Únia katastrofálne zlyhala, budeme sa z toho spamätávať stáročia. Európania, kam sa podela vaša hrdosť, burcuje česká poslankyňa

0
Česká poslankyňa Jana Lorencová (ANO) (Autor: Archív Jany Lorencovej)

U nás na Slovensku jedna mladá žena pomočila a poškodila Korán. Za to ju v reťaziach previezli do väzby. Hrozí jej až šesť rokov väzenia. Je to adekvátny postup?

Je to úplne nepochopiteľné. Šesť rokov väzenia? Musím sa pýtať, za čo? Skončila by rovnako, keby svoj nesúhlas s tým, čo hlása Biblia, dala najavo podobne? Asi by väčšina z nás tento spôsob protestu proti šíreniu Koránu nevolila. Ani ja nie. Ale záleží to predovšetkým na našich individuálnych a mentálnych schopnostiach prejavu súhlasu alebo nesúhlasu každého z nás. Každý volí iný spôsob, ako dáva najavo svoju nechuť alebo nesúhlas s iným učením, než je to naše.

Čo ju podľa vás motivovalo?

Skúsme sa na celý prípad pozrieť z inej strany. Neviem, koľko imámov je na Slovensku, takže budem vychádzať zo situácie v Českej republike. U nás už máme moslimské modlitebne a sú tu aj imámi. Úplne otvorene v modlitebniach obhajujú prejavy násilia, dalo by sa povedať, že na násilie na kresťanoch priam nabádajú a oháňajú sa Koránom. Aj právo šaría je podľa nich správne. Korán je v ich poňatí svätá kniha a jediná najvyššia bytosť sa volá Alah.

Čo ak videla tá Slovenka nejaký z útokov a počula, že sú páchané v mene Alaha? Čo ak si tá mladá Slovenka vypočula kázanie niektorého z imámov? Napríklad v brnenskej modlitebni. Čo ak mala aj tá mladá Slovenka možnosť vidieť videá, v ktorých deväťroční moslimskí chlapci strieľajú z kalašnikovov ako dospelí? Aj pre nich je Korán jediná svätá kniha od narodenia. Čo ak videla niektoré z videí, ktorých dostávame stovky, v ktorých sú v mene Alaha zaživa odrezávané hlavy zajatcom? Pravoverným moslimom? To určite nie – tak komu teda? Odpadlíkom od islamu? Možno. Ale možno aj kresťanom. Alebo napríklad videla kameňovanie žien zahrabaných do zeme za údajnú neveru – a neverou je v poňatí Koránu aj znásilnenie niekým iným ako manželom. Čo ak vie, že z pohľadu moslimov si žena, ktorá nie je oblečená podľa ich predstáv, teda podľa moslimov vyznávajúcich Korán, vlastne koleduje o znásilnenie?

Takmer denne dostávam také videá. Mnohí z nás už otupeli. Pre tú mladú Slovenku to bol možno šok, keď zistila, čo všetko Korán obsahuje. Možno si len predstavila, že podľa Koránu mohla byť už v deviatich rokoch „vydatá“ za päťdesiatročného muža.

Na jej podporu sa pálil Korán aj v Česku. Nie je to na druhej strane nebezpečné, že si tým tí ľudia na seba priťahujú pozornosť radikálov?

Moslimovia nám celkom jasne posielajú odkaz, že európske ženy – a podľa nich to zase nebude trvať veľmi dlho – budú chodiť v burkách, nikáboch atď. A budú im rodiť deti. Niekedy si hovorím, kam sa vôbec podela hrdosť Európanov na svoje mužstvo? Ak tomu len na chvíľu tá dievčina uverila, volila vlastný spôsob protestu.

Možno múdrejšie, možno inak, ale protestovať proti násiliu, ktoré Korán zastrešuje, sme mali už dávno a možno by to tak ďaleko nedošlo, možno by to tej Slovenke ani nenapadlo. Ona konala podľa svojho vnútorného presvedčenia. Určite nemyslela na to, či sa tým na Slovensko nestrhne nežiaduca pozornosť, alebo si prosto povedala, že na Slovensku majú muži svoju hrdosť a nedopustia, aby bola odsúdená.

Viete, ja to občas opakujem a v tomto prípade opäť obrazne: „Radšej zomrieť postojačky, ako žiť na kolenách.“ A ak, ako nás občas niektorí „vierozvestcovia“ presviedčajú, je islam mierumilovné náboženstvo, tak sa predsa niet čoho obávať. Len tak, mimochodom, koľko krížov bolo zničených v mene islamu?

A čo, ak to posledné, čo videla, než sa odhodlala na takýto krok, bola fotografia desaťročného dievčatka, ktorému práve vykonáva nejaká žena obriezku? Viete, do hlavy tej slovenskej dievčine nevidím ani ja, ani nikto z nás. A nechcela by som byť v koži sudcu, ktorý dostane ten prípad na stôl. Ja len dúfam, že si podobné videá pozrie a prečíta svedectvá tých, ktorí si to mierumilovné náboženstvo zažili na vlastnej koži.

