Svetu môže byť ešte „horúco“, a to doslova. Teroristi s jadrovými zbraňami. Bývalý šéf českej armády varuje

0
Generál Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálneho štábu českej armády, pedagóg Vysokej školy CEVRO Institut (Autor: Archív)

Podľa správ väčšiny spravodajských serverov odstúpili USA od rokovaní o prímerí v Sýrii s Ruskom. Obe strany si síce definitívne nezavreli dvere pred ďalšími možnými schôdzkami, ale môže to znamenať ďalšie rozšírenie sýrskeho konfliktu a väčšiu destabilizáciu situácie na Strednom a Blízkom východe?

Rozpory medzi Spojenými štátmi a Ruskom sú teraz v Sýrii naozaj dosť hlboké. USA potom koniec dialógu oficiálne oznámili a Rusko ho prakticky realizovalo. Že situácia v Sýrii viedla až k prerušeniu rokovaní o prímerí, nemôže nikoho prekvapiť aj vzhľadom na to, aké brutálne letecké útoky podniká najmä Asadovo letectvo, ale aj ruské sily. Aj vojna má akési svoje pravidlá a poriadok medzi bojujúcimi stranami a tu sa to dostalo už dosť do extrému. Ale myslím si, že rozširovať by sa ten konflikt už nemusel, skôr stále vzrastá tá jeho brutalita.

Aj Putinova opozícia v zahraničí uznáva, že Rusko je v diplomatických vzťahoch na Strednom a Blízkom východe veľmi úspešné. V Sýrii sa mu podarilo rozšíriť počet svojich vojenských základní, uzmierilo sa s Tureckom a má veľmi dobré diplomatické aj obchodné vzťahy s Iránom či dokonca s Izraelom. Súhlasíte s tým?

S tým sa dá určite súhlasiť, ruská diplomacia je na vzostupe. Aj napriek všetkým záporom a mínusom, ktoré inak vo svete predstavuje, dokáže veľmi šikovne obhajovať svoje národné záujmy, o tom určite niet pochýb.

Domnievate sa, že po prezidentských voľbách v USA sa táto priaznivá situácia pre Rusko môže zmeniť? Budú sa Spojené štáty napríklad snažiť rozšíriť ekonomické sankcie proti Rusku?

To bude záležať na viacerých faktoroch. Predovšetkým na tom, kto v tých voľbách zvíťazí. Donald Trump je nevyspytateľný a môže presadzovať silové riešenia, ale môže aj preferovať dohodu s Putinom o rozdelení záujmov podľa určitých pravidiel, ako to nedávno naznačil. Hillary Clintonová bude zrejme pokračovať vo svojej predošlej politike, a tak dá sa predpokladať, že sankcie voči Rusku zostanú minimálne na rovnakej úrovni. Ale keby ďalej pokračovali mocenské snahy a územné nároky Kremľa na úkor Ukrajiny, určite by začala presadzovať ďalšie rozšírenie rôznych obmedzení a sankcií.

Rusi dopravili do Sýrie svoj účinný protiraketový systém SA-23, ale zatiaľ vraj nie je jasné, proti komu bude vlastne slúžiť. Či proti Asadovej opozícii alebo dokonca proti možnému zásahu USA. Aký na to máte názor?

Proti Spojeným štátom asi nie, pretože tie tam nemajú rozmiestnené svoje raketové systémy. Mohlo by to teda byť buď proti Asadovej opozícii, alebo proti Turecku. S poslednou menovanou krajinou už však majú Rusi uzavreté dohody a navyše ide o členskú krajinu NATO, takže to veľmi neprichádza do úvahy. Ten konflikt so zostrelením ruskej stíhačky je už navyše dlhšiu dobu vyriešený. Skôr si myslím, že to je zo strany Putina hra, také silné gesto, aby sa náhodou niektorá z mocností nesnažila v Sýrii ohroziť ruské záujmy.

Rusi v odvete za zrušené rokovania v Sýrii pozastavili platnosť dohody o jadrovom odzbrojení z roku 2000. Putin to vysvetlil tým, že USA vyvíjajú proti Rusku nepriateľské akcie. Spomínanú dohodu kvitovali s vďakou všetky demokratické vlády sveta a považovali ju za potvrdenie úplného ukončenia studenej vojny. Čo to teda môže znamenať? Je to len ďalšie silácke Putinovo gesto, alebo sa znovu blížime míľovými krokmi k studenej vojne číslo 2?

Je to rozhodne Putinov krok k tomu, aby posilnil svoju pozíciu. Rusko totiž v konvenčnej výzbroji nedosahuje úroveň Severoatlantickej aliancie a chce túto disproporciu zrejme vyrovnať svojím väčším jadrovým arzenálom. Je to zároveň zo strany Kremľa úplne jasná správa o tom, že sa nevzdáva svojich svetových veľmocenských ambícií.

Niektorí zahraniční komentátori potom špekulujú o tom, že koniec jadrového odzbrojenia nahráva aj rôznym nebezpečným teroristickým organizáciám, ktoré sa vraj môžu ľahšie dostať k jadrovým zbraniam. Môže to byť pravda? Zhorší sa v globále svetová bezpečnosť?

Dal by som im za pravdu, svetová bezpečnosť sa určite zhorší a rôzne radikálne skupiny sa budú môcť ľahšie dostať k technológiám na výrobu jadrových zbraní alebo k zbraniam samotným, a to predovšetkým v štátoch, ktoré takými prostriedkami disponujú alebo ich vyvíjajú a ich vlády sú v súčasnosti destabilizované. Na to si teraz svetové mocnosti budú musieť dávať oveľa väčší pozor.

- Reklama -