Uhrík: Ak aj nevyhráme, aspoň sa ďalším tisíckam ľudí otvoria oči a uvedomia si, čo za politické prostitútky im doteraz vládli

0
Milan Uhrík (Autor: TASR)
V Banskej Bystrici sa celá “župná” diskusia točila okolo predvolebných prieskumov, tie sa začínajú spomínať aj v Nitre. Vy ste si nejaký dávali robiť? Ako sa skončil?
 
My si prieskumy robiť nedávame a cudzie prieskumy z Nitrianskeho kraja som osobne nevidel. Riadime sa len svojím vedomím a svedomím. To, aká je naša pozícia, sa však dá vytušiť z paniky, ktorá postupne zachvacuje všetkých takzvaných štandardných politikov. Cítia, že vo voľbách do VÚC im môžeme prekaziť ich roky trvajúce politické dohody a kšefty. Preto sa proti nám za každú cenu spájajú. Nejde im o kraj, obyvateľov a o nejaké hodnoty. Boja sa len o svoje funkcie, pozície a kšefty. Preto Kiska, Danko, Fico, Bugár, Greššo aj Belica vyzývajú, aby sa všetci spojili a porazili Uhríka. Akoby som ja bol doteraz županom, akoby som ja bol ten, čo zadlžil kraj o 23 miliónov eur.
 
Smer hovorí, že podľa ich prieskumu má navrch Belica. Presné odstupy ale nezverejnil. Nevideli ste teda ani tento ich prieskum?
 
Nie, ale počul som sprostredkované informácie o viacerých prieskumoch, podľa ktorých na tom nie sme vôbec zle. Netrúfam si však posúdiť, do akej miery je to pravda. Slovám predstaviteľov Smeru, že Belica je najsilnejší kandidát, však neverím. Vravia to len preto, že to vravieť musia. Je to len ich marketing.
 
Do akej miery sa prieskumami zaoberáte pri tvorbe kampane?
 
Sami si veľmi dobre uvedomujeme, že množstvo našich voličov je skrytých a v prieskumoch sa k voľbe ĽS Naše Slovensko nepriznávajú. Či už zo strachu z perzekúcie v práci, alebo z mediálneho lynčovania. Pre nás je dôležité, že nájdu dostatok odvahy pri anonymných voľbách za hlasovacou plentou a že tam zahlasujú podľa svojho rozumu a srdca.
 
SNS vyzvalo na odstúpenie kandidáta pravice v Nitre Jána Grešša. Evidentne chce, aby sa súboj zúžil na súčasného župana a vás. Čo to pre vás znamená?
 
To, čo predvádzajú štandardné politické strany v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji, sa nedá nazvať inak ako politické kupčenie. Liberálna SaS, volajúca po svadbách homosexuálov a odluke cirkvi od štátu, sa spojila s kresťanským KDH a postavila spoločného kandidáta. Slovenská SNS sa spojila s maďarským Mostom-Híd a spolu podporujú Milana Belicu. Teraz sa v strachu o korytá chcú dohodnúť a spojiť všetci dokopy proti mne. Je to absurdné divadlo.
 
My sme od začiatku tvrdili, že medzi týmito štandardnými politikmi nie je prakticky žiadny rozdiel, pretože v úzadí sú v skutočnosti všetci medzi sebou dohodnutí. Niektorí ľudia nám nechceli uveriť, ale teraz sa to verejne potvrdzuje. Ak sú títo „štandardní“ kandidáti ochotní vzdať sa svojho programu a akýchkoľvek hodnôt už pred voľbami, ako by to asi vyzeralo po voľbách, keď by už nepotrebovali hrať to svoje divadlo na voličov?
 
Kto uverí tomu, že by mesiac po voľbách hájili svoj program a svoju česť? Kto uverí tomu, že ak by za takýmito politikmi prišiel niekto s kufríkom peňazí, tak títo politici by sa zdvihli a povedali „nie“ miliónovým kšeftom?! Ak aj tieto voľby nevyhráme, tak aspoň sa ďalším tisíckam ľudí otvoria oči a uvedomia si, čo za politické prostitútky im doteraz vládli.
 
 
Vaše slová: “V Nitre sa stavia nová fabrika indickej automobilky Jaguar – Land Rover. Táto firma dostala od štátu dotácie rádovo v stovkách miliónov eur. Ľuďom v kraji sľubovali tisíceurové platy. Namiesto toho však zaplavili celú Nitru arogantnými a agresívnymi robotníkmi z Balkánu.” Personálne firmy však hovoria, že len operátorov výroby chýba 30-tisíc, celkovo je neobsadených 50-tisíc pracovných miest. Kde by mali nájsť ľudí? Ako by ste riešili nedostatok pracovnej sily na pracovnom trhu?
 
