Vozičkár Miho z KDH: Sme na vozíku a štát nám aj tak hádže polená pod nohy. Mám sen ako Martin Luther King

0
Ján Miho (Autor: Archiv JM)

Boli ste miestnym poslancom v Terchovej. Ste jediným telesne postihnutým kandidátom KDH. Ľudia vás však zatiaľ nepoznajú. Poviete viac o sebe?

Mám 50 rokov. Do školy som chodil do Košíc a do Bratislavy. Pracujem v súkromnej firme. Mám svoj byt. Som slobodný. Venujem sa aj novinárčine, som šéfredaktor obecných novín Terchová od roku 1991. Som členom redakčnej rady časopisu Vozičkár. Mám rád terchovskú muziku, ktorá už je zapísaná v UNESCO. Precestoval som už pol zemegule.

Prečo idete do politiky práve na kandidátke KDH?

V roku 1990 som kandidoval za KDH v komunálnych voľbách a odvtedy som členom KDH. Kresťanské hodnoty sú mi veľmi blízke. 

Dlhodobo sa venujete téme zdravotne ťažko postihnutých. Aké hlavné nedostatky vidíte na Slovensku v prístupe k týmto ľuďom?

Počas socializmu boli ľudia so zdravotným postihnutím zatvorení do veľkokapacitných ústavov, sám som bol v ústave v Košiciach na ZDŠ, potom na gymnáziu na Mokrohájskej v Bratislave. Architektonické bariéry nám komplikujú život, na Slovensku ešte architekti nepochopili, že je potrebný tzv. univerzálny dizajn. Štátna byrokracia nám hádže polená pod nohy aj napriek tomu, že sme na vozíku. Ako poslanec NR SR chcem opraviť mnohé sociálne zákony, navrhovať riešenia, ktoré pomôžu či už vozičkárom, alebo mamičkám, ktoré majú postihnuté dieťa. Zdraví ľudia nám možno chcú pomôcť, ale nevedia ako. Som ťažko telesne postihnutý občan od narodenia a viem, čo je potrebné urobiť v legislatíve. Martin Luther King kedysi v USA sníval o Amerike, kde nebudú diskriminovaní Afroameričania, dnes je Barack Obama prvý Afroameričan v úrade prezidenta. Mám podobný sen, ako mal kedysi Martin Luther King, o Slovensku, kde bude môcť byť vozičkár napr. premiér.

Je práve toto téma, ktorej by ste sa chceli v parlamente venovať?

Svoje schopnosti a skúsenosti chcem sústrediť na problematiku zdravotne postihnutých občanov, dnes sa na Slovensku rodí okolo 2 000 detí s nejakým zdravotným postihnutím. Nepoznám človeka v dnešnom parlamente, ktorý by sa tomu naplno venoval.

Ako hodnotíte prístup poslednej vlády k ZŤP?

Súčasná vláda zmenila zákon o zamestnávaní zdravotne postihnutých občanov č. 5/2004 o službách zamestnanosti, kde zmenila obligatórne príspevky na fakultatívne. Zamestnávanie zdravotne postihnutých občanov potrebuje úpravu, aby zamestnávatelia chceli zamestnávať zdravotne postihnutých občanov. Je potrebné schváliť nový stavebný zákon, ten terajší platí od roku 1976 s novelizáciami. To sú len dva príklady, kde chcem priniesť nový pohľad. 

Je o vás známe, že ste vášnivý cestovateľ. Ovplyvnili nejako vaše cesty aj vaše rozhodnutie angažovať sa politicky?

Cestujem naozaj rád, spoznal som mnohé krajiny, takmer pol zemegule som ako vozičkár precestoval, aj to je dôkaz, že keď človek chce, dá sa to. Mám rád hory, zdolal som za pomoci priateľov vrch v Malej Fatre Veľký Rozsutec, vo Vysokých Tatrách som bol skoro na Kriváni. Bol som v Riu de Janeiro, na vrchu Corcovado, kde je najväčšia socha Ježiša Krista, postavená v roku 1931. Prešiel som celú Svätú zem. Slovensko som autom precestoval takmer celé, poznám skoro každú dedinu.

Prečo by mal volič dať krúžok vám a nie niekomu inému?

Práve preto, že chcem pomôcť nám zdravotne postihnutým občanom. Byť poslancom je služba občanom. Ako politik chcem slová naplniť obsahom v podobe návrhov zákonov, ktoré pomôžu skvalitniť život aj ľuďom na vozíku.

S kým z kandidátky máte najlepšie vzťahy?

Počas kampane som spoznal mnohých kandidátov z kandidátky KDH. Ján Figeľ je politik minimálne európskeho formátu, rád s ním vediem debaty. Získal si moje sympatie.

Čo konkrétne a v akej hodnote vlastníte?

Mám auto Škoda Fabia, vlastním jednoizbový byt, drevenú garáž.

Čo považujete za svoj najväčší životný úspech?

Mám rád ľudí, priatelia sú úspechom. Najväčší úspech je asi to, že aj napriek osudu žijem ako väčšina populácie, ráno vstanem, idem do práce a že sa viem o seba postarať.

Ktorý politik Slovensku najviac škodí?

Občania SR rozhodujú o tom, kto bude v parlamente. Politici sú odrazom spoločnosti, možno je naša demokracia ešte nevyzretá, ale časom sa to zmení, som optimista.

Ktorý slovenský politik je najužitočnejší??

Už som spomenul, že pre mňa je Ján Figeľ politik minimálne európskeho formátu. Ako sa hovorí, doma nie je nikto prorokom.

Ján Miho (50) pracuje v súkromnej firme. Je šéfredaktorom obecných novín Terchová a členom redakčnej rady časopisu Vozičkár. V roku 1988 v Terchovej založil miestnu organizáciu Zväzu invalidov.

 

 

- Reklama -