Smerácky primátor Raši dal homosexuálom z východu košom. Košický pochod za práva LGBT podporia iné celebrity

0
Prag Pride 2015 - Námestie Republiky (Autor: Marek Kravjar)

Prečo ste sa rozhodli robiť Pride, teda pochod za práva LGBTI ľudí, aj v metropole východu?

Pretože je na Slovensku potrebný. To, aby bol iba v Bratislave, sa nám zdalo nepostačujúce. Aby sa veci v otázkach ochrany práv sexuálnych menšín a teda základných ľudských práv pohli vpred. Dokonca si myslím, že v dnešnej dobe by bolo vhodné, aby sa takáto udalosť konala v každom väčšom meste. Slovensko je ešte k tomu rozdelené geograficky tak, že Bratislava má blízko k Viedni, Budapešti, Prahe a Košice sú od týchto metropol predsa len trochu ďalej. Tu nastávajú rozdiely medzi vnímaním týchto tém u východniarov a západniarov.

Každý rok sa počet účastníkov zvyšuje, na prvom pochode sa dali spočítať viac-menej na niekoľkých rukách. Minulý rok to bolo približne 150 ľudí. Očakávate väčšie čisla?

Nárast účastníkov má určite na svedomí to, že počas prvého roku sa nič vážnejšie nestalo. Pochod nebol prerušený, nevyskytli sa žiadne výrazné výtržnosti zo strany extrémistov a radikálov. Dôležitým faktom bolo už len to, že sa vôbec uskutočnil. Tým pádom si možno tí, ktorí sa pohybovali niekde v okolí, prípadne vysedávali obďaleč po kaviarňach a pozerali sa na to len zboku, uvedomili, že môžu prísť vyjadriť svoju príslušnosť k našej menšine, prípadne podporu našim myšlienkam. Predpokladáme, že tento rok bude ešte o čosi viac ľudí, že sa opäť rozrastieme.

Len pre porovnanie s pražským Pride: ten vznikol ako kultúrny a vzdelávací festival a ako oslava. Košický Pride je braný od začiatku ako protest proti porušovaniu našich práv. Ako nástroj na začatie širokej odbornej diskusie a ako tlak na politikov, aby sa veci pohli k európskym štandardom a neinšpirovali sme sa nedemokratickými krajinami. Tento rok sme sa aj v Košiciach rozhodli, že súčasťou Pride bude aj festival.

V iných mestách napríklad v Bratislave, vo Viedni či v Prahe na týchto akciách vidieť aj veľa politikov, predstaviteľov miest, osobností. Budú aj v Košiciach?

Oslovili sme primátora mesta Richarda Rašiho. Na rozdiel od bývalého bratislavského primátora Ftáčnika, ktorý tiež kandidoval za Smer a bratislavský Dúhový pride podporoval, ten náš záštitu predbežne odmietol. Pozvánku dostali aj ostatní jeho kolegovia, tak dúfame, že napríklad europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová, ak jej to plány dovolia, pozvanie prijme. Pozvánku tiež dostali aj liberálne strany a politici, ktorí sa dlhodobo zasadzujú o riešenie našej otázky. S pozvaním sme tiež oslovili zahraničné ambasády, ktoré sú na Slovensku, najmä tie, ktoré dlhodobo podporujú ľudské práva a práva LGBTI ľudí. Účasť politikov je pre nás dôležitá, pretože len medzi ľuďmi sa dozvedia, ako sa nám žije a čo chceme zmeniť.

To znamená, že ste pocítili, že vám mesto nechce vyjsť v ústrety?

Prístup mesta je vlažný. Nemôžeme povedať, že by nám robili nejaké obštrukcie alebo problémy. Majú vecný prístup. Ale spolupráca sa vyvíja a myslíme si, že Pride môže pomôcť Košiciam získať istý status a renomé vo svete. Turisti môžu začať brať Košice ako mesto, ktoré je slobodnejšie, otvorenejšie a prístupnejšie LGBTI komunite a mestu to môže iba pomôcť.

Ako je zabezpečená bezpečnosť?

Sme pripravení tak ako aj po minulé roky. Úzko spolupracujeme s políciou, máme vlastnú bezpečnostnú službu. Ale nepredpokladáme nejaké útoky extrémistov.

Takže to je lepšie ako v Bratislave?

Našťastie áno. Je to oveľa lepšie. Polícia spoločne s bezpečnostnou službou museli zasahovať len raz a aj to nebolo nič závažné. Incidenty sa nevyskytli ani po skončení pochodu. Navyše, na rozdiel od Bratislavy sa v Košiciach kvôli Pride neuzatvára celé centrum ani iné ulice, sprievod ide priamo medzi ľuďmi.

Aké máte motto tohtoročného Pride?

Dúha nás spája, pretože sa snažíme spojiť ľudí na východnom Slovensku, aby sa nemuseli skrývať, báť sa vyjsť na ulicu, aby sa nemuseli báť žiť tak, ako chcú. Chceme spojiť LGBTI minoritu s heterosexuálnou majoritou, aby sa naučili nás akceptovať a prijímať takých, akí sme.

Košice budú mať aj festivalovú časť. Z čoho sa bude skladať?

Máme potvrdenú účasť od Kataríny Feldekovej, ktorú by mal sprevádzať aj jej otec, známy básnik a spisovateľ Ľubomír Feldek. Navštívi nás aj herečka Judita Hansman. Taktiež vystúpia aj miestne skupiny, napríklad prešovská Odtiaľ Potiaľ. Z Česka prijala pozvanie moderátorka Ester Janečková, ktorá príde na Slovensko podporiť nielen nás, ale aj svoj úžasný projekt S farbou von, čo má byť odborná, najmä psychologická pomoc tínedžerom, ktorí pociťujú neistotu a vyrovnávajú sa so svojou sexualitou. A čakáme na potvrdenia aj od ďalších umelcov a osobností.

Z čoho financujete Pride v Košiciach?

Musíme sa poďakovať Nórskym fondom a Veľvyslanectvu USA na Slovensku, ktoré nás podporili v rámci svojich grantových programov a umožnili nám tak základné pokrytie organizácie a produkcie. Ďalšie financie máme z vlastných zdrojov, Pride v Košiciach má pomerne malý rozpočet.

V zahraničí, ale aj v Bratislave Pride podporujú aj veľké korporácie ako IBM, AT&T, Apple, Google, letecká spoločnosť KLM a podobne. Ako reagovali na vašu ponuku slovenské firmy?

Spolupracujeme s AT&T, ktorých zamestnanci dokonca podporia Pride aj priamou účasťou. Oslovili sme aj ďalšie spoločnosti a rokujeme o spolupráci. Samozrejme, s medzinárodnými spoločnosťami to ide ľahšie, pretože toto je už úplne bežnou agendou v ich korporátnych politikách. Slovenské firmy sú zatiaľ opatrnejšie. A práve Pride má za úlohu búrať tieto predsudky.

- Reklama -