Vražda mladej študentky afganským imigrantom, „populizmus“ Merkelovej a zastrašovanie obyvateľov. Prehovoril šéf nemeckej strany

0
Petr Bystroň, predseda bavorskej krajinskej organizácie euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) (Autor: Kubinska & Hofmann)

Nemeckom otriasa veľký škandál – vražda 19-ročnej mladej ženy, z ktorej je podozrivý mladý Afganec. Čo na tento prípad hovoríte v súvislosti s nelegálnymi migrantmi?

Je to ďalší z príkladov, akými problémami zaťažila vláda Angely Merkelovej nemeckú spoločnosť tým, že do krajiny pustila úplne voľne viac ako milión cudzincov.

Tá študentka sa navyše mala podieľať na pomoci pre utečencov. Čo na to poviete?

Je to smutné, že sa pre svoju obetavosť dostala do styku s človekom, ktorý ju následne znásilnil a zavraždil.

Aká nálada teraz vládne v Nemecku v tomto kontexte voči migrantom?

Znásilňovanie a vraždy mladých dievčat sú, samozrejme, témou, ktorá hýbe spoločnosťou. Je to veľmi emocionálne.

Niektorí ľudia, ktorí sa migrantov zastávajú, hovoria, že k vraždám, bohužiaľ, dochádza často a na túto sa kladie väčší dôraz len preto, že je z nej podozrivý mladík z Afganistanu. Napríklad vicekancelár Sigmar Gabriel vraj vyhlásil, že takéto odporné vraždy sa vyskytovali aj predtým, než prišiel do Nemecka prvý utečenec z Afganistanu alebo zo Sýrie. Čo si o tom myslíte?

Samozrejme, znásilňovalo a vraždilo sa aj predtým. Ale tu je ten fakt, že keby Nemecko normálne chránilo svoje hranice, tak by k tejto vražde nedošlo, rovnako ako by nedošlo k hromadnému znásilňovaniu na Silvestra v Kolíne alebo k útoku na cestujúcich vo vlaku vo Würzburgu.

Na druhej strane však kritici „vítacej“ politiky kancelárky Merkelovej poukazujú na to, že v očiach týchto migrantov bývajú ženy vlastne menejcenné a napríklad znásilnenie alebo akékoľvek napadnutie ženy neberú tak, ako sa berú v európskej kultúre. Súhlasíte s tým?

To tak v mnohých arabských spoločnostiach, bohužiaľ, naozaj funguje. Vďaka týmto ohavným zločinom sa už o tom konečne vedie spoločenská diskusia aj v Nemecku. Denník Bild mal túto otázku práve vo štvrtok na titulnej stránke.

Keď sme pri Merkelovej, kancelárka, zdá sa, zmenila postoj a hovorí o tom, že by zakázala burky a nikáby. Ako si to vysvetľujete?

To je typická Merkelová. Je schopná prevziať politické pozície kohokoľvek, aj keď je to v úplnom rozpore s jej vlastnou doterajšou politikou. Doteraz to robila s pozíciami zelených a SPD – zrušila napríklad atómové elektrárne či vojenskú základnú službu. Teraz to robí s pozíciami AfD. Je to tajomstvo jej úspechu: privlastniť si čokoľvek, čo jej zaručí priazeň voličov.

A ak sa tento zákaz naozaj uskutoční, budú ho moslimovia podľa vás rešpektovať?

To je úplne jedno, ide o populistické gesto, nič iné.

Prichádzajú do Nemecka ďalší migranti? V médiách sa už o tom tak často ako pred časom nepíše…

Áno, prichádzajú aj naďalej, ale v nižšom počte. Chcelo by to zase nejaké selfíčko s kancelárkou a televízne zábery tlieskajúcich špalierov na staniciach, aby ten prúd zase trochu zosilnel. Ale dnes už na tých staniciach nikto netlieska.

A čo ekonomika Nemecka práve v súvislosti s migrantmi? Sú v tomto smere nejaké problémy, prípadne aké?

Práve som sa dočítal, že pre ekonomiku boli migranti obrovským prínosom, pretože vláda vydala niekoľko miliárd navyše, čím posilnila konjunktúru. Takže všetko je v najlepšom poriadku. Keď nám dôjdu migranti, začneme podľa tejto logiky proste vyhadzovať peniaze medzi ľudí z helikoptéry.

Podarilo sa už aspoň niektorých migrantov „začleniť“ a nájsť im prácu?

Údajne vraj existujú aj takí.

Máme za sebou opakovanie prezidentských volieb v Rakúsku. Čo hovoríte na výsledky, očakávali ste ich?

Fandil som Hoferovi. Voľba zeleného za prezidenta je pre Rakúsko veľkou hanbou, obzvlášť keď vezmete do úvahy, že zastupoval v dueli proti FPÖ aj socialistov a kresťanských demokratov. Bohužiaľ, tento kandidát „národného frontu“ nakoniec zvíťazil aj vďaka masívnej kampani väčšiny médií proti Hoferovi. Neviem, ako dlho chcú politické elity nielen v Rakúsku týmto spôsobom zastrašovať obyvateľstvo a ovplyvňovať názory svojich občanov.

Čo budú podľa vás rakúske voľby znamenať ohľadom migračnej a azylovej politiky?

Tam k žiadnej dramatickej zmene nedôjde, pretože FPÖ je v Rakúsku najsilnejšou politickou stranou a ostatní zo strachu pred ešte väčším nárastom ich preferencií už teraz plnia ich požiadavky sami od seba.

autor: David Hora

- Reklama -