VIDEO Svedectvo Čecha z Rakúska: Fľandra, obleč sa! Kričali migranti na moju partnerku, keď sa opaľovala

0
Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)

Dnes 34-ročný Busek odišiel so svojimi rodičmi pred dvadsiatimi rokmi do Viedne, kde zapustil korene a na rozdiel od mnohých prisťahovalcov z Blízkeho východu a Afriky sa veľmi dobre integroval. O tom svedčí aj jeho kariéra profesionálneho fotografa, ktorý cestuje po svete za prácou a o zákazky nemá núdzu. Na konci tohto leta však Busek vo svojej druhej domovine zažil veľmi nepríjemnú skúsenosť, s ktorou sa podelil na sociálnych sieťach.

Na konci leta sa išli so svojou priateľkou vykúpať v prírodnom kúpalisku. Keďže sa priateľka chcela aj opáliť, vyzliekla si horný diel plaviek. „Opaľovali sme sa vedľa seba, keď k nám zrazu prišlo šesť fúzatých mužov, ktorí nám prikázali, aby sa obliekla. Vyhrážali sa pritom, že ak sa nezahalí, tak za seba nemôžu ručiť a hrozí jej znásilnenie. Hoci ešte nebolo veľmi neskoro a v blízkosti sa pohybovalo veľa ľudí, nikto nám nepomohol,“ napísal Busek na svojom Facebooku.

Zdroj: Facebook/Thomas Busek

K udalosti došlo už pred niekoľkými týždňami, ale vzhľadom na svoje pracovné vyťaženie v cudzine sa o nepríjemnú skúsenosť podelil Busek až minulý týždeň. Celý incident navyše nahrával na kameru. „Tých šesť mravokárcov sa správalo čoraz agresívnejšie. Mojej priateľke nadávali do fľandier a urážali aj všetkých Rakúšanov. Ešte musím podotknúť, že počas našej konverzácie sa obracali len na mňa. Akoby som bol azda jej vlastník,“ čudoval sa Busek.

Neblahá skúsenosť s radikálnym islamom v Rakúsku ho šokovala. „Keď som sa pred dvadsiatimi rokmi presťahoval do Viedne, bol som najprv smutný, pretože som musel opustiť svojich kamarátov v Prahe. Ale zároveň som bol rád, že sa stanem súčasťou civilizovanejšieho sveta. Vo Viedni ma veľmi dobre prijali, a aj keď som mal v prvých mesiacoch problémy s nemčinou, Rakúšania sa ku mne správali priateľsky a milo,“ spomínal Busek.

Ako ďalej napísal, vďaka svojmu povolaniu fotografa precestoval veľký kus sveta, ale Viedeň pre neho vždy bola najlepším miestom na život. To sa teraz zmenilo. „Vždy som si myslel, že vo Viedni strávim celý svoj život. Po tejto skúsenosti si však vôbec nie som istý, či tu budem o desať alebo dvadsať rokov. A pre tých, ktorí ma nepoznajú, ja fakt nie som žiadny extrémista ani nenávistník. Som jednoducho len viedenský fotograf z Prahy, ktorý má obavy o budúcnosť svojej druhej domoviny,“ napísal Busek vo svojom facebookovom komentári, ktorý zožal vyše 1 200 „lajkov“ a viac ako 7 900 ľudí ho zdieľalo.

autor: Josef Provazník

- Reklama -