Tieto akcie sú spôsobené obavou z moslimského radikalizmu a nekontrolovanej migrácie. Hovorí sa, že na Slovensku či v Česku migranti nie sú. Ale je ich plná Európa, ktorej sme súčasťou. Ako vnímate politiku Európskej únie v tomto smere? Zlyhala podľa vás?

To, že sa hovorí, že u nás migranti nie sú, dokazuje podľa mňa hlavne to, že o nich zatiaľ nič nevieme. Pritom si stačí pustiť film Jiřího Ovečku spred asi 12 rokov, ktorý odvysielala v cykle Infiltrace Česká televízia pod názvom Já, muslim. Otázkou však je, či by ho odvysielala aj dnes. Boli tu už vtedy, teda v čase, keď nemali pred čím utekať, a boli ich tu už vtedy tisíce.

Politika EÚ zlyhala – alebo že by išlo o zámer? Možno jej predstavitelia vedeli, do čoho Európu ženú. Hlupáci to nie sú, a ak to my vnímame ako inváziu, tak buď ich naše názory nezaujímajú, alebo ich vnímať nechcú. Záleží teraz na tom, čo je horšie. Nepochybne politika z pohľadu občanov väčšiny krajín EÚ zlyhala katastrofálnym spôsobom, a to na celej čiare. Ale hrozné je, že to bude mať nedozerné dôsledky pre Európu na celé stáročia, nech už sa to skončí akokoľvek. To, čoho sme svedkami, je nesmierne zákerné. My si môžeme stokrát nahovárať, že u nás nie sú, takže sa nás to predsa netýka! Mimochodom, nedávno mi prišiel akýsi adresár moslimov, ktorí žijú v Tepliciach v Čechách. Sú tam stovky adries.

A ešte niečo, čomu nevenujeme dosť veľkú pozornosť. Vysoké percento z tzv. migrantov sa označuje ako neprispôsobiví. Sú medzi nimi v drvivej väčšine mladí svalnatí muži a tisíce ich nikde a nikto neidentifikoval, ale sú tu a dožadujú sa svojich práv. Akých, to asi vedia len oni sami. Prekvapivo dobre oblečení v značkových odevoch, vybavení technikou, ktorú ešte mnohí z nás neovládajú.

Ako pochodila česká vláda, keď odmietla povinné kvóty na prerozdeľovanie utečencov?

Vlastne neviem. Vláda poslancov síce informuje, ja verím, že kvóty na prerozdeľovanie naozaj odmieta, len sa bojím, že tí, ktorých sa Nemecko a ďalšie krajiny budú chcieť zbaviť, sa do Afriky dobrovoľne nevrátia. A tak sa musím pýtať: Kam asi pôjdu? A budú sa ešte vôbec pýtať, ktorá krajina ich prijme? Existujú tisíce falošných pasov vydávaných v Turecku. Tí, ktorí ich vyrábali, ako o tom informovali mnohé médiá, sa ani nenamáhali dávať im rôzne dátumy narodenia. U mnohých z nich je to 1. január, líši sa možno rok narodenia. Možno.

Objaví sa podľa vás snaha „z Európy“ krajinám, ktoré odmietli kvóty, migrantov nejako vnútiť, napríklad pod hrozbou finančných sankcií?

No, ja si myslím, že konkrétne v nás, Čechoch predsa len zostalo niečo, čo sa dá nazvať národnou hrdosťou. Sme predsa potomkovia husitov. Ako by nám mohol niekto, nech už je to ktokoľvek, vnútiť niečo proti našej vôli? Ustupovať pre finančné sankcie? To hádam ani nikto nemôže myslieť vážne. Desím sa toho, kam sme sa dostali. Vám sa nezdá úplne zvrátená už len tá otázka? Čo máme na predaj? V tomto prípade je to naša národná hrdosť – a tá sa azda nepredáva.

Na Facebooku ste pred pár dňami zverejnili príspevok: „Na migrantoch ma najviac desí to, s akou suverenitou sa dožadujú všetkého, na čo nemajú najmenšie právo. Ako poučujú Európu o povinnosti dodržiavať (rozumej) ich ľudské práva.“ Čo ste tým konkrétne mysleli?

Domnievam sa, že tie slová sú dosť konkrétne. Väčšina ich neprišla prosiť o pomoc. Väčšina si prišla brať. Je len na nás, či im to dovolíme.

Ešte sa na záver opýtam na Trumpa. Ako vnímate jeho migračnú politiku? A bude inšpirovať európskych politikov? Alebo mu naopak budú všetci „hádzať polená pod nohy“?

Je úsmevné od niektorých našich politikov a kvázi filozofov počuť, ako chcú po mesiaci hodnotiť Trumpa. Zatiaľ môžeme mať len nádej, že jeho migračná politika bude dôsledná, múdra a dostatočne dôrazná. Som nesmierne rada, že to bol on, kto vyhral voľby. Vďaka tomu môžeme mať nádej, že jeho politika bude mať dobrý vplyv aj na vzťahy k zahraničiu, zvlášť potom k Rusku, k Číne a k Európe.

- Reklama -