Sulík pre PL o tretej Ficovej vláde: Kšefty spájajú národniara s Maďarom, pravičiara s ľavičiarom. Ale korunný princ Smeru…

0
Richard Sulík (Autor: PL)

V pondelok uplynulo presne 5 mesiacov od schválenia programového vyhlásenia vlády v parlamente. O vás sa istý čas po voľbách hovorilo ako o možnom budúcom premiérovi. Čo by ste teda za prvých 5 mesiacov urobili inak ako Robert Fico?

Tým, že by sme nemuseli vysvetľovať a obhajovať kauzy typu Bašternák a iné rozkrádačky, mohli by sme sa viac venovať nášmu programu. Konkrétne SaS mala pripravených napríklad 40 opatrení pre zlepšenie podnikateľského prostredia. Nič by nestáli a dali by sa okamžite realizovať. Podnikatelia a v konečnom dôsledku aj zamestnanci by v sumáre týchto 40 opatrení výrazne pocítili. Tu sa deje opak, viac a viac sa komplikuje život týmto ľuďom.

Keď už spomínate vašich 40 opatrení, predseda parlamentu Andrej Danko ich nazval hlúposťami.

To má veľmi zaujímavé pozadie. Keď som bol po voľbách v televíznej debate, pán Danko označil všetkých 40 opatrení en bloc za hlúposti. Potom som si pozrel program SNS a v časti o podnikateľskom prostredí sa tam veľa z týchto opatrení nachádza. Akoby to bolo z programu SaS, čo ma teší, lebo sme sa zhodli. Na druhej strane, prekvapuje ma, že on tieto opatrenia, ktorá má sám v programe, označí za hlúposti. To by som ja nespravil.

Robert Fico často hovorí o stabilnej vláde a nestabilnej opozícii. Vy by ste dokázali zložiť stabilnejšiu vládu, ako je tá jeho?

Po prvé, nech Robert Fico nehovorí o stabilite vlády, veď jemu sa atomizoval koaličný partner. Sieť už dnes de facto neexistuje. Zo štvorkoalície vznikla trojkoalícia, došlo k presunu piatich poslancov, čo je veľmi nekorektné voči ich voličom. Tí, ktorí volili Sieť a krúžkovali týchto piatich ľudí, chceli ich predsa vidieť v Sieti. Robert Fico by mal teda pomlčať. Druhá vec je, že ak by sa mne podarilo zostaviť vládu, nebola by postavená na porušení podstatného sľubu voličom. Béla Bugár a najmä Radoslav Procházka nedodržali to, čo voličom sľúbili. Preto sa Procházkovi rozpadol klub. Ak by vznikla pravicová vláda, Sieť má dnes istotu 11 poslancov a Bélovi Bugárovi by zostal Zsolt Simon. To by boli lepšie predpoklady na vládnutie. Veľmi cítiť, že kšefty ich spájajú: národniar sa dohodne s Maďarom, pravičiar s ľavičiarom, to je čistý mačkopes.

Presun poslancov z Mosta do Siete teda považujete za druhý podvod na voličov zo strany týchto subjektov?

Podvod na druhú (smiech, pozn. red.). Zostáva dúfať, že v najbližších voľbách budú voliči pri svojom rozhodovaní zohľadňovať aj to, ako sa tieto strany zachovali.

Čisto teoreticky si predstavme situáciu, že vy ste premiér a podobná kauza, ako je kauza Bašternák, sa prihodí vášmu ministrovi. Viete garantovať, že dnes by už nebol na svojej pozícii?

Človek ako Robert Kaliňák by v mojej vláde nikdy nesedel, ani náhodou, ani omylom. Viete, ten potenciálny minister nepadne z neba, má nejaký životopis, niečo zažil, urobil. Keď si dôsledne pozriete, čo všetko v minulosti robil, viete výrazne minimalizovať tieto veci. To by som robil ja. Stačilo, keby sa na ministrov uplatňovali také kritériá, ako na našich členov. Keď potom vznikne vláda zo slušných ľudí, ktorí majú niečo za sebou, ale nie korupčné kauzy, riziko prešľapov je tam nízke a dá sa normálne fungovať.

Čiže, ak tomu správne rozumiem, v porovnaní s Robertom Ficom by ste si dali väčší pozor pri zostavovaní vlády a výbere ministrov?

Presne tak.

Opakovane hovoríte, že kauza Bašternák robí Slovensku zlé meno v zahraničí. Ale vie sa o tejto kauze a opozičných protestoch dostatočne aj v Európe? Je to naozaj až taká silná šálky kávy? Pretože v takom prípade by zaznievala z Európy zrejme hlasnejšia kritika na to, čo sa deje na Slovensku.

