, ktorá už vlastne funguje, ale na tie potreby Slovenska vyslovene v nedostatočnom režime.

K tomu existuje línia zlepšenia informovanosti predovšetkým žien o rizikách. Pretože dnes si napríklad mladý človek nemôže kúpiť cigarety, ale dievča si môže kúpiť núdzovú antikoncepciu, ktorá môže spôsobiť umelý potrat. Je tu taká nevyváženosť hlavne v oblasti ochrany ľudského života a ochrany ženy pred neželanými rizikami spojenými s tehotenstvom. Čiže tu tak isto vidím možnosť zlepšenia. Stále je na Slovensku zaregistrovaná potratová tabletka a nemáme nijakým spôsobom ochránené dievčatá a ženy pred rizikami, ktoré môžu spôsobiť tieto tabletky. No a, samozrejme, ďalšou oblasťou s možnosťou zlepšenia je ochrana detí pred umelým potratom, napríklad v tých prípadoch, keď dochádza k potratom, ktoré sú motivované zlou sociálnou situáciou.

Kam až by ste pri zmene potratovej legislatívy boli ochotný zájsť?

Za rovnako dôležité považujem skutočne pomoc mamám a zároveň zaujímať sa o práva detí. Všetky tie línie sú rovnako dôležité, lebo sledujú jeden cieľ a tým je väčšia citlivosť k hodnote ľudského života. Toto je podľa mňa hodnota, na ktorej sa prierezovo v rámci celej spoločnosti zhodneme. Mám nádej, že ten stav, ktorý je teraz, vieme posunúť dopredu. U nás platí zákon z roku 1986, čiže to je niečo, čo podľa mňa absolútne nezodpovedá súčasnému stavu a je to vidieť aj na prieskumoch verejnej mienky, kde vlastne náš zákon je liberálnejší než väčšina spoločnosti. Ak hovoríme, že politika je umenie možného, tak ja hovorím, že mojou ambíciou je dosiahnuť to, čo je možné v tejto chvíli a ja som presvedčený, že v spoločnosti je väčšia túžba a vlastne aj vedomosť o tom, že sme schopní ochrániť právo na život lepšie než v roku 1986. Už som naznačil, že ide napríklad o prípady, keď má byť dôvodom interrupcie zlá sociálna situácia. Dnes napríklad nemusí byť žiadny dôvod na umelý potrat, pričom s tým nesúhlasí väčšina ľudí. Otec dieťaťa tiež nemá žiadnu možnosť sa zastať jeho života. Ak sa žena rozhodne, že chce ísť na potrat, tak sa na názor otca neprihliada. Toto sú podľa mňa deformácie, ktoré sa reálne dajú zmeniť.

Takže ako reálny vnímate ten poľský model, keď je umelé prerušenie tehotenstva povolené iba v prípade porušenia plodu, znásilnenia a ohrozenia života matky?

Neviem, aký model je reálny, ale myslím si, že tá spoločenská dohoda, na ktorej sa máme šancu zhodnúť v súčasnosti, je na úrovni toho, aby umelý potrat bol tým, čím kedysi. Teda krajným riešením v situácii, ktorú žena vníma tak, že ju nezvláda. A ja som presvedčený, že by nemalo byť možné, aby šla žena na potrat napríklad pre výbere pohlavia, zlú sociálnu situáciu alebo preto, že študuje. My vieme upraviť legislatívu a pomôcť mladým ženám tak, aby im jednoducho spoločnosť dala najavo, že si môžu dieťa nechať a popritom študovať alebo zvládnuť aj inú krízovú situáciu. A jednoducho, aby legislatíva nenabádala na usmrcovanie, ale zachraňovanie ľudských bytostí.

Myslíte si, že väčšinová spoločnosť to vidí rovnako?

Samozrejme, že rovnako to nevidí, ale myslím si, že väčšina obyvateľov, keď sa im vysvetlí, že aká je situácia a čo umožňuje zákon, tak pochopí a vlastne začína chápať, že v našej spoločnosti je jeden nespravodlivý zákon, ktorý je dávno prekonaný. A ja mám nádej v ľuďoch aj v politikoch v tom zmysle, že budú vnímať a vlastne už aj vnímajú, že sme sa trošku posunuli. Lenže treba to aj v tej legislatíve trošku rozumne napísať. Do akej miery a kde je hranica tej spoločenskej zhody… Neviem to úplne presne odhadnúť, ale vidíme, že krajiny ako Poľsko a Írsko, ktoré normálne fungujú a majú legislatívu, ktorá lepšie chráni ľudský život, tak tam spoločnosť normálne funguje. Aj čo sa týka Írska napríklad, tam je jedna z najlepších výsledkov materskej ochrany. Najmenej žien tam zomiera v súvislosti s tehotenstvom. Je vidieť, že ochrana života sa prejavuje aj na materskom zdraví. Teda ono to nemá len ten dôvod, že chránime naše deti, ale chránime aj matky a celkovo zvyšujeme citlivosť spoločnosti k životu. Takisto platí, že by sme mali všetkými desiatimi brať každé počaté dieťa, lebo vymierame. Už len z pragmatického hľadiska by štát a politici mali byť naklonení takým riešeniam, ktoré zachránia čo najviac počatých detí.

