Špinu kydať nebudem. Fico si ale o to koleduje. Saskárka Kiššová viac o odvolávaní premiéra a trhaní faktúr

0
Jana Kiššová a v pozadí Richard Sulík (Autor: TASR)

Parlamentná matematika nepustí, premiér Fico odvolaný nebude. Prečo má teda schôdza o odvolávaní zmysel?

Inštitút odvolávania premiéra je mimoriadne vážna vec, ktorá by sa nemala zneužívať. V tomto prípade je však absolútne namieste, lebo Robert Fico dopustil, ak nie dokonca spôsobil obrovský chaos s cenami energií. Toto nie je jednorazové pochybenie, je to dlhodobá aktivita a dlhodobá ochranná ruka nad ÚRSO, aj nad pánom Holjenčíkom. Stav, ktorý vznikol, je len vyústením toho celého.

Vrátim sa však k otázke, nie je odvolávanie vzhľadom na počty zbytočné?

Mne je jasné, že nemáme 76 hlasov. Ak by som však takto pristupovala ku všetkým svojím poslaneckým aktivitám, nerobila by som nič, nemusela by som chodiť na schôdze, nemusela by som hlasovať ani nič predkladať. To však nie je opozičná práca. Opozičná práca je aj sa podieľať na tvorbe legislatívy, aj svojím hlasovaním vyjadrovať vôľu. Patrí k tomu aj kritika súčasnej vlády a kritika premiéra a toto je forma kritiky, ktorú sme v tomto prípade zvolili.

O čom by mala byť táto mimoriadna schôdza?

Mala by byť o tom, aby sme predložili argumenty, pre ktoré sme presvedčení, že premiér Fico nemá dôveru pre jeho konanie či nekonanie, ochrannú ruku nad ÚRSO, podieľaní sa na chaose. Očakávam, že v demokratickej krajine, v ktorej sa premiér zodpovedá parlamentu, by mal zaujať stanovisko. On sa vyjadril v tom duchu, že sa nebude na tom podieľať a schôdzu označil za cirkus. Sklamal ma jeho postoj. Ak to už nie je jeho povinnosť, tak slušnosť jedného premiéra je vypočuť si argumenty a položiť svoje argumenty na stôl. Toho schopný nie je, bohužiaľ.

Viete garantovať, že vaši poslanci sa budú správať racionálne a bez invektív a nebude to o oblievaní kýbľov špiny zo strany opozície, ako avizuje premiér Fico?

Viem garantovať svoje vystúpenia, na nikoho špinu kydať nebudem ani invektívy. Aj teraz sedím pri príprave na zajtrajšiu schôdzu. Mám veľa argumentov, ktoré chcem priniesť. Nemôžeme garantovať za ostatných. Ale ani pán premiér, keď označuje napríklad poslancov OĽaNO za bláznov, šašov a neviem čo podobné, nemôže očakávať inú reakciu ako tomu primeranú. Nevidela by som to teda len tak, že opozícia používa takéto invektívy. Robert Fico si o ne sám koleduje svojimi vyhláseniami.

Budete dodržiavať nový rokovací poriadok?

Áno, budem. Napriek tomu, že s niektorými pravidlami nesúhlasím. Nepáčia sa mi, ale sú formou zákona a ja som sľúbila pri prijímaní mandátu, že budem dodržiavať Ústavu SR. Mrzí ma, že to nerobí premiér Fico, ale to je iná téma.

Myslíte si, že po úvodnom slove premiér a koaliční poslanci opustia sálu?

Pán premiér sa vyjadril, že sálu opustí. Možno mi ostáva nejaké promile nádeje, že si vstúpi do svedomia a predsa vypočuje kritiku na svoju osobu, hoci chápem, že to nie je príjemné. Netuším, čo spravia koaliční poslanci. Je to na nich, aby dali odkaz svojim voličom a sympatizantom, ako pristupujú k parlamentnej diskusii.

Ak opustia sálu, aký to teda bude konkrétny signál pre opozíciu a pre ľudí?

Opovrhovanie parlamentom, opovrhovanie demokraciou, opovrhovanie ľuďmi, lebo my chceme hovoriť o chaose s dôsledkami na bežných ľudí. Tento problém sa vyskytol v každej domácnosti, vo firme. Pod strechou vlády sa vytvoril jeden veľký problém s energetikou a cenami. Ako sa už vyjadril aj pán Danko, hrozí nám energetický kolaps. Áno, v tejto situácii sa nachádzame. Ak toto berie premiér krajiny na ľahkú váhu, je to vážny problém. Ak nie je ani len ochotný predstúpiť pred parlament, vypočuť si kritiku a reagovať na ňu, považujem to nielen za opovrhovanie parlamentom, ale aj tými ľuďmi, ktorí dnes majú problém.

O cenách energií sa hovorilo veľa, zazneli rôzne odkazy pre občanov o trhaní či netrhaní faktúr. Ako sa majú občania zariadiť a dá sa vo všeobecnosti povedať, či ceny energií, prípadne plynu a vody v porovnaní s minulým rokom teda stúpnu, zostanú rovnaké alebo klesnú?

Som presvedčená, že odkaz premiéra Fica trhať faktúry bol v rozpore s našimi zákonmi, lebo u nás nie je zákonná možnosť nezaplatiť faktúru. Žiadny zákon neumožňuje neplatiť faktúry. Ja odporúčam žiadne faktúry netrhať, nezahadzovať, ale skôr komunikovať so svojimi dodávateľmi energie, ako sa majú zachovať. Už mám niekoľko mailov, v ktorých sa ma ľudia pýtali, že vyhodili faktúry, ale dodávateľ od nich žiada zapletenie faktúry pod sankciou vypnutia od energií.