V Nitrianskom kraji je zhruba štvorpercentná nezamestnanosť. Väčšina ľudí, ktorí pracovať chcú, si prácu nájdu. Je však otázne, či by z celonárodného hľadiska nebolo prospešnejšie postaviť fabriku Jaguar – Land Rover radšej niekde na východnom Slovensku alebo niekde v okolí Revúcej, Lučenca či Rimavskej Soboty, kde je katastrofálna nezamestnanosť.
 
Čo by pomohlo Slovensku viac? Postaviť fabriku pri Nitre a dotiahnuť sem tisíce podradne platených cudzincov z iných kultúr alebo ju postaviť v chudobnejších regiónoch Slovenska a zamestnať v nej našich dlhodobo nezamestnaných obyvateľov, ktorí si nevedia nájsť prácu? Teraz je už neskoro hľadať recept na to, kde vziať zamestnancov. Na to mali národohospodárski stratégovia myslieť vtedy, keď lokalitu pri Nitre Jaguaru ponúkali.
 
Situácia sa dá do istej miery z krátkodobého hľadiska zlepšiť tým, že sa presunie viac žiakov na štúdium technických odborov. Že Jaguar a Nitra vytvorí také podmienky, aby sem dochádzali radšej nezamestnaní ľudia z chudobných regiónov stredného Slovenska ako robotníci z Balkánu. Z dlhodobého hľadiska je však potrebná zásadná zmena sociálnej politiky, zvýšenie podpory a pôrodnosti slušnej časti obyvateľstva – nie asociálov.
 
Smerák Milan Belica je v úrade štyri volebné obdobia, 16 rokov. Vy hovoríte o tom, že v politike sú papaláši. Je podľa vás pán Belica papaláš v tom pejoratívnom zmysle?
 
V pejoratívnom zmysle by som ho papalášom nenazval. Nejde mi o to, aby som niekoho urážal. Predseda samosprávneho kraja musí pôsobiť aj reprezentatívne. Elegancia a dôstojnosť je na mieste, ale všetko musí mať svoje limity.
 
Považujem však za vyslovené plytvanie peniazmi, keď si župan Belica kúpil najväčšie Audi A8 za takmer 90-tisíc eur. Na reprezentatívny výkon funkcie by mu určite stačila napríklad aj nejaká Škoda Superb v tretinovej cene. Podobne je plytvaním aj to, aby mali vedúci oddelení úradu k dispozícii ďalšie luxusné limuzíny a osem šoférov. Nie sú až takí páni, aby si nevedeli šoférovať sami. A ak si šoférovať nevedia, tak ich to naučím.
 
Chcete v úrade nakupovať efektívnejšie a za výhodnejšie ceny. Ktoré veci napríklad?
 
Nech porovnám hociktorú oblasť, v každej z nich sme dokázali v Banskobystrickom kraji hospodáriť lepšie ako súčasní politici v Nitrianskom kraji. Tí speňažia ešte aj tú sovu, ktorá vyletí z prázdnej stodoly. Aby som bol konkrétny, uvediem pár príkladov.
 
Kým v Nitrianskom kraji sa minie na prevádzku úradných áut 128-tisíc eur ročne, v Banskobystrickom kraji to bolo len 27-tisíc eur ročne. Oba kraje sú pritom zhruba rovnako veľké. Kým v Nitrianskom kraji stojí rekonštrukcia jedného kilometra cesty v priemere 102-tisíc eur, v Banskobystrickom je to len 76-tisíc eur na kilometer. Na každom kilometri sme tak dokázali ušetriť viac ako 26-tisíc eur, a to len preto, že nekradneme a robíme transparentné verejné obstarávania.
 
Kým Nitriansky kraj zaplatí za päťročnú údržbu informačných systémov vybudovaných v rámci projektu OPIS rádovo milióny eur, v Banskobystrickom kraji sú to rádovo desaťtisíce eur. A to len vďaka tomu, že na túto údržbu sme nenajali predražené IT firmy, ale robia ju informatici na úrade. A takto by som mohol pokračovať. V Nitrianskom kraji sú obrovské rezervy, ktoré by sme mohli premeniť na výsledky a úspechy.
 
Čo je pre stranu dôležitejšie? Bystrica alebo Nitra?
 
Toto je záludná otázka. Ktoré koleso na bicykli je dôležitejšie? Predné alebo zadné? Celé Slovensko je pre nás dôležité a kraje sú mozaikou v rámci väčšieho celku. V Banskobystrickom kraji sme začali a dosiahli sme v ňom kopec úspechov. A to aj napriek polenám, ktoré nám neustále hádžu pod nohy vládne strany len preto, aby nám v akýchkoľvek úspechoch za každú cenu zabránili.
 
Bola by škoda tento kraj prenechať opäť politickej mafii, ktorá je už teraz pred voľbami očividne dohodnutá, ako by si ten krajský koláč opäť podelila. Na druhej strane ak chceme situáciu na Slovensku zmeniť, tak inak ako víťazstvom vo voľbách sa to nepodarí. Preto musíme expandovať aj do ďalších krajov.
 
