Sulík pre PL: Umiernený islam neexistuje

0
Richard Sulík (Autor: TASR)

Vaším článkom o Mohamedovom živote pre Denník N ste rozvírili hladinu internetu. Aké boli reakcie?

Ja osobne som dostal pozitívne reakcie. Nehovorím, že ich boli desiatky. Dostal som niekoľko reakcií a tie boli pozitívne. A potom bola väčšina reakcií priamo pod článkom v príspevkoch alebo na mojom facebooku a tiež sme mali v našej internej straníckej facebookovej skupine diskusiu o tom článku.

Na sociálnych sieťach sa objavila voči vám značná kritika. Ľudia písali, že „vy ako politik by ste sa k takýmto veciam nemali vyjadrovať“. Vyvrátil však niekto vaše tvrdenia argumentačne? Upozornil niekto na nejaký omyl vo vašom článku?

S argumentmi som sa moc nestretol. Skôr som sa stretol s tým, že neviem kto a z akého titulu mi určuje, k čomu sa mám a k čomu sa nemám vyjadrovať. Len ma prekvapuje, odkiaľ berú títo ľudia presvedčenie vyjadrovať sa k tomu, akým veciam nerozumiem. Výsledok je skrátka taký, že s argumentmi som sa stretol veľmi málo.

Prečo považujete za potrebné písať o Mohamedovom živote?

Lebo Korán na viac ako 90 miestach píše, že Mohamed žil dokonalým životom a každý, kto chce byť pravý moslim, tak musí nasledovať jeho život. A v tom je ten problém, keďže Mohamed žil v 7. storočí. Vtedy boli skrátka iné zvyky, ľudstvo bolo inde. To, čo Mohamed robil, sa príliš nevymykalo z vtedajších zvyklostí, no dnes je mnoho jeho činov v našej spoločnosti neprijateľných. V tomto nás islam stavia pred jeden obrovský problém: ako chceme zlúčiť dnešné predstavy, dnešné fungovanie sveta s tým, čo robil Mohamed?

Mohameda dávate do kontrastu s Ježišom Kristom, ktorý, ako hovoríte, učil odpúšťať a milovať blížneho. V minulosti ste povedali, že ste prišli na Slovensko aj preto, aby ste žili medzi kresťanmi. Vy sám ste sa v minulosti označili za ateistu… platí to naďalej?

Nespomínam si, že by som povedal, že som prišiel na Slovensko, lebo chcem žiť medzi kresťanmi. Aj v Nemecku mám kresťanov dosť, mohol som ísť aj do Poľska. Kresťanov máme v mnohých krajinách sveta… Ja som na Slovensko prišiel preto, lebo tu som doma a chcem žiť medzi ľuďmi z rovnakého kultúrneho okruhu, ako som ja. Akurát nechcem, aby sa Slovensko za 2 – 3 generácie zmenilo na nepoznanie a platili tu iné pravidlá.

Martin Poliačik napísal k vášmu článku protikomentár, kde hovorí o rôznych životoch rôznych ľudí, ktorí sa volali Mohamed. Spomína dobrodincov aj teroristov. Čo si myslíte o jeho reakcii?

Myslím si, že to je to krásne v našej spoločnosti, a v našej SaS obzvlášť, že sme tolerantní k iným názorom. Budem prvý, kto bude obhajovať a bojovať za to, aby Martin Poliačik mohol zverejniť svoj názor. Má právo ho vyjadriť. Napriek tomu, že ja sa s ním nestotožňujem.

Islam nie je známy tým, že by to bola tolerantná ideológia. Korán obsahuje väčšinou zákazy a príkazy. A k neveriacim sa správa úplne inak ako k veriacim. Aj preto tvrdím, že islam je s našimi hodnotami nekompatibilný.

Poliačik vo svojej reakcii napísal, že považuje za nezodpovedné a nebezpečné brať za jedinú správnu interpretáciu islamu tú, podľa ktorej žijú teroristi Islamského štátu. Vy ste pritom Islamský štát ani nespomenuli…

Nie, nespomínal som, no toto je otázka na pána Poliačika.

Môže SaS s tak diametrálne odlišnými názormi vnútri strany fungovať aj naďalej?

Ako vidíte, môže. Existuje niečo ako stranícky dokument, ktorý je záväzný pre všetkých členov vrátane mňa. Dokument sa volá Pozícia SaS pri riešení migračnej krízy a nájdete ho na našom webe, a ten platí pre všetkých. Ale to neznamená, že nemôžeme mať ako členovia rozdielne názory. Veď kde by sme boli, ak by sme mali na všetko rovnaký názor??

Asi pred 2 mesiacmi došlo k výmene na pozícii tímlídra pre školstvo. Ja som inicioval zmenu, aby namiesto pána Poliačika bol novým tímlídrom Braňo Grohling, a dôvod bol ten, že od tímlídrov očakávam, že sa budú venovať len svojej oblasti. To Martin Poliačik nerobil a vyjadroval sa k množstvu iných vecí. Teraz ako tímlíder sa Braňo Grohling musí vyjadrovať len k školstvu a naopak, Martin Poliačik sa môže teraz vyjadrovať k čomukoľvek. Narobilo to vtedy rozruch, no rozhodne to nebola prvá výmena tímlídra a nebolo to preto, že Martin má iný názor.

Takže naďalej spolu bez problémov vychádzate?

Áno. Spolupráca naďalej beží. Akurát on má na islam iný názor. Nesúhlasím s tým, že existuje niečo ako sekulárny islam alebo umiernený islam. Ak existuje niečo umiernené, tak to môže byť umiernený moslim. Islam ako ideológia je len jeden, to po prvé. No a po druhé, ako som spomenul, islam nie je kompatibilný s našimi hodnotami ani s našou kultúrou.

- Reklama -