Som veľmi zvedavá, keď k takému vypnutiu dôjde, či už v domácnosti, alebo vo fabrike, ktorá potrebuje byť zapojená do energie, a vzniknú škody, ako sa to bude riešiť. Ak vás vypnú, trvá približne dva týždne, kým vás opäť zapnú. Ak vzniknú škody, kto to zaplatí a ako bude súd rozhodovať v prípade sporu, ktorý by nasledoval.

Je akceptovateľný súčasný stav v cenovej politike?

Toto má dve roviny. Premiér na jednej strane tvrdí, keď mu to vyhovuje, že on do toho nevstupuje, lebo zo zákona ani nesmie. Keď mu to zas vyhovuje, on to už vyrieši. Toto je obrovská nekonzistentnosť v jeho vyjadreniach. Máme problém, aj Európska komisia nám zdvihla varovný prst, že náš regulačný úrad nie je nezávislý.

Druhá vec je jeho tvrdenie, že on alebo ktokoľvek problém vyriešil, toto ja spochybňujem. Minulý týždeň v piatok síce vyšla nová vyhláška, ktorý by mala zohľadňovať podmienky ako v minulom roku, ale neboli vydané cenové rozhodnutia. Neviem teda povedať, či a ako je situácia vyriešená. Navyše, vyhláška v štandardnom procese podlieha medzirezortnému pripomienkovému konaniu, v tomto prípade cez toto nešla. Nemali sa možnosť k nej vyjadriť odborníci, zástupcovia z rôznych združení a podobne. Ide sa zas niečo robiť vo veľkom chvate, bez diskusie, bez možnosti pripomienkovania a odstránenia nejakých chýb. Chýba teda medzirezortné pripomienkové konanie a tiež nie sú na svete cenové rozhodnutia.

Súčasná vláda ústami premiéra tvrdí, že ceny pôjdu na úrovni roka 2016, riešia však len elektrinu a vodu. Nehovoria nič o tarife za prevádzku systému. Je to pritom jedna z položiek, ktorá vstupuje do finálnej ceny a táto bude oproti minulému roka zvýšená. O tom však súčasná vláda nehovorí, čo s tým mieni robiť.

Vy ste už skôr na problém upozorňovali, Robert Fico v médiách viackrát povedal, že situáciu vyriešil. Nezdá sa vám, že premiér akoby prevzal opraty v tejto agende a “zobral” vám tému?

Premiér Fico vždy, keď hasí problém, aj svoj, vystupuje ako ten hrdina, ktorý to ide celé vyriešiť. Napriek tomu, že zachraňuje sám po sebe. Áno, možno ľudia, ktorí sa tej téme až tak nevenujú, to vnímajú tak, že premiér ako hrdina nás tu prišiel všetkých zachrániť. Nepodceňovala by som však mnohých ľudí, ktorí to sledujú a trocha tomu rozumejú, tí sa nenechajú zblbnúť… Ale áno, je to štandardná komunikačná metóda premiéra – buď búrka prejde, alebo keď neprejde, lebo ľudia sa poozývali a takpovediac vzbúrili, príde ako veľký hrdina.

Oponenti vám často vyčítajú, že iba kritizujete a nepredstavujete riešenia. Skúste povedať konkrétne návrhy riešení, aby sa tieto problémy už viac nezopakovali.

My sme upozorňovali na problém, nikto nás nepočúval. Mali sme ešte minulý rok tlačovú besedu, kde sme sa snažili informovať, že nastane problém. Nikto nereagoval, akurát pán Holjenčík tvrdil, že len politikárčime a strašíme ľudí, vraj to nie je pravda a sám sa vyjadril, že ceny energií klesnú, prípadne budú stabilné.

My sme už v minulosti predkladali návrh zákona, v ktorom sme navrhovali zmenu v riadení regulačného úradu: navrhovali sme oddeliť šéfa regulačného úradu a regulačnej rady. Je absurdné, aby na týchto dvoch stoličkách sedela jedna a tá istá osoba, pretože šéfom regulačného úradu je tá istá osoba ako v odvolacom orgáne. V rámci tohto návrhu je riešený aj predseda úradu, navrhujeme, aby nebol jeden predseda, ale rotujúce predsedníctvo či predstavenstvo po dvoch rokoch, keď by bol vždy dovolený jeden človek, aby sa nestalo, že naraz sú zvolení traja a potom naraz traja odvolaní. Navrhovali sme transparentnú cenotvorbu: dnes vieme, akými položkami je tvorená cena, čiže oprávnené náklady, ale nevieme výšku nákladov. Bežný človek má problém preštudovať alebo vypočítať si, akú cenu by platil. Sme za transparentný výber predsedu z výberového konania. Rovnako odborníci a morálne čistí ľudia ako nominanti do dozorných rád.

Tento návrh zákona, ktorý sme podali do parlamentu už minulý rok a teraz ho predkladáme znova, pritom nie je nejakým naším výmyslom v zmysle, že sme si sadli za stôl a niečo múdre vymysleli. Do veľkej miery ide o funkčný model z Rakúska. Regulácia predsa nie je nová vec, nebola vymyslená na Slovensku. Prečo si teda nevziať príklad z funkčných krajín.

- Reklama -