Václav Mika: Na politiku teraz vôbec nemám chuť

0
Václav Mika (Autor: TASR)

Ako hodnotíte krok predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý chce výsledky komunálnych volieb v Bratislave napadnúť na ústavnom súde, pretože ich víťaz Matúš Vallo podľa neho porušil vo voľbách pravidlá? (Podľa zákona o voľbách do samospráv obcí môžu kandidovať buď nezávislí kandidáti, alebo kandidáti za jednotlivé politické strany. Vallo kandidoval ako kandidát dvoch politických subjektov a Teamu Vallo – poznámka PL.sk.)

Rešpektujem oficiálne výsledky volieb.

Čo rozhodlo, že to v týchto voľbách z vašej strany nevyšlo? Po prvom prieskume ste boli favoritom volieb.

Prieskumy ukazovali skôr trendy ako reálne výsledky a je pravda, že tie posledné prieskumy v septembri a októbri favorizovali Matúša Valla a mňa. Tie prieskumy ukázali klesajúci trend u dosluhujúceho primátora Nesrovnala a kandidát demokratickej opozície pán Mrva mal stagnujúci trend. Čo sa týka potenciálu rastu, ten bol u mňa a hlavne u pána Valla – z pôvodne štvrtej pozície v júni sa dostal na prvú pozíciu v poslednom prieskume, tesne predo mnou. Trend Matúša Valla bol zjavný a kto ho nevidel, ten sa klamal. Aj súčasný primátor ma bral, si myslím, do konca kampane ako najvážnejšieho protikandidáta a mýlil sa.

Alebo inak – prečo nakoniec uspel práve Vallo?

Tých dôvodov je viacero, začal ako prvý. Nemyslím si, že by kniha Plán Bratislavy rozhodla. Mal však široký tím odborníkov. O kapitále a investíciách nebudem hovoriť, to si musí zhodnotiť každý sám. Mal krytie nových politických strán a synergia týchto vecí rozhodla. Mal najsilnejší finiš vrátane koncertu, ďalej čo sa týka zapojenia ľudí, mal podporu novovznikajúcich politických strán a ten úspech sa dá merať aj zastúpením jeho ľudí v nových zastupiteľstvách.

Vy ani pán Vallo nemáte skúsenosti z komunálu, myslíte si, že tento faktor prestáva hrať rolu pri rozhodovaní voličov?

My sme sa líšili v tom, ako povedal jeden komentátor, že on bol kandidát s víziou bez skúseností, ja som bol kandidát so skúsenosťami a s víziou. Respektíve u neho prevládala vízia, u mňa skúsenosti. Ten súboj o post primátora som bral ako konečný cieľ, ako manažérsku výzvu. Keď sme spolu s kolegami analyzovali problémy mesta, boli to práve manažérske skúsenosti. Boli to problémy s čerpaním štrukturálnych fondov, ukazovali sa pri veľkých projektoch, išlo o vedenie samotného magistrátu, prácu s ľudskými zdrojmi.

Teraz sme napríklad svedkami hroziaceho štrajku v dopravnom podniku. Bolo to neriešenie problémov, ako je nájomné bývanie, strategický rozvoj dopravnej infraštruktúry, neriešenie adaptácie mesta na klimatické zmeny, k čomu sa mesto prihlásilo, mohol by som pokračovať a to sú práve manažérske výzvy pre mňa. Hovorím to nielen ako niekto, kto si trúfa, ale niekto, kto dotiahol takéto projekty zo štrukturálnych fondov v RTVS, dotiahol verejné obstarávania bez akýchkoľvek problémov. Táto oblasť sa ukazovala ako tá kľúčová v takomto type inštitúcie a moja ponuka bola práve o tom. Na tom bol postavený program s výhľadom na dve funkčné obdobia. Oproti tomu bola skôr vízia, akú Bratislavu si predstavujeme. Bratislavčania si vybrali víziu so zázemím a tímom a je to legitímne rozhodnutie. Nie sme tomu svedkami len v Bratislave, je to trend po celom Slovensku, že sa uprednostňujú kandidáti s víziami ako skúsenosťami.

