Táto vláda nesie zodpovednosť za zlý stav školstva, vedy, zdravotníctva, za to, že sa rozkrádajú verejné prostriedky, ktoré potom chýbajú, tvrdí kandidát OĽaNO Ján Szőllős

0
Ján Szőllős (Autor: Archiv J. S.)

Prečo idete do politiky?

Politika ako priestor pre službu ľuďom ma zaujímala už od mladosti. Preto som už v roku 1988 vstúpil do disidentského Hnutia za občiansku slobodu. Chcel som urobiť všetko pre to, aby vtedajší totalitný režim padol. Ponuku kandidovať do parlamentu vo voľbách 1990 som odmietol z dôvodu neskúsenosti. Povedal som však, že raz, keď príde čas, možno do toho pôjdem. Vnímam, že teraz prišiel ten čas naplniť sľub, ktorý som vtedy dal.

Čo bude mať Slovensko alebo volič z toho, ak vy budete sedieť v parlamente?

Nechcem dávať lacné predvolebné sľuby. Som zvyknutý robiť veci najlepšie, ako viem a ako je to možné. Ak by som sa dostal do parlamentu, tak by som tam určite v prvom rade „sedel“, teda bol v práci, študoval návrhy zákonov, prinášal návrhy a podnety. Preto by som aj chcel byť často s ľuďmi, vedieť o ich problémoch a starostiach a pomôcť ich riešiť v rámci možností a kompetencií, ktoré poskytuje pozícia poslanca.

Ako ste sa dostali na kandidátku?

Diskutoval som o tejto možnosti s priateľmi a niektorými súčasnými poslancami NR SR a vyjadril som ochotu ísť na kandidátku, ak to vidia aj oni ako dobré a potrebné. Povzbudili ma k tomuto kroku.

Ak sa stanete poslancom, na akú oblasť sa budete zameriavať?

Poslanci prerokúvajú zákony z rôznych oblastí a uvedomujem si, že človek nemôže všetkému rozumieť a byť odborníkom vo všetkom. Preto pokladám za dôležité radiť sa s odborníkmi. Na základe mojej odbornosti, v ktorej som doteraz pôsobil, by som videl priestor ponúknuť svoje vedomosti a schopnosti v oblasti udržateľného regionálneho rozvoja a ochrany krajiny. Napríklad vo Výbore pre verejnú správu a regionálny rozvoj alebo vo Výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ak budú také výbory zriadené aj v ďalšom funkčnom období parlamentu. Samozrejme, viem, že zaradenie do výborov je predmetom rokovaní, takže som ochotný pracovať v oblasti, kde to bude potrebné.

Prečo by mal volič dať krúžok vám a nie niekomu inému?

Ak by som to vzal odľahčene, tak preto, že som jediný originál na svete a druhý presne taký človek s mojimi skúsenosťami a schopnosťami, pozitívami aj negatívami nie je. (smiech) Iný dôvod neviem uviesť, lebo kandiduje mnoho úžasných, schopných a múdrych ľudí. Myslím, že si je z čoho vyberať. Mám hlboký rešpekt k slobodnej vôli každého človeka a som vďačný za každého, kto si dá tú námahu a príde prejaviť svoju voľbu 5. marca.

S kým z kandidátky máte najlepšie vzťahy?

Osobne dlhé roky poznám a priatelím sa aj spolupracujem s Marekom Krajčim a v posledných rokoch som sa viac spoznal s Eduardom Hegerom, Erikou Jurinovou a Martinom Feckom.

Priznáte svoj majetok? Ste vlastníkom nejakých firiem, nehnuteľností alebo akcií? Čo konkrétne a v akej hodnote vlastníte?

Samozrejme, priznám, nemám s tým problém. Vlastním starší trojizbový rodinný dom so záhradou v malej obci neďaleko Rožňavy, kde som vyrastal a kde bývajú moji rodičia. Netuším, akú má táto nehnuteľnosť v súčasnosti hodnotu. Založil som si stavebné sporenie a sporím cez podielové fondy v banke.

Podnikáte v rodinnej firme?

Nie.

Prezradíte, z akých pomerov pochádzate?

Počas totality, keď sa to povinne uvádzalo v dokumentoch, som si písal robotnícky pôvod. Moja mama pracovala ako predavačka v obchode s potravinami a môj otec bol vedúci prevádzky v hydinárskych závodoch. Mám dve staršie sestry. Neboli sme bohatí, ale vďaka Bohu sme netrpeli ani núdzou a mali sme zabezpečené všetky základné potreby pre život a mohli sme aj vyštudovať.

