Smrteľne nebezpečné. Teroristi našli spôsob, ako sa o ich plánoch nik nedozvie. Analytik Ivo Samson ho pre PL.sk opísal

0
Ivo Samson, bezpečnostný analytik (Autor: ReproFoto, Facebook)

Ide o útok, po ktorom bude pravdepodobne nasledovať dlhšia pauza, alebo sme skôr svedkami práve sa spúšťajúcej lavíny?

Ide o veľmi krátku pauzu, lebo Francúzsko zažilo niekoľko takýchto útokov a malo byť na ne pripravené. A určite sa pripravovalo, pretože bolo jasné, že tie teroristické útoky, ktoré sa stali predtým, hoci mali menší rozsah, sa zákonite budú opakovať. To nie je ojedinelý útok, Európa má za sebou Madrid, Londýn, mnoho drobnejších útokov, toto je však najväčší masaker od roku 2004, keď zahynulo v Madride 300 ľudí. Je to kontinuita teroristických útokov, ktoré sa vo Francúzsku v posledných mesiacoch alebo v tomto roku odohrali vrátane útoku na satirický časopis Charlie Hebdo. Extrémistické moslimské krídlo je veľmi akčné a tejto aktivity sa len tak nevzdá. Tento útok pre nich znamená obrovskú výhru, pritiahli na seba pozornosť celého sveta, pretože terorizmus, to je o divákoch, ktorí to vidia. Stalo sa to vo významnej krajine. Dostalo sa to na prvé stránky všetkých médií, a to povzbudí týchto ľudí, aby ukazovali, že sú efektívni. To znamená, že príprava takýchto útokov bude pokračovať a je otázka, čo s tým urobí EÚ, Francúzsko a, najmä, spravodajské služby, ktoré zlyhali. Pretože to bol koordinovaný útok, ktorý išiel zrejme niekoľkými prúdmi a francúzske spravodajské služby neboli schopné mobilizovať svojich agentov, svojich donášačov, ktorí sú vnútri extrémistických organizácií. Toto na minimálne rok-dva ovplyvní chod Európy a ak sa nestane niečo ďalšie, bude to mať aj vplyv na imigračnú politiku. Percento ľudí, ktorí odmietajú  imigrantov, narastie. Otázne je, do akej miery to ovplyvní extrémnu pravicu, ktorá to zneužije.

Ako dlho sa takýto útok pripravuje a koľko ľudí sa na príprave podieľa?

Ak bol koordinovaný, tak sa pripravuje dlho. Otázne je, či tí ľudia vôbec vedeli, do akej akcie idú. Trochu to pripomína 11.september 2001, kde sa teroristi, okrem jedného alebo dvoch, ako o tom píše správa amerického Senátu, dozvedeli až na palube lietadla, čo majú urobiť. Eliminuje sa tým nebezpečenstvo prezradenia. Pripravuje sa to teda dlho, ale priebeh celej akcie je iba v hlavách niekoľkých ľudí, jedného či dvoch, a tesne pred spustením útoku sa ostatní dozvedia, že ho musia urobiť. Plus moslimskí atentátnici si musia vypýtať požehnanie od duchovného, ktorý im vysvetlí, že zabíjať nie je dobré, ale zabíjať neveriacich je v poriadku. Až potom môžu ísť do takého útoku.

Čo môže Európa urobiť? Čo sa bude diať v najbližšom čase? Možno očakávať prudkú zmenu politiky Západu, uzatvorenie hraníc, bleskovú likvidáciu Islamského štátu a podobne?

To si netrúfam predpovedať, ale domnievam sa, že aj bez Islamského štátu by k takýmto útokom zrejme prišlo. Celý moslimsko-arabský svet je v pretlaku, títo ľudia vedú vojnu medzi sebou a ten pretlak musí ísť niekde von. Ak mám teda veriť oficiálnej publikácii OSN (Správa o ľudskom faktore v arabskom svete), ktorá vychádza každoročne, vysoké percento ľudí v tomto svete je mladších ako 16 rokov. Nájsť si  pracovné miesta je pre nich takmer nemožné, takže musia ísť von. Túto publikáciu robia arabskí autori, takže nemôže dochádzať k nepresnostiam pri preklade, a súčasťou boli aj sociologické výskumy, v ktorých sa pýtali týchto mladých ľudí, čo budú robiť, keď nedostanú prácu. A polovica z nich hovorí, že pôjde von, do Ameriky alebo do Európy. Toto je problém, ktorý Európa musí riešiť, ale či ho riešiť vojensky a útočiť na Islamský štát, to je otázne. Má pri tom podporu USA, ale čo sa týka pozemnej invázie, konkrétne do Sýrie, ktorá Európu ,,zásobuje” migrantmi, nie je isté, či sa na tom Američania zúčastnia a Európania to sami neurobia. Určite bude nejaké rokovanie, nejaký summit, ktorý sa bude venovať terorizmu, aby Európska komisia alebo Rada upokojila Európanov a ponúkla niečo ako víziu taktiky. Toto EÚ určite urobí. Či bude tá taktika efektívna, to sa nevie.

Je možné zastaviť radikálizáciu islamu, alebo to pôjde skôr opačným smerom?

Islam je dynamické a efektívne náboženstvo s veľmi silným demografickým rastom, takže otázka ani nie je, či možno zastaviť islam, to asi nie, ale otázka je, či možo zastaviť islamistický radikalizmus. Islamizmus je presadzovanie islamu politickými a násilnými prostriedkami. V každom prípade islamizmus je na vzostupe, stúpa, dosiahne svoj vrchol a bude klesať. Kedy bude ten vrchol dosiahnutý, to nevieme. Každodenne do Európy prúdia tisíce ľudí, ktorí sa islamu nikdy nevzdajú, to znamená, že s touto menšinou budeme musieť žiť a dohodnúť sa na základe nejakého dialógu. Kedysi sa tomu hovorilo multikulturalizmus, ktorý sa nepodaril. Ale odpovedať, či je možné zastaviť vzostup politického islamu, to si netrúfnem, pred pár rokmi sme tu mali Arabskú jar, ktorá absolútne zlyhala. Pretože si postavila iba jeden cieľ, a to boli slobodné voľby, čo je dosť málo. A v krajinách, kde sa kvázi podarila, vypukli problémy a ozbrojené boje. Keď si vezmeme Sýriu, tak to je asi najväčšia katastrofa, ktorú táto oblasť zažila od konca kolonizácie.

- Reklama -