Svetoznámy biológ: Ľudstvo skolabuje. Generácia sociológov a pracovníkov neziskoviek si ani nezorie pole. Ako chceme udržať populáciu, keď aj z úsmevu robíme sexuálne obťažovanie?

0
Václav Ziegler, uznávaný český geolog a paleontológ (Autor: Václav Fiala)

Stúpajú ceny masla, vajec, zemiakov, ovocia, najnovšie dokonca už aj husacieho mäsa… Treba si zvyknúť? Vraj už aj Francúzi šalejú a masla je v krajine galského kohúta nedostatok. Čo sa to deje?

Povedal by som, že ak je vami spomínaných produktov sezónny nedostatok spôsobený počasím či chorobami a ak sa ceny opäť vrátia do prijateľných výšok, je to bežný výkyv cien na trhu. Ale ak to spôsobila ľudská hlúposť či chamtivosť, je to neodpustiteľný zločin. Myslím si, že pravdepodobnejšia je druhá verzia. Čo iné než zločin je, keď dáme vyzobať nosniciam jedovaté látky, vybijeme obrovské chovy zvierat a znížime stavy dojníc preto, že sme zaviedli sankcie a nikto od nás to mlieko a maslo nekupuje? A je jedno, kto to spôsobil. A pripadá mi zbytočné ukazovať na tých, ktorí to spôsobili, veď sú toho plné denné správy. Kvóty na mlieko, mäso, vajcia, cukor a tak ďalej. A beda, keď sa nedodržiavajú.

Nie sú tiež remeselníci, hostinskí, jednoducho, nie sú ľudia, ale planéta je vraj preľudnená. V Španielsku je päťdesiat percent mladých bez práce. Čo sa to deje? Kolabuje západná civilizácia alebo celý systém, prípadne dokonca naša matička planéta?

Samozrejme, že nekolabuje naša planéta. Na to má ešte niekoľko miliárd rokov času. A že nie sú remeselníci, hostinskí, stolári a ďalšie podobné profesie? To máte pravdu. Zato máme nadbytok sociológov, politológov, filozofov, pracovníkov politických strán či neziskových organizácií. Nezdá sa vám? Žiaľ, tí však nedokážu vyrobiť stoličku či stôl, opraviť poškodenú práčku či plynový kotol, nahodiť omietku či dokonca zorať pole. A snažia sa nezašpiniť si ruky poctivou a tvorivou prácou. Planéta je skutočne preľudnená a príroda je zatláčaná na perifériu v mene „pokroku“.

A preto začína kolabovať nielen západná, ale aj východná civilizácia. Civilizácia druhu Homo sapiens sapiens. Stačí, keď si vymýšľame také veci, že niekto niekoho úsmevom sexuálne zneužíva. Ako potom chceme, aby sa rodilo viac detí? Alebo nevyrovnané platy. Všimli ste si, že sa často miešajú jablká s hruškami? Ja tiež neplačem, že mám nízku penziu a že tamten, ktorý robil váženejšiu profesiu ako ja, ju má vyššiu. A že v Španielsku je 50 percent mladých ľudí bez práce? To nemôžem posúdiť. Zdroje o ľudských pracovných silách o tom nehovoria, a keď, potom nie o tom, akú majú tí nezamestnaní profesiu. Ale ak by to boli hostinskí či remeselníci, úžasne by sa u nás uplatnili.

Niekto múdry raz povedal, že je otázka, kde sa končí terorizmus a separatizmus, a kde sa začína národnooslobodzovací boj. Spomenul som si na to v prípade Katalánska, kde akoby mávnutím čarovného prútika prirovnávame Kataláncov k separatistom, teda k Čečencom, k povstalcom na východnej Ukrajine, k ľuďom z Východného Timoru. Separatistické však nie je Kosovo ani miništáty v Bosne a Hercegovine. A čo také Podnestersko alebo Náhorný Karabach? Čo sú teda vlastne? Ach jaj, mám z toho akýsi „guláš“. Pomôžete mi, prosím?

Veľmi rád vám pomôžem. Veď je to veľmi jednoduché. Kto je pre nás prospešný alebo sa to aspoň veľkým štátom, ktoré nás vedú, zdá, ten vykonáva národnooslobodzovací boj či zvrháva zlú diktatúru. Kto však bojuje „proti nám“ za záujmy protivnej strany, zaslúži si naše odsúdenie ako terorista či separatista. Ak sa však obráti, budeme ho mať radi aj my. Tak to bolo, je a bude, kým bude trvať ľudská civilizácia.

- Reklama -