Čo považujete za svoj najväčší životný úspech?

Za životný úspech považujem, ak sa mi darí žiť život v plnosti po všetkých stránkach, tak ako je to v Božom pláne pre každého človeka, ak sa mi z Božej milosti darí žiť život tak, aby ľudia, ktorí ma stretajú a majú so mnou dočinenia, mali dôvod byť vďační Bohu.

A naopak, čo bolo vaším najväčším neúspechom? Respektíve čo vás najviac mrzí?

Mrzí ma zbytočne vynaložené úsilie a premárnený čas, keď sa niekomu snažím pomôcť alebo nejaké konkrétne dobré dielo posunúť dopredu, ale nepodarí sa to nie pre objektívne príčiny, ale pre nejakú ľudskú malichernosť, samoľúbosť či závisť.

Ktorý politik Slovensku najviac škodí?

To si netrúfam personalizovať a ani mi neprináleží takýmto spôsobom niekoho súdiť. Je jednoduché a lákavé pomenovať jedného či niekoľkých vinníkov. Sú tu však nastavené určité procesy, zákony, spôsoby, zvyky, ktoré škodia životu a rozvoju v našej krajine, ako napríklad klientelizmus či korupcia. Je dôležité odhaľovať tieto skutočnosti, vyvodzovať zodpovednosť u konkrétnych ľudí a najmä meniť to, čo škodí.

Ktorý slovenský politik je najužitočnejší?

Najužitočnejší je ten politik, či už na celoštátnej, regionálnej, či lokálnej úrovni, ktorý dokáže byť v pozícii, kde je skutočným „ministrom“ – služobníkom, a dokáže pomáhať ľuďom v okruhu svojej zodpovednosti a pôsobenia, aby nemali prekážky pri uskutočňovaní dobrých, prospešných vecí… A mal by brániť a chrániť slabých a zabraňoval konaniu zla. To je parafrázovane to, čo o úlohe politikov hovorí Písmo.

Ste novou tvárou OĽaNO. Prečo práve táto strana?

Žiaľ, náš volebný systém neumožňuje, aby človek kandidoval sám za seba. OĽaNO poskytuje priestor nezávislým kandidátom a umožňuje svojim poslancom pracovať bez straníckych direktív a hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia tak, ako to vyžaduje ústava.

Poznáte sa s Igorom Matovičom osobne?

Už som sa s ním počas predvolebnej kampane niekoľkokrát stretol, zoznámili sme sa a aj sme sa krátko rozprávali. Nestrávili sme spolu zatiaľ toľko času, že by som mohol povedať, že sa poznáme.

Aký je váš názor na jeho vystupovanie a rétoriku? Spĺňa podľa vás základné náležitosti politickej kultúry?

Pán Matovič má svoj štýl komunikácie a rétoriky, ktorý niektorým ľuďom vyhovuje, kým iným zrejme nie. Volí si svoj spôsob prezentácie a aj za to nesie zodpovednosť. Nemyslím si, že ja mám hodnotiť, či a nakoľko je to v súlade s politickou kultúrou. Dôležitý je obsah a podstata toho, čo hovorí. Forma tomu môže pomôcť alebo naopak.

Len nedávno vyšiel na blogu článok s podloženými výpismi z účtov, že manželka pána Matoviča má mať v J&T Banke uložených 14 miliónov eur. Viete o tom niečo?

Táto otázka nepatrí mne, ale manželke pána Matoviča a pánovi Matovičovi.

Ste hlboko veriaci človek, nepochybne idete do vysokej politiky s čistými úmyslami… Ako možno zmeniť skeptických Slovákov, aby mali opäť dôveru v slovenských politikov?

Myslím si, že skepticizmus voči politikom sa môže zmeniť tým, že sa zmenia politici, že bude v politike viac ľudí, ktorí budú mať nielen čisté úmysly, ale aj ich každodenné konanie a život budú svedčiť o tom, že im nejde o vlastný prospech a moc, ale že sa snažia o to, aby čo najlepšie spravovali túto krajinu a slúžili svojimi schopnosťami a vedomosťami. Samozrejme, je dôležité mať na pamäti, že aj politici sú len ľudia, ktorí keď niečo robia, môžu sa aj mýliť a robiť chyby. Chcem sa pridať k tým iným“ politikom, ktorí už v politike pôsobia a ostali blízko ľudí, ostali obyčajnými ľuďmi a chcú robiť politiku ako službu pre ľudí v tomto štáte.

