Vláda si Deň Ústavy zjavne vyložila po svojom… Hovorili sme s Marianom Kotlebom po tom, čo ho hodiny vypočúvali a následne nepustili do Gabčíkova

0
Marian Kotleba (Autor: Peter Števkov)
Ako vnímate skutočnosť, že vás polícia do Gabčíkova nevpustila?
Dnes je Deň Ústavy SR, štátny sviatok Slovenskej republiky a naša vláda si tento sviatok zjavne vysvetľuje po svojom. Toto sú normálni slušní ľudia, občania Slovenskej republiky, ktorých vláda odmietla vpustiť do slovenského mesta, v ktorom bolo v zmysle zákona o zhromažďovacom práve nahlásené verejné zhromaždenie občanov. Jednoducho deň ústavy sa na Slovensku oslavuje maximálnym pošliapavaním všetkých ústavných princípov. Preto si myslím, že po dnešnom dni môžeme Slovensko označiť akokoľvek, len nie ako demokratický štát.
 
Aké sú teraz vaše očakávania? 
Vzhľadom na osobu ministra vnútra a jeho psychické rozpoloženie sa môže stať čokoľvek, ale myslím si, že na rozdiel od neho títo policajti majú ešte nejaký zdravý úsudok a rozum. Tu nikto nechce násilie. My sme rešpektovali výzvu polície na to, aby sme nepokračovali ďalej v ceste. Som presvedčený, že napriek tomu, že aj keď má policajt právo vyzvať ľudí na to, aby niekde nešli, musí byť táto výzva nejakým spôsobom odôvodnená a nemôžu držať na jednom mieste ľudí päť, desať, pätnásť alebo viac hodín. Bez zákonného dôvodu je to jednoducho čisté využívanie silových zložiek na politický boj. 
 
Čo si myslíte o vyjadrení hovorkyne Martiny Kredatusovej?
Počul som len to, že sa nevedela vyjadriť.
 
Povedala, že polícia vaše vozidlá do Gabčíkova nevpustila z toho dôvodu, že v obci sa konalo iné podujatie, ktoré bolo vopred avizované a odsúhlasené…
Miestny občan nahlásil akciu v zmysle zhromažďovacieho práva. Pozval tam ľudí a my sme jednoducho na jeho pozvánku reagovali. Ja neviem o tom, že by tie akcie, na ktoré sa polícia odvoláva, boli viacdňové alebo že by fungovali aj počas noci. Fakt vám neviem dať odpoveď na to, že prečo tu ešte sedíme a prečo tu oni ešte musia stáť.
 
Takže to bola jednoducho akcia, na ktorej ste sa vy chceli zúčastniť?
Áno, bola to akcia, ktorá bola nahlásená v zmysle zákona, v zmysle zhromažďovacieho práva. Obec do troch dní túto akciu nezakázala. To znamená, že táto akcia bola právoplatne nahlásená a samospráva mala podniknúť všetko pre to, aby vyšla v ústrety organizátorom. Napriek tomu sa stalo niečo úplne opačné. Žiadny zákonný postup nebol a jednoducho dnes polícia robila všetko možné pre to, aby sa čo najmenej ľudí dostalo do Trnavy na stretnutie a následne do Gabčíkova.
 
Spolupracovali ste pri dnešnej akcii s maďarskou organizáciou 64 žúp?
Absolútne nie, len dnes som sa dozvedel, že tam prišli aj zástupcovia nejakých ďalších maďarských organizácií. Ale viete, vlna imigrantov ohrozuje všetky európske štáty. Všetci ľudia bez ohľadu na národnosť, Slováci, Maďari, Česi, Poliaci sa musíme spojiť a bojovať spoločne proti tej vlne, ktorá nás ide zmiesť a ktorá nás zlikviduje tak, že to bude záverečná pre naše kultúry, pre našu vieru. 
 
Malo by Slovensko pomôcť iným európskym krajinám pri riešení imigračnej krízy?
Áno, ja som to už premiérovi navrhoval. Slovensko by malo stiahnuť všetkých príslušníkov ozbrojených síl zo zahraničných misií a poslať ich na hranice Talianska, prípadne aspoň na slovenské hranice strážiť našu suverenitu. Už keď ich tu bude desaťtisíc, tak budeme vybavení a už si ani neškrtneme.
 
- Reklama -