Už ma nebaví sa len bezradne prizerať ako tie bábky v parlamente. Riadim sa heslom: „Ži a nechaj žiť“. Je zbytočné sa pozerať ľuďom do spální. Mladý politik zo Siete otvorene o kontroverzných témach

0
Denis Cáder, podpredseda Občiansko-demokratickej mládeže a kandidát na poslanca do NR SR za Sieť (Autor: archív D.C.)

Prečo idete do politiky?

Pre mňa je to služba ľuďom a nie naopak! Trápi ma, že mladí a šikovní ľudia plní elánu odchádzajú zo Slovenska. Kvôli práci, platu… dôvody poznáme. Dokedy však chceme čakať? Už ma nebaví len bezradne sa prizerať. Chcem zmenu k lepšiemu, nielen pre pár vyvolených a vopred určených skupín, no pre všetkých Slovákov.  Zaoberám sa aj bezpečnostnou a obrannou politikou a práve tu ponúkam konkrétne riešenia v otázkach migrácie, schengenských hraníc či kyberbezpečnosti.

Čo bude mať Slovensko alebo volič z toho, ak vy budete sedieť v parlamente?

Chcem k práci pristupovať aktívne a dravo. Pozícia poslanca v parlamente je dôležitá nielen z výkonu jeho služby v Bratislave, ale aj v regióne, z ktorého pochádza. Chcem vytvoriť kontaktné centrum, kde sa budem ľuďom venovať počas celého volebného obdobia, nielen pár mesiacov pred voľbami. Myslím si, že nastal čas dať priestor novej krvi s čistým štítom a chuťou makať. Aby v parlamente opäť nesedeli len bábky

Ako ste sa dostali na kandidátku?

Na kandidátku strany som sa dostal poctivou prácou v regióne a skúsenosťami. Tie som nadobudol počas štúdia nielen na Slovensku, ale aj v Španielsku či Bruseli. Od roku 2010 som členom Občiansko-demokratickej mládeže a posledné 2 roky aj jej podpredsedom. Kandidoval som v komunálnych voľbách na poslanca mestského zastupiteľstva, kde som obsadil miesto druhého náhradníka. Počas posledného roku a pol aktívne spolupracujem s lídrami z regiónu na kampani. Navyše mám na starosti rôzne podujatia či tímy ľudí, za ktorých som zodpovedný.

Ak sa stanete poslancom, na akú oblasť sa budete zameriavať?

V zahraničí som študoval ekonómiu a medzinárodný obchod. Na Univerzite Komenského v Bratislave to bol regionálny rozvoj a európska integrácia. Okrem toho som pracoval na ministerstve obrany. Tieto odbory sú mi najbližšie a rád by som sa aktívne venoval oblasti zahraničných vecí a bezpečnostnej problematike.

Prečo by mal volič dať krúžok vám a nie niekomu inému?

Mám pocit, že mladí ľudia sa politike vyhýbajú, nebaví ich. Na kandidátkach politických strán máme celkovo malý počet kandidátov do 30 rokov, ktorí majú odborné vzdelanie či skúsenosti. Som síce mladý, ale ponúkam čistý štít, žiadnu skorumpovanú minulosť. Nikdy predtým som nebol členom inej politickej strany. Som hrdý Slovák, ktorý tu chce vychovávať deti a založiť si rodinu. Zastupujem mladú generáciu, aby nemusela opúšťať Slovensko za lepšími podmienkami.

S kým z kandidátky máte najlepšie vzťahy?

S kandidátmi mám veľmi dobré vzťahy. Chodíme nielen na spoločné podujatia s ľuďmi v regiónoch po celom Slovensku, ale aj na športové podujatia, plesy a významné udalosti. Samozrejme, najčastejšie sa stretávam s členmi v mojom regióne. Máme skvelý tím kandidátov v oblastnom centre a zároveň ponúkame široké spektrum osobností, kde si každý nájde svojho zástupcu.

Aký je váš majetok?

Mojím majetkom sú vedomosti, kurzy a školy, ktoré som absolvoval. V Španielsku, konkrétne v Madride som sa aktívne zúčastnil školení o financiách a podnikaní so svetovými lídrami. V Anglicku, Londýne to bol intenzívny jazykový kurz. Určitý čas som pôsobil v Európskom parlamente v Bruseli. Cez rôzne pozície v partnerských organizáciách stále získavam skúsenosti v manažmente, práve, ekonómii a jazykové vedomosti.

Ste vlastníkom nejakých firiem, nehnuteľností alebo akcií?

Nie som vlastníkom žiadnych firiem, nehnuteľností a ani akcií.

Čo konkrétne a v akej hodnote vlastníte?

Vlastním jedno 15-ročné benzínové auto.

Čo považujete za svoj najväčší životný úspech?

Za životný úspech pokladám post podpredsedu v jednej z najstarších mládežníckych organizácií na Slovensku, v Občiansko-demokratickej mládeži. Som hrdý na zahraničné reprezentovanie Slovenska na medzinárodných zasadnutiach európskych špičiek, samitoch a pod.