Pôsobíte v SAV, konkrétne v Geografickom ústave ako vedecký pracovník v odbore humánna a regionálna geografia (politická geografia, geografia volieb). Čím presne sa zaoberáte?

V minulosti som skúmal a publikoval niekoľko štúdií o regiónoch volebnej podpory jednotlivých politických strán v parlamentných voľbách a o ich stabilite.

Čo vyplýva z vašich prieskumov?

Politická scéna na Slovensku prešla od roku 1990 veľkými zmenami a menil sa aj volebný systém. Na Slovensku nie je politický subjekt, ktorý by od roku 1990 kandidoval v každých voľbách a aj sa dostal do parlamentu. Napriek tomu, že sa menili strany a ich názvy, je regionálna podpora niektorých základných ideových prúdov veľmi stabilná a dosť výrazné sú aj rozdiely medzi mestami a vidiekom. Veľmi škodlivý vplyv mala reforma volebného systému v roku 1998, keď boli zrušené štyri volebné obvody a celé Slovensko sa stalo jedným volebným obvodom. Tým sa posilnil vplyv straníckych centrál a podporil princíp jedného vodcu a znížil vplyv regiónov a bezprostrednejšiu zodpovednosť poslancov voči svojim voličom v regióne. Žiaľ, doteraz sa nenašla politická vôľa tento pozostatok mečiarizmu zmeniť. Určite by som túto zmenu, zavedenie viacerých volebných obvodov, presadzoval.

Regionálne rozdiely na Slovensku – najmä ekonomické, sú markantné. Väčšina politikov v predvolebných kampaniach sľubuje, že sa bude v politike koncentrovať práve na zlepšenie životných podmienok v chudobných regiónoch s vysokou nezamestnanosťou. Nie je to však také jednoduché. Aké riešenie by ste ponúkli vy?

Konkrétne riešenia a opatrenia môže uplatňovať v tejto oblasti najmä vláda, ktorá vzíde z volieb. Kompetencie poslanca sú obmedzené najmä na prípravu legislatívy. Je preto dôležité zvážiť, čo je možné sľúbiť.

Pracoval som s mnohými inými odborníkmi na prelome tisícročí na Národnej stratégii trvalo udržateľného rozvoja SR. Tento dokument smeroval Slovensko k vyváženému udržateľnému komplexnému rozvoju celku aj regiónov tak v ekonomickom, sociálnom, environmentálnom, ako aj kultúrnom pilieri. Túto stratégiu parlament prijal a putovala do priehradky, nebola rozpracovaná do konkrétnych politík a zákonov. Určite by bolo dobré túto stratégiu aktualizovať a postupne podľa nej postupovať, aby jednotlivé kroky boli vzájomne prepojené a previazané a aby sme nehasili chaoticky len to, čo práve najviac páli.

Najproblémovejšie rezorty v súčasnosti sú školstvo a zdravotníctvo, čo vidíme v uplynulých týždňoch aj v praxi. Aký je váš názor – prečo tesne pred voľbami prepukli krajné možnosti – teda štrajk v týchto oblastiach?

Štrajk je skutočne krajná možnosť, ale zároveň aj právo. U nás na Slovensku nie je tých štrajkov až tak veľa, neštrajkujeme za každú „blbosť“ a každú chvíľu. Situácia teda je už veľmi vážna, keď sa ľudia odhodlajú k tomuto kroku. Vážim si odvahu učiteľov a aj zdravotných sestier. Myslím si, že nejde pri tom len alebo v prvom rade o platy, ale o celkovú situáciu, o dôstojnosť práce, fungovania a ohodnotenia (nielen finančného) týchto ľudí. Zrejme už majú dlhodobo zlé skúsenosti so sľubmi, že po voľbách sa niečo v ich prospech urobí a zmení, ale nepovie sa, že po ktorých voľbách (smiech), preto sa možno rozhodli pre protest pred voľbami.

Ako budúci politik – vedeli by ste si predstaviť, že by ste museli čeliť týmto problémovým rezortom? Aké riešenia by ste ponúkli?

