V Poľsku nastalo veľké pobúrenie, že máme byť sankcionovaní EÚ za odmietnutie kvót. Mediálna manipulácia je už neúnosná, hovorí poľský novinár

0
Tisíce ľudí protestovali v Poľsku proti krokom novej vlády. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
Reformu poľského súdnictva schválili v nedávnych dňoch jeho zákonodarné orgány, Sejm (obdoba NR SR) aj Senát, ale vetoval ju prezident Andrzej Duda. V mnohých poľských mestách sa konali proti návrhu reformy súdnictva demonštrácie, lebo vraj súdy by sa stali ešte viac závislými od politikov. A strana PiS (Právo a spravodlivosť) by vďaka svojej reforme chcela korigovať aj budúce voľby. Je to naozaj tak? A čo verejnosti na súdnej reforme najviac prekáža? Aký názor zastávate vy sám?
 
Súdna reforma je v Poľsku naozaj veľmi potrebná, na tom sa zhodne väčšina ľudí, pretože súdy zatiaľ fungujú pomaly a v mnohých prípadoch aj dosť zle. A to aj pri takých základných veciach, ako sú napríklad majetkové spory, rozvodové konanie a podobne. Každá z dôležitých politických strán, ktorá sa u nás zúčastnila volieb, vždy vyhlasovala, že poľský súdny systém potrebuje zmeny. Prezident Andrzej Duda ale všetky návrhy teraz vetoval, vrátane toho, ktorý sa zaoberal aj úpravami na ústavnom súde, a to hlavne z toho dôvodu, že v materiáloch boli chyby. Ja s jeho rozhodnutím súhlasím.
 
Čo sa týka tých hromadných protestov ľudí predovšetkým vo väčších mestách, to je trochu inak. Bohužiaľ, Poľsko je teraz rozdelené na dva tábory, a opozícia, najmä strana PO (Platforma Obywatelska), veľmi nevyberavo manipuluje s ľuďmi a štve ich proti vládnej strane PiS. Samozrejme, opozícia vždy kritizuje vládu, to je normálne, ale v súčasnej situácii je to už dosť za hranou. Pritom sama nemá žiadny konštruktívny program, ako všetky tie omyly napraviť, len stále opakuje, že PiS sú ako komunisti a že zoberú ľuďom občianske slobody.
 
Ono je síce pravda, že štátna správa robí chyby, lebo sa snaží o dosť zmien, ale za vedenia PO sa robili tiež a navyše sme u nás mali aj korupčné aféry. Keby som teda celú situáciu zhrnul, tak z toho, čo vidíte v médiách, nie je to v Poľsku zasa až také horúce a určite nejde o jednostranný problém, ale tú výbušnú, spoločenskú atmosféru nemožno u nás určite ignorovať či podceňovať.
 
Ako ste uviedli, váš prezident Andrzej Duda, ktorý je inak civilnou profesiou právnik, pred niekoľkými dňami vyhlásil, že nové zákony pripraví do dvoch mesiacov sám tak, aby v nich už neboli tie spomínané chyby, a aby justícia bola v Poľsku spravodlivejšia. Veríte prezidentovi, že to tak skutočne vykoná, keď je sám priaznivcom súčasnej vládnej garnitúry PiS?
 
Máte pravdu v tom, že Andrzej Duda pochádza zo strany PiS, ale teraz, ako im tie návrhy nepodpísal, zniesla sa na neho z ich strany veľká vlna kritiky. Ja osobne si ho vážim, pretože to je prezident, ktorý obchádza regióny a načúva ľuďom. Možno aj preto tú reformu teraz hneď nepotvrdil. Celý národ teraz čaká, s čím novým príde a akým spôsobom reformu súdnictva vlastne pojme.
 
Prestanú potom ľudia v Poľsku protestovať, keby sa prezidentovi Dudovi skutočne podarila nová, lepšia koncepcia reformy, ako sľúbil?
 
Myslím si, že opozícia si po súdnej reforme nájde rýchlo inú tému, aby mohla ďalej nejaké protesty vyvolávať. Neviem síce, aká bude, ale oni si určite zas niečo vymyslia. Ono im ani tak veľmi nejde o reformu súdnictva, ale o kritiku, ktorá by ich znovu vyniesla do vládnych kresiel, to je ich hlavný cieľ.
 