Tlaky by mohli byť aj väčšie, ale nie sú úplne nulové. O tom sa hovorí skôr na chodbách, nie úplne otvorene, až na francúzsku europoslankyňu Evu Joly, ktorá sa na to na rovinu opýtala. Tí ľudia to však vedia. Vedia si nechať preložiť hocijaký článok zo slovenčiny do angličtiny… Keď si pozriete skutkovú podstatu, máme ministra vnútra, ktorý je vyšetrovaný pre možné majetkové podvody. To netvrdí opozícia. NAKA na pokyn špeciálneho prokurátora začala vyšetrovanie voči ministrovi vnútra. Toto je samo o sebe diskvalifikačné. Fakt neviem, či sa niečo také stalo niekde v Európe. Ešte silnejšou šálkou kávy je byt, v ktorom býva Robert Fico. Pozrime si príklad z Čiech, ktoré nám nie sú také vzdialené. Český premiér Gross svojho času nevedel vysvetliť, odkiaľ vzal na byt a odstúpil. Robert Fico vie vysvetliť oveľa menej a mňa veľmi prekvapuje, že mu to stojí za to.

Môže urobiť opozícia v kauze Bašternák ešte viac? Zdá sa totiž, akoby vaše aktivity vyšli nazmar a s ministerskou stoličkou Roberta Kaliňáka to v konečnom dôsledku nezamávalo.

Títo dvaja páni nemajú v sebe štipku hanby. Možno to nimi nezamávalo, ale zamávalo to celým Smerom – keď si pozriete, čo sa tam udialo za posledné mesiace. Viacerí členovia Smeru, najmä europoslanci, ktorí sú viac ‚napáchnutí‘ európskou politickou kultúrou, otvorenie tieto veci kritizovali a požadovali odstúpenie ministra vnútra. Včera (26. 9., pozn. red.) pozastavil svoje členstvo v strane pán Zala. Smer musel zrušiť programovú konferenciu, takí sú tam rozhádzaní, že sa nevedia dohodnúť ani na programe. Politická kariéra Roberta Kaliňáka je „vybavená“. Ak ho Smer dá na kandidátku v ďalších voľbách, vážne mu to uškodí.

Naznačujete teda, že Roberta Kaliňáka čaká podobný osud, aký postihol Pavla Pašku?

Pripravili sme Smer o korunného princa. To je veľmi dôležitá vec v politickom boji. Ľudia sa pýtajú, čo z toho majú. No z krátkodobého hľadiska nič. Budú z toho mať viac až vtedy, keď my budeme sedieť vo vláde a budeme realizovať náš program.

Pristavme sa pri koaličných poslancoch najsilnejšej vládnej strany. Na začiatku to vyzeralo tak, že minimálne predstavitelia Mostu a Siete sa snažili byť v rámci koalície rezervovaní. Ako hodnotíte postoje a správanie týchto poslancov teraz?

Asi si majú čo povedať. Mňa skôr veľmi prekvapujú jednotlivci ako Lucia Žitňanská, poslanec Kresák, poslanec Šebej, ale aj ďalší poslanci, ako všetci svorne strčili hlavy do piesku a držia Roberta Kaliňáka. Považujem za dosť úsmevné to, keď mi Andrej Danko povedal, že netreba heroizovať vzdanie sa poslaneckého mandátu v podaní Daniela Lipšica a že to mala byť jeho samozrejmosť, psia povinnosť. Čo je potom psia povinnosť v prípade Roberta Kaliňáka? Andrej Danko, ale nielen on, používa dvojaký meter a nechce vidieť, že Robert Kaliňák mal už dávno odstúpiť.

Ako hodnotíte premiérov vzťah a komunikáciu s médiami?

Toto nechám na tých, ktorí sa tomu venujú, resp. nech si občania spravia obraz sami. Aj ja som už bol vo významnej ústavnej pozícii, bol som predseda NR SR. Dovolím si povedať, že som komunikoval s médiami prijateľnejším spôsobom.

Urobil premiér aj niečo, za čo ho môžete pochváliť?

Vládu ako celok a ministra Lajčáka za zorganizovanie summitu, kde mohlo oveľa viac vecí nefungovať. Už sme v polovici predsedníctva a zatiaľ sa vypláca tá delostrelecká príprava, ktorá trvala viac ako dva roky… Teraz chcú zvýšiť paušálne výdavky pre živnostníkov. Áno, to sú kroky, za ktoré sa dá chváliť.

Mimochodom, stane sa podľa vás minister Lajčák generálnym tajomníkom OSN?

Myslím si, že sa nestane, ale prial by som mu to. Je to slovenský top diplomat, patrí k špičke spolu s pánom Korčokom. O tú pozíciu je však veľmi veľký záujem iných hráčov, ale motyka môže vystreliť, ešte to nie je prehrané.

Vaša neprítomnosť, odchod Daniela Lipšica, problémy Igora Matoviča. Kto je momentálny opozičný líder v parlamente?

Otázkou je, prečo musí byť líder opozície silou mocou v parlamente. Kde je to napísané? Aj keď nie som poslancom národnej rady, môžem sa vyjadrovať, poskytujem rozhovory, vystupujem na tlačových konferenciách, píšem články, zúčastňujem sa na protestoch, čiže, myslím si, sú to zbytočne silné reči.