S ktorými stranami by ste podľa vás vedeli tieto zmeny presadiť?

Vnímam to tak, že jedine KDH je politickým subjektom, ktorý túto tému vníma uceleným spôsobom. Je tu celkom istota, že celý poslanecký klub by zahlasoval za veci, ktoré by posunuli túto situáciu. Na druhej strane aj v každej strane, ktorá má šancu dostať sa do parlamentu, je isté percento poslancov, s ktorými sa o tomto dá diskutovať. Tá miera zhody však samozrejme závisí od toho, aké strany, a akí poslanci sa do parlamentu dostanú. Myslím si, že to nebude jednoduché, že bude potrebné rokovať a hľadať tú mieru zhody, na akú sme ako spoločnosť pripravení. Som presvedčený, že s každou stranou, dokonca možno aj so SaS, vieme nájsť niektoré spoločné body, napríklad v oblasti pomoci tehotným mamám v núdzi, na ktorých sa vieme zhodnúť a ktoré vieme zlepšiť.

Budete spoluorganizovať aj ďalšie pochody za život?

Táto otázka je zatiaľ nezodpovedaná aj nami samými. Samozrejme, zaoberáme sa aj touto témou, že či Národný pochod za život bude budúci rok alebo bude až o dva, a podobne. A to, či ja budem asistovať v jeho príprave, je však pre mňa predčasná otázka, v každom prípade som pripravený pomôcť a poradiť tým, ktorí to budú robiť. Je to skutočne taká veľká akcia, že sme sa pri jej príprave veľa naučili a vieme teda aj veľa pomôcť.

S kým z kandidátky KDH máte najbližšie vzťahy?

Najbližší sú mi Marián Čaučík, Eva Grey a Renáta Ocilková.

Čo a v akej hodnote vlastníte?

Vlastním dom spolu s manželkou v dedinke na vidieku, ktorý je, bohužiaľ, zaťažený hypotékou. Ešte máme 15-ročné auto… A také veci ako dobrú náladu asi nemáte na mysli, že?

Čo považujete za svoj najväčší úspech?

Vážim si, že som mohol byť za posledných vyše 17 rokov pri takmer všetkých dôležitých medzníkoch v oblasti ochrany života a rodiny. Začalo to založením Fóra života, pokračovalo spustením dôležitých projektov či zmenou zákona o zdravotnej starostlivosti v roku 2009 a vyvrcholilo referendom za ochranu rodiny a dvomi Národnými pochodmi za život. Keby mi to niekto na začiatku predpovedal, neveril by som mu. Ale vlastne ono to aj potvrdzuje skúsenosť, že systematická a cieľavedomá práca, ktorú človek robí so zanietením, zvyčajne prináša ovocie. 

A naopak, čo z vášho života vás mrzí?

Zamrzí ma vždy, keď niekoho sklamem a je mi smutno, keď sa tomu nedá vyhnúť. Toto sú veci, ktoré som sa nenaučil stále dobre zvládať a nerobiť.

Ktorý politik Slovensku najviac škodí?

S odstupom času som rád, že odstúpil bývalý predseda parlamentu Pavol Paška, ktorého som nevnímal ako muža na svojom mieste.

Ktorý slovenský politik je najužitočnejší?

Nemám nejakého geroja, ale teším sa za každého politika, na ktorom vidím, že mu ide o zlepšenie života na Slovensku. Viem nájsť najmä v opozícii ľudí, o ktorých som presvedčený, že robia politiku ako službu, ale nechcem priamo menovať. 

Marek Michalčík (39) pochádza z Trenčína. Po ukončení vysokoškolského štúdia v roku 1999 pôsobil tri roky v komerčnej sfére. Od roku 2003 do roku 2008 bol šéfredaktorom časopisu Efekt zameraného na manažment neziskových organizácií. Už vyše 17 rokov sa venuje ochrane života a rodiny. Je spoluzakladateľom Fóra života, v ktorom 10 rokov pôsobil ako výkonný riaditeľ. V roku 2013 bol národným koordinátorom európskej iniciatívy občanov Jeden z nás (One of Us). Zapojil sa aj do aktivít Aliancie za rodinu pri referende na ochranu rodiny. Od roku 2012 úzko spolupracuje s Konferenciou biskupov Slovenska a pôsobí v neziskovej organizácii Kanet, kde má na starosti sekciu kultúry života. Bol hlavným koordinátorom prvého i druhého Národného pochodu za život.

- Reklama -