Mohli sa pod výsledok podpísať aj rôzne antikampane, ktoré boli v komunálnych rozmeroch dosiaľ nevídaných rozmerov?

Nemyslím si, že to antikampane rozhodli, rozhodne ale nepomohli. Napríklad pán Mrva sa voči anikampaniam, na ktoré podal trestné oznámenia, tvrdo vyhradil. Ja som to tak neurobil, hoci ich budem ešte riešiť. Niektoré antikampane však boli až tak protiprávne nastavené, že ich médiá odmietali riešiť či dokonca na ne “naskočiť”. To je pre mňa ako človeka z mediálneho prostredia veľkým povzbudením, pretože u mnohých žurnalistov zvíťazila novinárska česť pred hľadaním lacných senzácií.

Vy ste po ich autoroch pátrali podobne ako pán Vallo?

Nemôžete sa stretnúť s niekým, koho nepoznáte. V prípade tých billbordov na Donovaloch nemáte tušenie, kto to spravil, pritom ich zabezpečenie vyžaduje veľké investície, ale boli to veci, kde som dal aj podnet na generálnu prokuratúru, nech to dorieši. Nie pre to, aby som zvrátil výsledky volieb, ale pre to, aby sa takéto praktiky nestali prirodzenou súčasťou volieb, kampaní. Niečo iné je viesť takúto kampaň na internete, kde si stačí vytvoriť fiktívnu webstránku a proti niečomu bojovať polopravdami alebo možno pravdami, ktoré nie sú úplne korektné, ako sa priamo zapojiť vyvesením reklamných plôch, to nie je legitímne.

U vás sa v antiampaniach spomínali napríklad kontakty s Kočnerom. Ako sa teraz na to pozeráte?

Jedna fotka 13 rokov stará, kde sa v jednej miestnosti rozprávam okrem iných s najkrajšou ženou Slovenska… Akokoľvek to hodnotím, nemyslím si, že je to vec, ktorá mohla zmeniť priebeh kampane v situácii, keď každý vedel, že som kľúčový svedok práve proti Kočnerovi v kauze zmenky, v situácii, keď som zažil reálny atak kauzy Kočnerových esemesiek na RVTS. Mať zásluhu na tom, že som sa nestretol s človekom, s ktorým nie som ani vekovo príbuzný, na tom nevidím nič záslužné. Ja som s Kočnerom naraz nastupoval do Slovenskej televízie, ročníkovo sme sa stretli po vysokej škole, túto vinu teda beriem na seba. Nešlo o žiadne tajné stretnutie, bola to oficiálna akcia s Adrianou Sklenaříkovou, kde boli aj médiá – týmto by sa to mohlo pre mňa asi končiť, za mňa hovoria moje činy a nie fotka z Donovalov.

Keď sme pri tých činoch, tá vaša akcia z volebného týždňa, neviem, či ju môžem nazvať…

Efektívna, nazvime ju efektívna.

Tak teda, či bolo efektívne osloviť voličov Jána Mrvu.

Prvý, kto oslovil voličov Jána Mrvu, bol Matúš  Vallo. Týždeň pred voľbami sa im prihovoril, aby nestratili svoj hlas, aby volili jeho. No ostalo to bez akejkoľvek reakcie. Ja som to spravil v deň, keď sa končila kampaň a začínalo sa moratórium, urobil som to na základe tímového rozhodnutia a na základe trendov nálad voličov. To rozhodnutie voličov malo byť naozaj o tom, kto má šancu. Aby ich hlas neprepadol a oficiálne výsledky to aj ukázali.

S Mrvom ste si to vysvetlili?

Tej situácii, samozrejme, niečo predchádzalo, nebol to výstrel do prázdna. Krátko po tlačovke sme sa stretli v diskusii a hovorili sme spolu. To podstatné je, že sme sa videli aj deň po voľbách a podali sme si ruky.

Išlo vám pri jeho voličoch aj o reálne programové prieniky?