A naopak, čo bolo vaším najväčším neúspechom? Resp. čo vás najviac mrzí?

Mrzí ma, že počas mojej futbalovej kariéry prišlo nepríjemné zranenie kolena a musel som odložiť na určitý čas kopačky na klinec. Nastal však čas, keď som sa aktívne venoval niekoľko rokov plávaniu a popritom si uvedomil, že štúdium a reprezentácia sú v mojom živote dôležitejšie.

Ktorý politik Slovensku najviac škodí?

Je viac politikov, ktorí podľa môjho názoru patria do „politického dôchodku“. Neviem konkrétne zaujať vyhranený postoj.

Ktorý slovenský politik je najužitočnejší?

Mne osobne sa páči na národnej úrovni práca Mira Beblavého a Martina Fedora. Na regionálnej úrovni určite práca Martina Kapitulíka.

Sú otázky, oblasti, za ktoré by ste nezahlasovali v parlamente aj napriek rozhodnutiu strany, že daný zákon podporí?

Som v politickej strane, ktorá má jasnú víziu a plán pre Slovensko. Ukázali sme, že naše návrhy zákonov vznikali s odborníkmi, prešli pripomienkovaním a širokou diskusiou. Sú naozaj dobre kreované, aby občanom pomohli a nie im opäť kládli polená pod nohy. Situácia u nás bude od iných strán odlišná a keď pôjdeme s návrhom zákona do parlamentu, tak ho spoločne aj podporíme.

Ako mladý človek, čo považujete za najpálčivejšie témy mladej generácie? Ako si predstavujete ich riešenie?

Medzi najkritickejšie témy mladej generácie určite zaradím zlé školstvo. Konkrétne zlá reforma školstva, ktorá nepriniesla očakávané výsledky. Pokračujem s vysokou nezamestnanosťou mladých ľudí po doštudovaní akéhokoľvek stupňa štúdia. Moji priatelia z vysokej školy idú skôr pracovať do zahraničia, lebo pre mladých vyštudovaných ľudí bez praxe je na Slovensku ťažko nájsť slušné uplatnenie. Nemôžeme dostať krajinu do stavu, keď bude každý druhý vyštudovaný človek odchádzať preč. Musíme dbať na to, aby tu mladí, produktívni a šikovní ľudia zostávali, lebo to je základ dobre fungujúceho štátu s víziou do budúcna. Aj kvôli týmto dôvodom budem hájiť záujmy mladých aj na národnej úrovni.

Ako sa staviate k legalizácii marihuany?

Sú výskumy, ktoré potvrdzujú, že na lekárske účely môže byť pri striktne dodržaných podmienkach účinná, v Českej republike je dokonca v malom množstve dovolená aj na osobnú spotrebu. Sú rôzne názory za aj proti. Ja sám s marihuanou vlastné skúsenosti nemám, vážim si svoje zdravie a život, ku ktorému ju nepotrebujem. Priatelia, ale aj ľudia, ktorí ma poznajú, vedia, že som nikdy neskúsil ani ľahkú, ani tvrdú drogu. Nevidím v tom zmysel, aby som experimentoval so svojím vedomím, a odpoveď bola vždy neoblomné nie. Radšej sa aktívne venujem športu.

Ako sa staviate k registrovaným partnerstvám osôb rovnakého pohlavia? Podporili by ste takúto legislatívnu úpravu?

Registrované partnerstvá na Západe nie sú žiadnym tabu. Na (konzervatívnom) Slovensku je to aj viac ako dvadsať rokov po revolúcií stále citlivá téma. Podľa mňa nemáme žiadne právo zákonom nariadiť, kto má s kým žiť. Som za slobodné rozhodovanie každého občana, s kým sa chce deliť o domácnosť. Riadim sa heslom: „Ži a nechaj žiť,“ a je úplne zbytočné pozerať sa ľuďom do spální. Nech je to ich súkromný priestor.

Ste za adopcie detí osôb rovnakého pohlavia?

Som mladý človek a verím tomu, že si raz budem brať manželku, s ktorou strávim zvyšok svojho života. Verím, že sa mi podarí zostať na Slovensku, pracovať a vychovávať tu svoje deti. Pred niekoľkými mesiacmi sme tu mali referendum, kde sa riešila otázka adopcií detí osôb rovnakého pohlavia. Videli sme emócie a nálady dvoch rozhádaných skupín. Nechcem opäť riešiť niečo, čo sám v žiadnom prípade nemám možnosť ani ovplyvniť, ani vyriešiť.

Ako sa staviate k téme eutanázie?

Po konzultácii s rôznymi lekármi sme sa zhodli na tom, že z hľadiska etického, morálneho alebo odborného tu ťažko hľadať konkrétne áno alebo nie. Je to individuálne z prípadu na prípad. Ďalšia rovina veci je legislatívna, keď zákony na Slovensku eutanáziu nepovoľujú. Osobne si myslím si, že pokiaľ je možnosť záchrany života, spravme všetko preto, aby sa to podarilo.

- Reklama -