Toto NR SR nezažila ani za čias Mečiara, Slotu a Pašku. Šliapu po demokracii. Danko, uprac si v hlave, tvrdé slová poslankyne Blahovej

0
Natália Blahová (SaS). (Autor: pk)

Pred pár minútami (10.37 hod.) bola prerušená schôdza vedená Luciou Nicholsonovou. Priebeh rokovania pôsobil mierne zmätočne, čo sa vlastne stalo? Nefungovali mikrofóny, nedalo sa hlasovať…

Vypli hlasovacie zariadenie. Pán Hrnčiar zozadu režíroval človeka, ktorý ovláda hlasovacie zariadenie, a on mu jednoducho prikázal, aby ho nespustil. To už je vrchol arogancie.

Zažili ste už počas svojej politickej kariéry niečo podobné?

Ja si myslím, že tento parlament, odkedy stojí, tak nič takéto nezažil. Tieto veci, čo sa dejú, sú absurdné. Niečo podobné si tá sála nepamätá, ani keď v poslaneckých laviciach sedeli Mečiar, Slota a Paška, a iní, v úvodzovkách, demokrati. Podľa mňa sa tam deje niečo, čo nemá obdoby v celej histórii.

Ako sa bude podľa vás táto situácia ďalej vyvíjať? Myslíte si, že k nejakému odvolávaniu vôbec dôjde?

Ja si myslím, že predsedajúca (v tom čase ňou mala byť Nicholsonová – pozn. redakcie) by mala trvať na tom, že schôdza je otvorená, mali by otvoriť rozpravu a normálne rokovať o tomto bode programu. Jednoducho táto schôdza bola legitímne otvorená. V sále bolo myslím si, že 86 poslancov. Bolo to zrátané a zrejmé aj z prezenčných listín. Na schôdzi bol nadpolovičný počet poslancov.

Z publika sa počas procedurálnych návrhov ozývali zo strany opozície, ale aj koalície rôzne posmešky, pokrikovanie či urážky. Myslíte si, že je to vhodná parlamentná kultúra?

Nie, to si určite nemyslím. Ale zase na druhej strane musíme uznať, že tieto okolnosti sú naozaj napäté, dehonestujúce a poburujúce. Čudujem sa poslancom vládnej koalície, že takto reagujú, lebo ide o normálnu bežnú schôdzu. Nečudujem sa ale, ak prišiel nejaký pokrik od poslancov z opozície, lebo fakt sa tu šliape po demokratických princípoch a oni slobodne nemôžu vykonávať mandát, na ktorý boli zvolení. No a niekto im zapcháva ústa. Veď to je jediné, čo môže opozícia robiť, rozprávať. A aj v tom jej bránia.

Andrej Danko v poslednom čase apeluje stále viac a viac na slušnosť v parlamente. Upozorňuje na vhodné oblečenie v rokovacej sále či nepatričné vizuálne pomôcky… Sú to správne kroky?

Pán Danko by si to mal najskôr upratať v hlave, akým spôsobom on chce režírovať oblečenie poslancov. Minule na grémiu povedal: Nabudúce mi sem poslanec príde s modrými vlasmi. Tak som sa ho opýtala, že keď mám ryšavé vlasy, či je to ešte dobré alebo sme už nejakú líniu prekročili? Toto je presne ten tenký ľad, na ktorom sa pohybuje. On keď urobí zlý krok, tak jeho opatreniami sa bude zaoberať ústavný súd, lebo pôjde mimo demokracie.

- Reklama -