Keďže nie som odborník v uvedených oblastiach a ani manažér, tak si neviem predstaviť, že by som mal niesť zodpovednosť za tieto rezorty. Radšej by som presadzoval, aby sa týchto rezortov ujali ľudia, ktorí sa týmto oblastiam venujú, vyznajú sa v nich a už majú predstavu, čo je potrebné urobiť. Na našej kandidátke je viacero takýchto vhodných ľudí. 

Nedávno ste na sociálnej sieti zverejnili status, pričom ste si pomohli slávnym výrokom Cézara: Kampaň beží, kocky sú hodené… nie je to o šťastí, ale o trpezlivej a vytrvalej práci“. Ako teda pracujete a zviditeľňujete sa?

Tento rozhovor je tiež jednou z možností, ako sa zviditeľniť, a ďakujem za priestor. Nemám toľko priestoru na vedenie kampane, aký by som si želal, keďže normálne pokračujem vo svojej každodennej práci. Okrem využívania možností sociálnej siete sa snažím komunikovať v rámci okruhov, kde pracujem a ľudia ma poznajú. Poskytol som niekoľko rozhovorov. Absolvoval som aj niekoľko ciest a stretnutí po Slovensku, tam, kde ma pozvali, a ešte sa chystám nejaké uskutočniť. Na záverečné týždne kampane mám pripravené ešte niektoré ďalšie možnosti.

Viete povedať, koľko strana OĽaNO vynaložila finančných prostriedkov na predvolebnú kampaň?

Strana OĽaNO má zriadený transparentný účet, kde je možné túto informáciu získať.

Okrem toho, že ste vedeckým pracovníkom v SAV, ste vyštudovali aj Evanjelickú bohosloveckú Fakultu na UK a pôsobíte ako pastor v Bratskej jednote baptistov na Slovensku. Prečo ste sa rozhodli pre toto štúdium a čo vám viera dáva?

Nebolo to jednoduché rozhodovanie, lebo nešlo len o štúdium teológie, ale o zmenu môjho života. Hoci som vyrastal vo veriacej rodine, uveril som v Pána Ježiša Krista a odovzdal som mu svoj život až po príchode do Bratislavy ako 18-ročný. Viera mi dáva zmysel a smerovanie života.

Pán Boh ma viedol najprv k tomu, aby som svoje obdarovania využíval v systematickej vedeckej práci. Hoci sa mi nechcelo opustiť pohodlie kabinetného vedeckého výskumu. Nevedel som si predstaviť, že by som sa mal venovať ľuďom. Pán Boh ma viedol ďalej a chcel, aby som využil obdarovania, ktoré mi dal pre prácu s ľuďmi. Trvalo to celkovo asi 10 rokov, kým som absolvoval štúdium a s radosťou prijal, že moje miesto je viac v pozícii kazateľa a menej vedeckého pracovníka. Už vyše 15 rokov sa snažím pomáhať ľuďom ako pastor cirkvi. Táto služba ma napĺňa, ale chcem byť otvorený tomu, ak sa Pán Boh rozhodne posunúť ma ďalej do oblasti služby väčšiemu okruhu ľudí.

Na sociálnych sieťach je búrlivá diskusia práve ohľadom veriacich, ktorí kandidujú za rôzne iné strany, len nie za KDH. Mnohí potom považujú KDH za roztrieštené a dávajú mu menšie šance na to, aby sa dostalo do koalície. Súhlasíte s týmto pohľadom?

KDH je jedna z mála strán, ktoré tu napriek rôznym turbulenciám existujú už od roku 1990. Som vďačný za všetko dobré, čo vo vláde a parlamente urobili pre túto krajinu. Aj tým veriacim ľuďom, ktorí vnímali svoje povolanie, aby teraz kandidovali cez KDH, držím palce, aby čo najlepšie naplnili svoje poslanie. Sú tam viacerí vzácni ľudia. Napĺňanie a budovanie ich koaličného potenciálu je, samozrejme, ich zodpovednosť. Nemyslím si, že by jedna strana mala mať „monopol“ alebo ambíciu, aby len prostredníctvom nej kandidovali veriaci ľudia. Určite sú veriaci aj v týchto voľbách na kandidátkach viacerých strán. Nepovažujem preto za oprávnené akékoľvek pocity viny či zlyhania, že kresťania nie sú len na kandidátke jednej strany. Na druhej strane, bolo by to dobré, ak by sa kresťanskí poslanci dokázali potom v parlamente zhodnúť na tých veciach, ktoré ich spájajú bez ohľadu na stranícke tričká.