Kým váš predseda nevyhľadáva médiá, vy ste mediálnou tvárou ĽS NS. Je to teraz pred voľbami pre vás výhoda, že ste viac na obraze?
 
Byť na očiach médií je požehnaním aj kliatbou zároveň. Teraz pred voľbami to možno je istou výhodou, ale nikdy som pozornosť médií nevyhľadával. Kto sníva o sláve za každú cenu, ten si ju väčšinou nezaslúži.
 
Máte už nejaký plán, povedzme, na prvých 100 dní, respektíve na prvé kroky, ktoré by ste chceli po eventuálnom víťazstve spraviť?
 
Ako prvé by som spravil dôkladný personálny a finančný audit. Na Úrade Nitrianskeho samosprávneho kraja vládne 16 rokov tá istá politická mafia. Nikto okrem nich netuší, v akom skutočnom stave sa úrad a kraj nachádza. Následne by som začal s tvrdou optimalizáciou riadiacej štruktúry úradu. Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja pripomína svojou štruktúrou typický skostnatený socialistický podnik. O nejakej pracovnej dynamike tam nemôže byť ani reči.
 
Na porovnanie, ako riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja som dokázal viesť tento úrad oveľa efektívnejšie, ako vedie župan Belica Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja. Opäť zdôrazňujem, že obidva kraje sú svojou veľkosťou a množstvom povinností prakticky rovnaké. Na úrade v Banskej Bystrici mi stačilo v priemere 149 zamestnancov, z toho boli štrnásti vedúci. Na úrade v Nitre zamestnáva župan Belica zhruba 235 zamestnancov, z toho 47 vedúcich. Týchto vedúcich pozícií je na Úrade NSK tak veľa len preto, aby sa ušlo dostatok teplých miest pre nominantov všetkých politických strán (v tomto prípade SMER + KDH). Ročne sa na úrade NSK vyplatí na mzdy a odmeny závratných 5,2 milióna eur.
 
Pritom v Banskej Bystrici mi na chod úradu stačil ročný rozpočet na mzdy 2,5 milióna eur. Čiže úrad kraja v Banskej Bystrici som dokázal viesť s menej ako polovičnými nákladmi v porovnaní s Belicom. A takto by som mohol pokračovať a vymenovať desiatky ďalších faktov, ako neefektívne je Nitriansky kraj v súčasnosti riadený. Rozhýbaním toho skostnateného prebyrokratizovaného systému  v NSK dokážeme ušetriť desiatky miliónov eur tak, ako sme to dokázali v Banskej Bystrici. Kým iní politici o efektívnej verejnej správe len dookola rozprávajú a fantazírujú, my ju v praxi už roky úspešne realizujeme. Preto nás štandardné politické strany neznášajú. Preto sa proti nám za každú cenu spájajú a keď sa im nedarí nás zastaviť, tak nás chcú zakázať.
 
Koľko percent voličov príde podľa vás k urnám?
 
Netrúfam si to odhadnúť. Z historických skúseností sú krajské voľby pre voličov naozaj relatívne nezaujímavé. Na druhej strane, tentokrát to nebudú len „ďalšie“ krajské voľby. Minimálne nie v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Naberá to skôr rozmery „referenda“ o tom, či budú naďalej pokračovať vo vládnutí štandardní politici z éry posledných 25 rokov, alebo či nastúpi nová generácia vlastencov.
 
 
Podľa vašich prepočtov bude pre vás výhodnejšia vyššia či nižšia účasť?
 
Okolo toho sú rôzne špekulácie. Z nášho pohľadu by bol logicky najvýhodnejší ten scenár, keby bola vysoká účasť pre vysoký počet našich voličov.
 
Myslíte si, že práve Nitriansky kraj by mohol viac zaujať a príde aj nad 20 percent voličov? Videl som fotku z vášho mítingu z Močenku, sála bola prázdna, nezdá sa mi, že by sa niekomu na Slovensku podarilo prebrať obyčajný ľud z letargie zo župných volieb…
 
Tá publikovaná fotka z Močenku bola ešte zo samotného začiatku mítingu. Zopár ľudí potom ešte pribudlo. Priemerne nám chodí na mítingy okolo 30 až 40 ľudí. Nie sú to rekordné počty, ale vzhľadom na spomínanú nezaujímavosť krajských volieb pre väčšinu voličov je to dosť. Našou úlohou ako kandidátov, ktorí berú voľby zodpovedne, je ponúknuť ľuďom možnosť stretnúť nás osobne. A to aj robíme. To, či ľudia prídu alebo nie, však záleží na ich angažovanosti.
 
Čo ešte chcete stihnúť do župných volieb?
 
Voľby sú pre nás teraz prioritou. Nesmieme poľaviť vo finálnej rovinke. Čaká nás ešte kopa práce, kopa stretnutí s ľuďmi, kopa najazdených kilometrov. Ideme do toho totálne.
 
 
- Reklama -