Európska únia chce Poľsko potrestať sankciami, ak reformu súdnictva schvália v pôvodnom navrhovanom znení. Myslíte si, že EÚ má na to plné právo – alebo že to je zasahovanie do vnútorných záležitostí Poľska, ako to tvrdí predseda strany PiS Jaroslaw Kaczynski, ale napríklad aj jeho zástanca maďarský premiér Viktor Orbán?
 
Prvé veľké pobúrenie v Poľsku priniesol už aj ten prvý návrh Európskej únie, že by sme mali byť sankcionovaní spoločne s Českom a Maďarskom za odmietnutie utečeneckých kvót. Ľudia sa divili, že by nám mal niekto prikazovať, koho si k nám pustíme. Dokonca boli úvahy pripraviť na túto tému referendum. Lenže nakoniec z toho zišlo, pretože by to bolo úplne zbytočné, takmer 100 percent ľudí by kvóty odmietlo.
 
Samozrejme, s postihom EÚ za reformu súdnictva tiež verejnosť nesúhlasí. Je rozšírený názor, že žijeme predsa v demokracii, a ak sa PiS reforma nepodarí a nebudú úspešní, tak ich jednoducho nabudúce voliť nebudeme, ale nemal by nám nikto do toho hovoriť a trestať všetkých Poliakov, že sa niečo nepodarilo jednej politickej reprezentácii.
 
Ako by ste teraz charakterizovali vládnu stranu PiS? Napríklad Jaroslaw Kursk, jeden z novinárov denníka Gazeta Wyborcza, údajne najvýznamnejších poľských novín, tvrdí, že ide o autoritársku, nedemokratickú stranu, ktorá si naklonila verejnosť veľkými sociálnymi vymoženosťami, ale chce zasahovať stále viac do ich slobôd. Jaroslawa Kaczynského potom prirovnal k politikom, ako sú Vladimir Putin alebo Donald Trump. Strana PiS vraj tiež rozdelila Poľsko na dva tábory. Jedni sú ich zapálenými priaznivcami, tí druhí ich tvrdými odporcami. Má v tom novinár Kursk pravdu alebo sa mýli?
 
Najprv by som chcel upozorniť, že Gazeta Wyborcza už nie je tým objektívnym médiom, ako to bolo kedysi, ale je hlásnu trúbou opozície, konkrétne strany PO. Právo a spravodlivosť má zas svoje noviny – Gazeta Polska – kde sa úplne pravdivé informácie tiež nedozviete. Keď si kúpite oboje noviny a prečítate si ich, tak máte dojem, že minimálne jedny z nich píšu o úplne inej krajine než o Poľsku, tie udalosti sú tam úplne inak prezentované. Ak sa chcete dozvedieť aktuálne neskreslené informácie, musíte sledovať ďaleko viac novín aj televíznych programov. Tá manipulácia je u nás naozaj už neúnosná!
 
O PiS je pravda, že si získali mnoho ľudí napríklad pre štedrejšie prídavky na deti, keď podľa takzvaného programu 500+ dostanete na jedno dieťa 500 zlotých. To určite pomohlo obzvlášť mladým rodinám. Ja to považujem za celkom správnu vec, aj keď Gazeta Wyborcza tento vládny krok tvrdo kritizuje. Bežnú populáciu totiž veľmi nezaujímajú spory medzi PiS a PO týkajúce sa úprav v ústave, pretože jednak tomu veľmi nerozumie, jednak tie dve strany sa rovnako neustále napádajú a ohovárajú.
 
Pre ľudí je predovšetkým dôležité a kladú na to dôraz, či majú dobrú prácu, kde uspokojivo bývať, nízke ceny potravín a podobne. Strana PO síce dnes tvrdí, že PiS uberie ľuďom slobody, ale pritom keď vládla, robili ich politici podobné chyby, len teraz cielenou propagandou dokážu ľudí oveľa lepšie vyburcovať. Navyše za ich vlády, ako som už povedal, sa prevalila aj kopa afér.
 
Najhoršie však je, že toto rozoštvávanie politikov skutočne rozdelilo poľskú spoločnosť na dva tábory a atmosféra medzi nimi čoraz viac hustne. Ešte pred rokom to nebolo také vyhranené. Dnes mám obavy, že pri demonštráciách by mohlo aj dôjsť k nejakej tragédii spôsobenej násilím.
 
- Reklama -