Tvrdé slová z Nemecka: Pre takmer polovicu Turkov je dôležitejšie náboženstvo ako zákony krajiny

0
Petr Bystroň, predseda bavorskej krajinskej organizácie euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) (Autor: Kubinska & Hofmann)

V Európe sa v týchto dňoch odohralo hneď niekoľko útokov na nevinných ľudí. Ten najhorší sa stal vo Francúzsku v Nice, kde zomrelo viac ako 80 ľudí. Myslíte si, že sa tomu dalo predísť? Zlyhala polícia, bezpečnostné zložky?

Tie útoky sú výsledkom politiky otvorených hraníc a celkového zlyhania ideológie multikulturalizmu. Takže zabrániť sa im dalo konzekventným a dlhodobým dozorom na vonkajších hraniciach EÚ a tvrdou antiimigračnou politikou. Všetci atentátnici patria do skupiny migrantov. Útočník z Würzburgu patril k žiadateľom o azyl, bol v Nemecku necelé dva roky a bol považovaný za príklad úspešnej integrácie. Takže pokiaľ toto sú výsledky úspešnej integrácie, tak si myslím, že je jednoznačné, aby sme ďalšie integračné snahy nahradili diskusiami o tom, ako migrantov prinútiť, aby sa vrátili späť do ich vlasti.

Ako ste spomenuli, jeden z útokov sa stal v nemeckom Würzburgu. Aká je po tejto udalosti v Nemecku atmosféra, ako to miestni ľudia vnímajú v súvislosti s utečeneckou krízou a čo by ste odkázali kancelárke Merkelovej?

Zažívame dva prúdy. Ten prvý je zdesenie nad tým, že teror už zasahuje aj do našich životov, je teda všadeprítomný. Neodohráva sa už len na vzdialených letiskách, ale v regionálnych vlakoch, ktorými cestujú milióny Nemcov denne do práce. To je reakcia obyčajných ľudí. Druhý typ reakcie nájdeme hlavne u politikov zodpovedných za tento neradostný stav a u časti novinárov. Tí sa nás snažia presvedčiť, že sa musíme viac snažiť, byť zhovievavejší, lepšie integrovať a pokiaľ možno, samozrejme, investovať ešte viac peňazí daňových poplatníkov do rôznych (z môjho pohľadu úplne nezmyselných) integračných projektov. Prostredníctvom týchto protichodných procesov stále rastie napätie v spoločnosti.

Vo Francúzsku potom o niekoľko hodín neskôr zaútočil Maročan na ženu a jej malé dcéry údajne preto, že boli sporo oblečené. Čo na to poviete?

Asi sa Francúzi málo snažili tohto zaiste inak celkom milého a mierumilovného Maročana integrovať…

Domnievate sa, že ide o nový spôsob teroristických útokov, zabíjania nevinných ľudí, keď teroristické útoky začnú páchať jednotlivci, ktorých bude oveľa ťažšie dopredu odhaliť? Bude to podnet pre ďalších „osamelých vlkov“?

Áno, tento trend sa už rysuje a mali by sme sa obávať, že sa ešte posilní. Polícii to robí veľké starosti, pretože tento typ terorizmu sa bežnými policajnými prostriedkami nedá anticipovať.

Dá sa nejako zabrániť tomu, aby sa niečo podobné stalo bežnou súčasťou života ľudí v Európe?

Samozrejme. Musíme začať pracovať na tom, aby sa títo ľudia mohli čo najrýchlejšie vrátiť do krajín, z ktorých prišli. Tým myslím hlavne zodpovednú zahraničnú a hospodársku politiku voči týmto krajinám. Musíme im pomôcť vytvoriť podmienky v ich krajinách, aby nemali dôvod migrovať.

Deň po masovej vražde v Nice došlo k pokusu o prevrat v Turecku. Ako tento pokus hodnotíte?

Vojenský puč je vždy výrazom nestability danej krajiny a dôkazom, že jej demokratické inštitúcie nie sú dostatočne silné.

Aký dosah to bude mať z vášho pohľadu na blízku budúcnosť Turecka a čo tento čin znamená pre Turecko v súvislosti s Európskou úniou?

Ja už dlhodobo razím heslo: Európa sa končí pri Bospore. Turecko nikdy do Európy nepatrilo a patriť nebude – geograficky, kultúrne, hospodársky. Musíme tieto fakty prestať ignorovať. Ja by som si prial, aby sa skončili snahy vziať Turecko do EÚ. Tá loby za ich prijatie, žiaľ, neberie ohľad na nič. Takže tieto udalosti ju maximálne na čas pribrzdia, ale nezastavia.

Merkelová po pokuse o prevrat podporila tureckú vládu. Puč odsúdila ako neprijateľný. Súhlasíte s ňou?

Samozrejme, že vojenský puč je v demokratickej krajine absolútne neakceptovateľné riešenie politických problémov. Turci musia Erdogana odvolať, pokiaľ s ním nie sú spokojní. Ale on má doposiaľ širokú podporu obyvateľstva.

Domnievate sa, že to, čo sa deje v Turecku, bude mať nejaký vplyv na utečeneckú krízu?

Krásne to ukázalo, na akých vratkých nohách stojí celý ten deal“ s Tureckom. Európska únia je dostatočne finančne silná na to, aby svoje hranice chránila sama. Už len za tých šesť miliárd eur, ktoré platíme Turecku, by sa dal postaviť plot pozdĺž celých gréckych hraníc a ešte by aj niečo zostalo. Týmto smerom by sme mali uvažovať a konať. My Turecko nepotrebujeme.


Viete, aká veľká je turecká komunita práve v Nemecku, a je spolužitie s ňou bezproblémové?

V Nemecku žijú približne tri milióny Turkov. Spolužitie s drvivou väčšinou z nich je zatiaľ celkom bezproblémové. Problém by mohla spôsobiť ich rastúca islamizácia. V aktuálnom prieskume povedalo 47 percent opýtaných Turkov v Nemecku, že je pre nich dôležitejšie nasledovať príkazy ich náboženstva ako zákony krajiny, v ktorej žijú. To je dosť znepokojujúce.

autor: David Hora

- Reklama -