V KDH to pred voľbou šéfa vrie. Nesprávam sa ako malé urazené dieťa, naráža na Hlinu jeho protikandidátka Porubcová

0
Eleonóra Porubcová (Autor: TASR)

KDH by podľa vás nemalo plniť úlohu kazateľa, ale malo by sa zaujímať o ľudí a ich problémy. Ako to myslíte?

Veľa sme rozprávali o forme, málo o obsahu. Rozprávali sme o rodine, ale akosi nám ušlo, že 300-tisíc občanov musí hľadať prácu v zahraničí. To je len príklad. Musíme sa snažiť vytvárať ľuďom také podmienky, aby sa ich život zlepšoval.

Podporuje vás Anna Záborská, vraj máte podporu aj ďalších krajských predsedov hnutia. Aspoň tak to vníma váš protikandidát Hlina. Aká je vaša reálna podpora teraz, pred voľbou?

Na rozdiel od pána Hlinu som neobchádzala žiadnych krajských predsedov. A nesprávam sa, keď nedostanem podporu, ako urazené malé dieťa. Ja som o žiadnu podporu nikoho nežiadala, po jednej mojej tlačovke sa mi ozvali kolegovia s tým, že ma podporujú. Som v KDH 18 rokov, tí ľudia ma poznajú, vedia, kto som. Podporila ma pani Záborská a som jej za to vďačná.

Váš protikandidát, pán Kráľ, obviňuje súčasné vedenie hnutia z toho, že on nedostáva rovnaký priestor v médiách, ďalšieho protikandidáta obvinil, že sa u neho stretávajú politické špičky hnutia. Ako vnímate tento predvolebný boj, jeho atmosféru, použité chvaty a hmaty?

Zle, niekedy mám pocit, že podstatnejší sú aktéri voľby ako samotné hnutie. Preto sa nechcem nechať zatiahnuť do žiadnej z týchto žabomyších vojen. Máte pravdu, tento boj nie je fér, ale čo sa dá robiť.

Prečo je podľa vás KDH tam, kde je – teda mimo parlamentu? Kde spravilo najväčšie chyby? 

Toto nie je problém posledných mesiacov alebo posledného volebného obdobia. KDH opustilo svoje témy, venovali sme sa témam morálnym, ale tie by nemali byť naše jediné. Napríklad úplne sme opustili tému chudoby, pritom vyše 600-tisíc ľudí žije na jej úrovni. Viac sme sa venovali témam, ktoré sa označujú za spálňové.

Vymenujte tri občianske/ekonomické témy, na ktorých by KDH malo stavať svoju politiku a presadzovať ich za každú cenu.

Chudoba, propopulačné ekonomické opatrenia, postarať sa ľuďom o ich základné životné podmienky, potom môžeme od nich chcieť viac. Ďalej je to rozvoj vidieka a poľnohospodárstva. Všade tam zaostávame.

Váš názor na odluku štátu od cirkvi?

Podporujem celou dušou katolícku cirkev. Nie je teraz na to vhodný čas, ale za istých okolností si to viem predstaviť.

Prečo by delegáti mali zvoliť práve vás?

Pretože ma poznajú, ja poznám KDH. KDH potrebuje novú, akčnú dynamickú politiku a tú viem ponúknuť. Preto, lebo okrem vytrvalosti či nápadov ponúkam aj pracovitosť, ktorú KDH potrebuje.

- Reklama -