Ďalšia vec, dlho mi bolo vyčítané to, že SaS je strana jedného človeka. Teraz je to výborná príležitosť pre ďalších ľudí, aby vynikli. Naše dámy obsadili významné pozície v parlamente vrátane najsilnejšej, ktorú má opozícia. Lucia Nicholsonová je podpredsedníčka parlamentu. Máme Janu Kiššovú, predsedníčku hospodárskeho výboru, Natália Blahová je šéfkou poslaneckého klubu. Máme ďalších ľudí, ktorí už majú skúsenosti s vládnutím: Jozefa Mihála či Ľuba Galka. Do povedomia sa dostal Jozef Rajtár. Nemajte obavu, máme dosť kvalitných ľudí.

Ale príde mi úsmevné to, že na jednej strane, keď sa niekto javí ako líder, počúvam, že je to strana jedného človeka. Keď dám priestor ostatným mojim kolegom – a to som urobil svojím rozhodnutím zostať v Európskom parlamente – tak už počúvam, že chýba líder.

V každom prípade, odchod Daniela Lipšica či hrozba straty mandátu Igora Matoviča – to sú asi tvrdé rany pre opozíciu, alebo si to nemyslíte?

Jasné, že sú. Odchod Dana Lipšica je strata. On totiž neodišiel len z parlamentu, on sa v podstate stiahol z politiky. Jasné, že bude chýbať. Takisto ako Igor Matovič, ak mu zanikne mandát. Chcem však upozorniť, že to nie je SaS, to je OľaNO. My si robíme svoje, máme s OľaNO Opozičnú radu, na ktorej sa dohadujeme na určitých veciach, nie však na všetkých. Robíme si vlastnú politiku, oslovujeme voličov a podľa prieskumov sa nám to darí. Prieskumy netreba preceňovať, dôležitý je trend. A ten je po tom veľkom skoku v období volieb naďalej rastúci.

Mienite teda vystriedať Smer v pozícii lídra prieskumov už počas tohto volebného obdobia?

Moja odpoveď bude asi otrepaná, ale nič to nemení na tom, že je pravdivá, a tak to cítim. Máme ambíciu robiť takú politiku, také aktivity, taký program, aby boli naši voliči spokojní. Keď bude rastúci trend preferencií pokračovať, budeme len radi. Prvotnou motiváciou však je robiť politiku tak, aby boli naši voliči s nami spokojní.

Koalícia vám často vytýka, že ste odišli do Bruselu. Vy ste už vysvetlili, že váš mandát zanikol a na rozdiel od ministrov či štátnych tajomníkov nemáte možnosť vrátiť sa späť do slovenského parlamentu. Moja otázka smeruje inam: nemáte pocit, že by ste v súčasnej situácii viac pomohli slovenskej opozícii a aj vašej strane, keby ste boli v slovenskom a nie v Európskom parlamente?

Politickí súperi vždy budú hľadať palicu, ktorou vás budú biť, s tým treba rátať. Ja som dal priestor mojim najlepším ľuďom. Klub SaS je kompaktný, aktívny, nikto neodchádza, nikto neprestupuje hore dole, čiže ja som s opozičnou prácou nášho klubu spokojný. Keby som bol v parlamente, tak je samozrejmé, že tiež by som tam niečo robil, vystupoval, vyjadroval sa. Ale vystúpiť v národnej rade, to nie je všetko. A, mimochodom, po chystanej zmene rokovacieho poriadku má byť umožnené vystupovať aj europoslancom, čo ja budem, samozrejme, využívať.

Vrátim sa svojím spôsobom na začiatok rozhovoru. V akom stave je podľa vás Slovensko po piatich mesiacoch 3. Ficovej vlády?

Veľkú zmenu oproti Ficovi 2 nevidím. Most a SNS, a špeciálne Most, servilne poslúchajú na slovo. Pre túto vládu bude charakteristické, a prvé mesiace to len potvrdzujú, že je to stratené obdobie. Oni nemajú predstavu, čo so Slovenskom, nemajú víziu napríklad vo forme realizácie odvážnych projektov. My máme svoju predstavu, či už je to Odvodový bonus alebo Agenda 2020, ktorá výrazne zlepšuje podnikateľské prostredie. Tí, ktorí sú pracovití a snaživí, sa musia mať lepšie. Nesmiete zabiť kravu, ktorá dáva mlieko. V tomto by bolo iné naše spravovanie štátu. Oni jeden šróbik povolia, iný zatiahnu. Peter Kažimír len hľadá možnosti, kde by žmýkal slušných ľudí. Na jednej strane sa vychvaľuje, ako ide ekonomika, a zároveň všetky jeho kroky – s výnimkou paušálnych výdavkov – smerujú len k zvyšovaniu daní.

My by sme mali oveľa jasnejšiu predstavu, akou cestou má Slovensko ísť. Netvrdím, že by sa nám to podarilo zo dňa na deň. Ale máme jasnú víziu, ktorú predstavíme aj 12. novembra na programovej konferencii.

Celkom na záver – a poprosím jednoznačnú odpoveď – dovládne táto koalícia celé funkčné obdobie?

Dovládne, kšefty spájajú.

- Reklama -