Hovorím, že tomu niečo predchádzalo. Ešte pred tým, ako sa opozícia zhodla na Jánovi Mrvovi, sa uvažovalo aj o mne ako o kandidátovi opozície. Dokonca pred pár dňami mi odchádzajúci primátor Ivo Nesrovnal hovoril, že som kandidátom SaS. A ak sa pýtate na programové prieniky, tak na základe viac než 18 spoločných predvolebných diskusií či desiatok stretnutí na rôznych podujatiach som presvedčený, že spomedzi všetkých kandidátov mi bol ľudsky Ján Mrva najbližší. Dokonca som si vedel predstaviť spoluprácu a zužitkovanie jeho dlhoročných skúseností z komunálnej politiky, je to zanietený a vytrvalý človek, to je na prvý pohľad jasné.

Neľutujete spätne teraz to, že ste išli do volieb z pozície nezávislého kandidáta?

Rozhodnutie byť nezávislý súviselo nielen s tým byť nezávislý politicky, ale aj finančne. A to rozhodnutie byť radšej nezávislý bolo jasné. V prípade komunálnej politiky to bolo pre mňa finančne únosné, v prípade väčších volieb by to nebolo u mňa možné. Rozhodnutie som nezmenil počas celého obdobia a (stranícke) karty sa rozdali bez toho, aby som bol pri tom. To, že som bol nezávislý kandidát, neľutujem.

Komunikovali ste s pánom Vallom o svojom projekte národného parku na území Bratislavy?

Nemali sme na to rovnaký názor. Paradoxne, keď som sa bavil s ľuďmi z jeho tímu, prejavili záujem na tomto projekte participovať, ak by som vyhral.

Kto napríklad?

Napríklad Jakub Mrva, jeho zvolený poslanec. Ale to nebolo za chrbtom Matúša Valla. Jakub Mrva sa tej téme venuje dlhodobo, jasne mi povedal, že je v tíme pána Valla, len sa chcel podieľať na jeho realizácii. Boli to aj ďalší ľudia z jeho tímu, nešlo o nejaký solitérny projekt. A ten projekt má všetky atribúty, aby bol realizovateľný a aby bola Bratislava najzelenšou metropolou.

Plánujete nejakým spôsobom zúročiť svoj volebný výsledok? Získali ste 37-tisíc hlasov, chcete to nejako využiť?

Nemal som žiadnych sponzorov, nikomu nič nedlžím, to je prvý môj dobrý pocit. Volebným úspechom je len víťazstvo, tento výsledok ním nie je, ale nie je ani fatálnym neúspechom. Na druhej strane, ja som do toho nešiel s nejakým kalkulom, že tento výsledok nejako politicky alebo ako sa hovorí ekonomicky zhodnotím. Išlo o súboj s úradujúcim primátorom, s kandidátom so širokou politickou podporou a s kandidátom s veľkou podporou a so silným profesionálnym a finančným zázemím, a v tomto súboji je ten výsledok pre mňa ako nováčika solídnym. Beriem však len víťazstvo. Teraz mám obdobie, keď si chcem oddýchnuť, venovať sa rodine, do konca roka sa do ničoho nebudem púšťať. Niekedy sa aj veci samé vyvinú.

Ten záväzok, ktorým je zisk 37-tisíc hlasov, je ale, samozrejme, silný, teraz chcem využiť čas, aby som sa mnohým poďakoval, určite aj osobne, ako to pôjde.

Ale konkrétny projekt, napríklad politický, v hlave dnes nenosíte?

Ja som pred časom absolvoval nejaké stretnutia s politikmi, ale nedošlo k žiadnej dohode. Aj preto, že som sa rozhodol pre manažérsku pozíciu primátora, neskôr sa teda ukázalo, že je to aj politická pozícia. Na politiku teraz vôbec nemám chuť.

A komunálu sa budete venovať?

Určite nie priamo, keďže som sa neuchádzal o pozíciu poslanca, takže z tohto pohľadu nie. Navyše si myslím, že šuster by sa mal držať svojho kopyta, v mojom prípade sú to tie manažérske riadenia, v čom ma podporuje aj okolie. Uvidíme.

- Reklama -