Ďalej sa ozývajú hlasy, že v slovenskej politike je celkovo málo kresťanov. Prečo to tak je?

Nemám prehľad, či je málo alebo veľa kresťanov v politike, ale aj ja mám ten dojem, že by nás tam mohlo byť viac. Táto situácia vyplýva čiastočne z tradičného pohľadu, ktorý do určitej miery medzi kresťanmi stále pretrváva, že kresťania by sa v politike nemali angažovať, lebo je „špinavá“. Nevidím však v Písme všeobecný zákaz pre veriacich, aby sa práve oblasti politiky, správy verejných vecí vyhýbali. Naopak vnímam to ako oblasť služby, kde by mali kresťania pôsobiť. Preto kresťania, ktorí vnímajú svoje povolanie, by mali vstupovať aj do politiky, hoci nepopieram, že pre pôsobenie kresťana je to možno jedna z najťažších oblastí. Aj svojou kandidatúrou chcem dať príklad a povzbudiť ďalších kresťanov, aby sa nebáli ísť aj touto cestou.

Pomerne ostro vystupujete proti súčasnej vláde, konkrétne voči premiérovi Ficovi. Aké sú vaše konkrétne výhrady voči nemu?

Neviem, či za ostré vystupovanie voči premiérovi Ficovi je možné považovať jeden viac-menej žartovný status na sociálnej sieti vyzývajúci k voľbám. Je pravda, že s viacerými krokmi tejto vlády a spôsobom vládnutia, celkovou spoločenskou klímou, ktorá tu vznikla, nesúhlasím a som proti nim. Myslím, že táto vláda nesie zodpovednosť za zlý stav školstva, vedy, zdravotníctva, za to, že jednotlivci a skupiny rôznym spôsobom rozkrádajú verejné prostriedky, ktoré potom chýbajú. Zjednodušene, hoci nie vždy fakticky, sa dá personifikovať, že za uvedený stav je ako predseda vlády politicky zodpovedný pán premiér Fico.

Ako by ste vy konkrétne stopli korupciu? Myslíte si, že finančné skupiny a ich podnikateľská činnosť, naviazanie na vládu, štátne zákazky v prospech spriatelených firiem – to všetko sa dá zastaviť a zmeniť?

Keby som si nemyslel, že sa to všetko dá zmeniť, tak by som ostal sedieť doma a nekandidoval by som do parlamentu. Jedna vec sú rôzne zákony a protikorupčné opatrenia, ktoré je potrebné vylepšiť a viaceré nové prijať. Nemusíme pri tom vymýšľať úplne od nuly, lebo viaceré takéto zákony a opatrenia už sú prijaté v iných krajinách a môžeme sa inšpirovať. V Zmluve so Slovenskom sú niektoré tiež uvedené.

Druhá strana je, že môžeme mať prijaté a vymyslené najlepšie zákony a najdokonalejšie opatrenia, ak sa nezmení myslenie človeka, tak sa veľmi málo zmení. Dobré zákony sú dobrým nástrojom, aby nás chránili aj pred pokušením vziať si niečo neoprávnene alebo naviac. Myslím, že každá skutočná zmena začína u človeka, v jeho srdci a mysli. Preto chcem aj naďalej pomáhať ľuďom aj v prípade, že sa dostanem do parlamentu, tak ako doteraz, pri tejto zmene pod vplyvom Božieho Slova, ktoré nám nastavuje zrkadlo, varuje pred pokušením, ale aj ukazuje cestu, ako môže byť náš život zmenený.

Slovensko, tak ako aj ostatné štáty, musí riešiť aj utečeneckú krízu. Súčasná vláda zaujala jednoznačný postoj. Ak by ste sedeli v parlamente vy, ako by ste sa k utečencom postavili?

Aj v prípade utečeneckej krízy je dôležité si uvedomiť, prečo vlastne vznikla, a to nám ukáže možnosti riešenia. Objektívne sa príchod veľkého počtu utečencov (rádovo v státisícoch) z oblasti Blízkeho východu a severnej Afriky dal očakávať a dá očakávať aj v budúcnosti. Veľký populačný rast, sucho v dôsledku globálneho otepľovania a s tým spojené vysoké ceny potravín, vojny o zdroje vody, surovín, vojny a násilie z ideologických a politických dôvodov, to všetko vytvára potenciál pre presuny veľkého počtu obyvateľstva z uvedených regiónov. Európa so svojím ekonomickým potenciálom, lákavým systémom sociálneho zabezpečenia a dávok, bezpečným prostredím, azylovou politikou a slabo chránenými hranicami je geograficky blízko. Utečenci preto zrejme budú prichádzať aj v budúcnosti.

Je potrebné si povedať pravdu, že bude veľmi ťažké riešiť uvedené problémy v krajinách, kde vznikajú. Budeme si musieť vybrať, či dokážeme prijať a uplatniť spoločné riešenia ako EÚ alebo si bude riešiť tento problém každý štát sám. Už v súčasnosti sú platné zákony, ktoré by umožňovali regulovať a riadiť prílev utečencov. To by mohol byť prvý krok. Zabezpečiť ochranu hraníc EÚ, registráciu prichádzajúcich utečencov a starostlivosť o nich v táboroch počas azylového procesu, premiestnenie tých, ktorí azyl získajú, do cieľovej krajiny. Tým, ktorí už do Európy prišli počas chaotického presunu, je potrebné poskytnúť nevyhnutnú humanitárnu pomoc a zároveň riešiť ich žiadosti o azyl. Pre tých, ktorí tu azyl získajú, je dôležité vytvárať podmienky pre integráciu a pre tých, ktorým nebude azyl udelený, vytvoriť procedúru a spôsob ich návratu.

Nesúhlasím so zneužívaním tejto témy a vyvolávaním atmosféry strachu, ktorá sa v súvislosti s utečencami v našej krajine vytvára. Strach môže viesť ku skratovému konaniu, pričom pri riešení tejto krízy nám môže pomôcť racionálny premyslený postup a vzájomná spolupráca.

Svätý Otec povedal, že každá fara by mala prijať jednu rodinu, ktorá uteká pred vojnou. Zdá sa však, že na Slovensku to odmietli aj kresťania. Akí sme teda my kresťania na Slovensku? Nasledujeme slová Ježiša a prejavujeme lásku k blížnym?

Netrúfam si paušálne posudzovať správanie kresťanov na Slovensku ani vo vzťahu k utečencom. Napĺňanie slov Pána Ježiša a prejavovanie lásky k blížnemu – utečencovi sa deje v konečnom dôsledku konkrétnymi skutkami na individuálnej rovine. K tomu sme zatiaľ na Slovensku nemali veľa príležitostí. Keď sa príležitosť aspoň v malom množstve teraz naskytá v prípade asýrskych kresťanov, tak sú konkrétni ľudia ochotní pomôcť. Veľmi si vážim aj našich jednotlivcov, ktorí išli pomáhať do zahraničia. Myslím, že výzvou pre nás kresťanov na Slovensku je prekonať strach z utečencov, ktorý v nás je a bol ešte umocňovaný, aby sme, ak nastane tá situácia, boli pripravení pomôcť a prejaviť lásku v konkrétnej pomoci. Úlohou vlády pritom nie je umocňovať strach ľudí, ale vytvárať podmienky pre ľudí, charitatívne organizácie, aby potrebnú pomoc mohli bez zbytočných prekážok poskytnúť.

Od pastora sa očakáva vážnosť a seriózny prejav, zdá sa však,  že vám nechýba zmysel pre humor. Váš status na sociálnej sieti si získal veľa „lajkov“: Tým, ktorí tradične volia menšie zlo, oznamujem, že mám len 159,5 cm… Veríte si teda,  že sa dostanete do parlamentu?

Myslím si, že humor je potrebný a dôležitý v správnom čase a na správnom mieste. Chcel by som sa dostať do parlamentu, inak by nemalo význam kandidovať a venovať kampani čas a úsilie. Záleží mi na tom, aby ma volili ľudia, ktorých osloví moja ponuka.

Myslím si, že ak by všetci, čo zvyčajne volia „menšie zlo“, dali krúžok mne, tak sa tam určite dostanem. (smiech)

RNDr. Mgr. Ján Szőllős, CSc. – pastor cirkevného zboru, vedecký pracovník SAV, ochranár. Venuje sa najmä starostlivosti o ľudí v cirkevnom zbore, káže a vykladá Božie Slovo, zapája sa do pomoci ľuďom bez domova. Rozbiehal cirkevný projekt pomoci osvojeným deťom na Zakarpatskej Ukrajine. Venoval sa výskumu udržateľného rozvoja regiónov a energetiky Slovenska. Ako ochranár sa angažoval v rámci aktivít  Spoločnosti pre trvalo udržateľný život.
- Reklama -